Πριν από λίγες ημέρες, το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου (EELI) υλοποίησε την τελευταία και σημαντικότερη δράση του ευρωπαϊκού προγράμματος PR.E.S.T.O. που αφορά τη διακρατική κινητικότητα ατόμων με νοητικές αναπηρίες από το Ρέθυμνο με σκοπό την πρακτική άσκηση σε τουριστικές επιχειρήσεις στη Ρώμη. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, και τους ιταλικούς φορείς AIPD (Associazione Italiana Persone Down ) και Consorzio Ro.Ma, πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο μία κινητικότητα πρακτικής άσκησης Erasmus+ , στέλνοντας 4 άτομα με αυτισμό από το Ρέθυμνο για να εργαστούν σε δύο τουριστικά καταλύματα της Ρώμης.
Κατά το διάστημα αυτό οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων που εργάστηκαν, ανέλαβαν επαγγελματικά καθήκοντα οροφοκομείας, επιμέλειας κοινόχρηστων χώρων και προετοιμασίας γευμάτων. Τέλος, η συμμετοχή των εκπαιδευόμενων στο πρόγραμμα κινητικότητας είχε ως αποτέλεσμα:
- την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων
- τη βελτίωση των ξενόγλωσσων ικανοτήτων τους
- τη διεύρυνση των πολιτιστικών και γεωγραφικών οριζόντων τους
- την ανάπτυξη της αυτονομίας, της αυτοεκτίμησης, της κινητοποίησης και της επιμέλειας τους
- την ικανότητα διαβίωσης και συμμετοχής τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο εξωτερικό
Το PR.E.S.T.O είναι ένα ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023. Το πρόγραμμα αφορά την προώθηση της κινητικότητας ατόμων με νοητική αναπηρία στην Ευρώπη, μέσω της ενημέρωσης των φορέων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να εμπλέξουν άτομα με νοητική αναπηρία σε προγράμματα κινητικότητας.
Επιπλέον, το πρόγραμμα στοχεύει στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της εκτεταμένης προκατάληψης που υπάρχει για τα άτομα με νοητική αναπηρία και την ικανότητά τους να εργαστούν, με στόχο την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που είναι πρόθυμες να δεχτούν συμμετέχοντες με νοητική αναπηρία για πρακτική άσκηση στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κινητικότητας.
Στόχος, επίσης, του προγράμματος είναι να αναδείξει την σπουδαιότητα της επαγγελματικής και κοινωνικής αυτονομίας των ατόμων με νοητικές αναπηρίες, τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένεια τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον, με σκοπό στο μέλλον τα άτομα με νοητικές αναπηρίες να μπορούν ισότιμα να εργαστούν, να σπουδάσουν και να συμμετάσχουν σε δράσεις της κοινωνίας.
Aπό το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης Ρεθύμνου