Σοβαρό εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στον νομό Ρεθύμνου με τους φαρμακοποιούς να κάνουν λόγο για ένα πάγιο ζήτημα, δίχως καμιά θετική εξέλιξη στη αντιμετώπισή του. Η ανησυχία είναι μεγάλη ενόψει και του χειμώνα, καθώς μεταξύ των 150 φαρμακευτικών σκευασμάτων που κατατάσσονται στην κατηγορία με τις σοβαρές ελλείψεις βρίσκονται τα αντιβιοτικά και κυρίως αυτά που απευθυνόταν σε παιδιά. Χαρακτηριστικό είναι και το πλαφόν που έχει μπει από τις αποθήκες, που έχει ως αποτέλεσμα το κάθε φαρμακείο του νομού να μπορεί να λάβει εβδομαδιαίως ένα με δυο σκευάσματα.
Την ίδια στιγμή ενέσιμα φάρμακα για τον διαβήτη και οφθαλμολογικές σταγόνες και αλοιφές δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Πολλές συνταγές γιατρών παραμένουν ανεκτέλεστες και οι ασθενείς ταλαιπώρουνται από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας το σκεύασμα που χρειάζεται για την θεραπεία τους ή εναλλακτικές θεραπείες.
Η κατάσταση είναι δύσκολη και ανησυχητική, αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, ο οποίος τόνισε ότι: «αυτή την περίοδο ο αριθμός των φαρμάκων που είναι «υπό εξαφάνιση» ξεπερνούν τα 150, περίπου στα 200 και πρόκειται για φάρμακα ενέσιμα για το διαβήτη και οφθαλμολογικές αλοιφές (για κορτιζόνη και αντιβίωση). Αυτά όλη τη χρονιά είναι σε έλλειψη και πάντα μένουν συνταγές ακάλυπτες. Από κει και μετά έχουμε περιστασιακές ελλείψεις σε φάρμακα για την πίεση, αντιπηκτικά, αιματολογικά και ψυχιατρικά. Πρόσθετα όμως και δυστυχώς επειδή έχουμε πρόβλημα με τις αντιβιώσεις λόγω και της παγκόσμιας έλλειψης αμοξικιλλίνης, είναι η πιο γνωστή αντιβίωση -επειδή υπήρξε τεράστια ζήτηση λόγω της έξαρσης του στρεπτόκοκκου στην Ευρώπη -αυτό που φοβόμαστε είναι ότι με την έναρξη της χειμερινής περιόδου- άρα και με την έναρξη των λοιμώξεων και στα παιδιά λόγω των σχολείων, θα έχουμε μεγαλύτερες ανάγκες στα αντιβιοτικά που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να μην μπορούμε να καλύψουμε τη ζήτηση. Τα αντιβιοτικά τα λαμβάνουν τα φαρμακεία σήμερα με πλαφόν. Τα σιρόπια για παιδιά, τα αντιβιοτικά, κάθε φαρμακείο λαμβάνει ένα με δυο μπουκαλάκια την εβδομάδα, που σημαίνει ότι ήδη τώρα που δεν είναι σε έξαρση κάποια λοίμωξη -που πιθανότατα θα είναι το επόμενο διάστημα- φοβόμαστε ότι το πρόβλημα θα είναι πολύ πιο σοβαρό από τον Οκτώβριο, στις αντιβιώσεις και κυρίως στις παιδιατρικές αντιβιώσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει, παρά μόνο μερικώς η απαγόρευση των εξαγωγών, ενώ επεσήμανε πως η πλατφόρμα του ΕΟΦ, που έχει εξαγγελθεί, προκειμένου οι φαρμακοποιοί να δηλώνουν τις πραγματικές ελλείψεις φαρμάκων ουδέποτε λειτούργησε πρακτικά.
«Η πλατφόρμα επί της ουσίας δεν λειτούργησε ποτέ. Ανακοινώνεται εδώ και δυο χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Για αυτό λέμε και εμείς ωραία τα νομοσχέδια, ωραίες οι εξαγγελίες αλλά αυτό που θέλουμε είναι να τα δούμε στην πράξη και αυτό που εμείς θέλουμε είναι να δηλώνουμε εμείς οι φαρμακοποιοί επισήμως τις ελλείψεις των φαρμάκων για να τις γνωρίζουν οι γιατροί, να τις γνωρίζουν οι ασθενείς και από κει και μετά όλοι μαζί να αναζητούμε εναλλακτικές. Μέχρι τώρα οι ελλείψεις δηλώνονται ατύπως από τους φαρμακευτικούς συλλόγους από τις πληροφορίες που λαμβάνουν από τα φαρμακεία. Το μοναδικό μέτρο που έχει λειτουργήσει είναι αυτό της απαγόρευσης των εξαγωγών, που είχε αποτέλεσμα για όσα φάρμακα απαγορεύτηκαν οι εξαγωγές. Ελπίζουμε να συνεχιστεί διαφορετικά δεν θα μείνει φάρμακο για φάρμακο σε όλη τη χώρα» σημείωσε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Την ίδια στιγμή αναφορικά με την πλατφόρμα για την ενημέρωση γιατρών και ασθενών για τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που είναι σε διαβούλευση, ο κ. Βαρδιάμπασης είπε ότι θα εξυπηρετήσει γιατρούς και ασθενείς προκειμένου να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον κορονοϊό και την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, συστήνεται Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., με σκοπό την παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο (real time) της διακίνησης φαρμάκων στην εγχώρια αγορά από τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Την ανακοίνωση είχε κάνει την περασμένη Δευτέρα (18/9), ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος διευκρίνισε πως στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται και η δημιουργία μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω των οποίων οι πολίτες θα μπορούν να διαπιστώσουν από μόνοι τους, εάν το φάρμακό τους είναι διαθέσιμο ή βρίσκεται σε έλλειψη στα φαρμακεία.
Με τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων, το υπουργείο Υγείας θα αποτυπώσει ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφεται και στην σχετική απόφαση για την έγκριση της προμήθειας παροχής υπηρεσιών από φορέα που «κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία», και η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η καταγραφή της ροής τροφοδοσίας θα γίνεται «από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες, μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη διαδικασία».
Το τελευταίο σημαίνει, πως το Η.Σ.Πα.Δι.Φ. δύναται να διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του δημοσίου τομέα, ώστε να συλλέγονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την εφαρμογή του.
Και πιο συγκεκριμένα με τις πλατφόρμες των ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακευτικές Εταιρείες /Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ), εκπροσώπων ιδιωτικών φαρμακείων και εταιριών που τους υποστηρίζουν πληροφορικά κ.λπ.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το έργο ανατίθεται απευθείας στην εταιρεία Uni Systems, η οποία θα πρέπει να το παραδώσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023. Ο προϋπολογισμός του, δεν θα υπερβαίνει τα 9.225 ευρώ.
Να σημειωθεί πως οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας, έχουν ικανοποιήσει ιδιαιτέρως τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα, δήλωσαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που γίνονται.
«Η πλατφόρμα σε καμία περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα. Απλώς διευκολύνει πολίτες και γιατρούς στο να γνωρίζουν ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη. Οι φαρμακοποιοί αυτό που ζητούν είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα με τις ελλείψεις. Άρα στην ουσία η πλατφόρμα θα βοηθήσει στο να «μετακινηθεί» κατά ένα βαθμό η συνταγογράφηση από πλευράς γιατρών και η αναζήτηση από πλευράς ασθενών σε εναλλακτικές θεραπείες, όταν δεν θα υπάρχει το φάρμακο. Ελπίζουμε να είναι λειτουργική και χρηστική η πλατφόρμα και από τη στιγμή που θα υπάρχει η πληροφόρηση, η οποία θα είναι μετρήσιμη πια, δηλαδή θα μπορεί να γνωρίζει επισήμως το υπουργείο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η Διεύθυνση Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ ανά την Επικράτεια πόσες είναι οι ελλείψεις, ποιες είναι και που ακριβώς παρατηρούνται, θα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης η διαχείριση του προβλήματος» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου.
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας συστήθηκε Επιτροπή με αποστολή την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων.
Έργο της 11μελούς Επιτροπής, της οποίας πρόεδρος ορίστηκε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Άρης – Νικόλαος Αγγέλης, είναι συγκεκριμένα, η παρακολούθηση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων στην αγορά και η διαπίστωση των ελλείψεων.