24 °C Rethymno, GR
27/06/2022

ΜΕ 1.750 ΕΥΡΩ ΚΑΙ 8 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ ΤΙΜΩΡΗΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΡΜΗ

Ποινές στο μέτρο που ορίζει ο ΚΑΠ…

Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Ρεθύμνου πήρε αποφάσεις για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο Ζωνιανών στις 27 Απριλίου στο ματς της 30ης αγωνιστικής Α’ τοπικού ανάμεσα στον Ερμή Ζωνιανών και τον Αστέρα Περάματο το οποίο διεκόπη στο 62′ λόγω εισβολής των οπαδών δημιουργώντας ένα χάος.
Αυτή η εισβολή θα κοστίσει στον Ερμή Ζωνιανών 1750 ευρώ και 8 αγωνιστικές τιμωρίας της έδρας. Αυτό τουλάχιστον έλαβε ως απόφαση η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΡ λειτουργώντας με το γράμμα του ΚΑΠ που αποδεικνύεται πολύ «φτωχός», πολύ περιορισμένος σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Ερμής είχε τιμωρηθεί αμέσως μετά το τέλος του αγώνα με -1 βαθμό από το πρωτάθλημα που μας πέρασε.

Σ’ ένα γήπεδο που κόχλαζε (παιζόταν ο τίτλος του πρωταθλήματος), συγκεκριμένα είχαμε άναμα καπνογόνων, εξυβρίσεις σε αξιωματούχους του αγώνα, ρίψεις αντικειμένων (5 μπουκάλια με νερό). Τα χειρότερα ήρθαν λίγο μετά με την εισβολή φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο και κορυφώθηκαν με τον πυροβολισμό που έπεσε στον αέρα. Φοβερά πράγματα τα οποία δεν έμειναν ασυγχώρετα αλλά που είναι βέβαιο πως για να μην ξανασυμβούν οι ποινές σαφέστατα θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.
Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τα δεδομένα που είχε στα χέρια της η Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Σ.Ρ. στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου κι αφού έλαβε υπόψη της:
Α) Το φ.α. (παρατηρήσεις) διαιτητή του αγώνα Α΄ Κατηγορίας Ερμής Ζωνιανών – Αστέρας Περάματος (30η αγωνιστική) της 27-4-2022. Β) Την από 27-4-2022 έκθεση του παρατηρητή του ανωτέρω αγώνα. Γ) Το από 27-4-2022 πρωτόκολλο τραυματισμών σε αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος Ε.Π.Σ.Ρεθύμνου (Έκθεση ιατρού αγώνα). Δ) Το Υπ’ αριθμ. 115 από 29-4-2022 έγγραφο της Π.Ε. Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου προς την Διεύθυνσης Αστυνομίας Ρεθύμνου. Ε) Το Υπ’ αριθμ. 9009/6/27-9 από 3-5-2022 έγγραφο της Διεύθυνση Αστυνομίας Ρεθύμνου. ΣΤ) Την Υπ’ αριθμ. 109/28-4-2022 Απόφαση Π.Ε. Ε.Π.Σ.Ρ. κατακύρωσης – μηδενισμός. Ζ) Την Υπ’ αριθμ. 151/6-5-2022 κλήση σε απολογία προς το εγκαλούμενο σωματείο Ερμής Ζωνιανών. Η) Την 10-5-2022 έγγραφη απολογία του εγκαλούμενου Σωματείου Ερμής Ζωνιανών.
Επιβάλλει: Στο σωματείο Ερμής Ζωιανών τις παρακάτω αναλυτικά αναφερόμενες επί μέρους (Για κάθε πειθαρχικό παράπτωμα ξεχωριστά) χρηματικές ποινές:
Α) Άναμμα καπνογόνων και ρίψη κροτίδων μεγάλης έντασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου (εκτός αγωνιστικού χώρου) Χρηματική ποινή: Διακόσια «200» ευρώ. Άρθρο 15 παράγραφοι 2 και 3 σε συνδυασμό και με την παραγ. (6) του ιδίου άρθρου και με το άρθρο 14 παρ. 1β και 4α του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ 2021.
Β) Εκφώνηση φράσεων εξυβριστικού περιεχομένου σε βάρος αξιωματούχων του αγώνα (διαιτητικής τριάδας) – Φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδος (Αστέρας Περάματος) – καθώς και σε βάρος ποδοσφαιριστών φιλοξενούμενης ομάδος και ένεκα Υποτροπής χρηματική ποινή: Τετρακοσιών «400» ευρώ. Άρθρο 15 παράγρ. 1 περιπτ. (γ) σε συνδυασμό και με την παραγρ. 6 του ιδίου άρθρου καθώς σε συνδυασμό και με το άρθρο 14 παργ. 1β & 4α και με το άρθρο 4 παραγ. 6 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ 2021.
Γ) Ρίψη αντικειμένων (5 μπουκάλια νερού) εντός αγωνιστικού χώρου κατά διάρκεια αγώνα και εναντίον ποδοσφαιριστών αντίπαλης ομάδος (Αστέρα Περάματος) με αποτέλεσμα κάποια να τους κτυπήσουν στα πόδια και έναν στο κεφάλι και ένεκα Υποτροπής καθώς και ρίψη αντικειμένων (3 μπουκάλια νερού) εντός αγωνιστικού χώρου εναντίον αξιωματούχου του αγώνα (Β΄ Βοηθού διαιτητη) χωρίς να τον κτυπήσουν και ένεκα Υποτροπής χρηματική Ποινή: Πεντακόσια «500» ευρώ. Άρθρο 15 παράγρ. 3 περιπτ. (α) σε συνδυασμό και με την παραγρ. 6 του ιδίου άρθρου καθώς σε συνδυασμό και με το άρθρο 14 παργ. 1β και 4α καθώς και σε συνδυασμό και με το άρθρο 4 παραγ. 6 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ 2021.
Δ) Δημιουργία επεισοδίων στο χώρο της κερκίδας (Φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδος κτύπησαν φιλάθλους της φιλοξενούμενης ομάδος) και ταυτόχρονη είσοδος οπαδών της γηπεδούχου ομάδος (Ερμής Ζωνιανών) στον αγωνιστικό χώρο με κατσούνες (ποιμενικές ράβδους) και φτυάρια που κινήθηκαν εναντίον ποδοσφαιριστών φιλοξενούμενης ομάδος (Αστέρας Περάματος) και βιαιοπράγησαν σε βάρος τους και σε δύο (2) εξ’ αυτών προκάλεσαν σωματικές βλάβες.
Χρηματική ποινή: «800» ΕΥΡΩ. Άρθρο 15 παράγρ. 4 στοιχείο (Β) του ιδίου άρθρου καθώς σε συνδυασμό και με την παραγρ. 6 του ιδίου άρθρου καθώς σε συνδυασμό και με το άρθρο 14 παραγ. 1β και 4α του Πειεθαρχικοόυ Κώδικα ΕΠΟ 2021.
Και Ε) Ρίψη πυροβολισμού στον αέρα από οπαδό της γηπεδούχου ομάδος (Ερμής Ζωνιανών) πριν την εισβολή του στον αγωνιστικό χώρο και ένεκα υποτροπής. Χρηματική ποινή: «800» ευρώ. Άρθρο 14 παράγρ. 1α, β παραγ. 3, παραγ. 4β σε συνδυασμό και με το άρθρο 15 και παραγ. 6 του ιδίου άρθρου καθώς και σε συνδυασμό και με το άρθρο 4 παραγ. 6 του Πειθαρχικού Κωδικά ΕΠΟ 2021.
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 παραγ. 4 (συγχώνευση ποινών) του Πειθαρχικού Κώδικα 2021. Επιβάλλεται Συνολική συγωνευτική ποινή 1.750 (800+400+250+200+100=1.750,00) ευρώ.
2) Ποινή στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του όταν είναι γηπεδούχος 4ων αγωνιστικών ημερών καθ’ ότι η επιτροπή κρίνει ότι τα επεισόδια που έλαβαν χώρα ήταν μεγάλης έκτασης και ιδιαίτερης σοβαρότητας και συνδέονται με βιαιοπραγίες σε βάρος φιλάθλων και ποδοσφαιριστών της φιλοξενούμενης ομάδας (Αστέρας Περάματος) δύο (2) εκ των οποίων υπέστησαν και σωματικές βλάβες).
Επειδή όμως στα ανωτέρω επεισόδια η επιτροπή κρίνει ότι συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη του πυροβολισμού γεγονός που προκάλεσε ανασφάλεια στους Αξιωματούχους του αγώνα, στους ποδοσφαιριστές στους Αξιωματούχους της φιλοξενούμενης ομάδας,στους θεατές και στην εν γένει τήρηση της τάξης, καθώς επίσης είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί στο φίλαθλο κοινό και στην ενε γένει κοινή γνώμη αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού παρακολούθησης των αγώνων ποδοσφαίρου και προσέλευσης στα γήπεδα και για τον οποίο πυροβολισμό η γηπεδούχος ομάδα (Ερμής Ζωνιανών) τυγχάνει υποτροπή.
(Υπ’ αριθμ. 13/30-3-2022 Τελεσίδικη απόφαση Π.Ε. Ε.Π.Σ. Ρεθύμνου) και ως εκ τούτου η παραπάνω ποινή στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του όταν είναι γηπεδούχος διπλασιάζεται λόγω υποτροπής της ομάδας ήτοι επιβάλλεται:
Ποινή στέρησης του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του όταν είναι γηπεδούχος 8 αγωνιστικών ημερών (4Χ2=8).
Παράβαση: Άρθρου 15 παραγ. 6 περιπτ. (β) σε συνδυασμό και με το άρθρο 14 παραγ. 1βπαραγ. 3 και παραγ. 4α καθώς σε συνδυασμό και με το άρθρο 4 παραγ. 6 του Πειθαρχικού Κώδικα ΕΠΟ 2021.»