Τις μεγάλες απαιτήσεις του ηλεκτρολογικού κλάδου και την απαραίτητη καθημερινή παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης συζήτησαν σήμερα το πρωί στο «Σπίτι του Πολιτισμού» ηλεκτρολόγοι και κατασκευαστές στα πλαίσια της σύσκεψης του περιφερειακού κλιμακίου Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων, που φιλοξένησε ο Σύνδεσμος ηλεκτρολόγων Ν.Ρεθύμνου.
Πρόεδροι των σωματείων των ηλεκτρολόγων από όλη τη χώρα, αλλά κυρίως από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο επεσήμαναν τον εναρμονισμό του κλάδου με την νέα εποχή της πράσινης ανάπτυξης και σημείωσαν την επικοινωνία που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα σε ηλεκτρολόγους και κατασκευαστές ηλεκτρολογικών υλικών.
Ο Αλέξης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΠΟΣΕΗ) ανέφερε:
«Οι δράσεις της Ομοσπονδίας είναι Πανελλαδικές ώστε να μπορέσουμε να αφουγκραστούμε την αγωνία και τον προβληματισμό του συναδέλφου ηλεκτρολόγου, ενδεχομένως το πρόβλημα του Κρητικού συναδέλφου να μην το έχει ο αντίστοιχος στην Αλεξανδρούπολη ή κάπου αλλού. Εδώ συμμετέχει η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Υπάρχουν συνάδελφοι που αγωνιούν καθημερινά, με τις ευκολίες μας και τις δυσκολίες μας. Η ηλεκτρολογία δεν είναι ένα απλό επάγγελμα, είναι ένα επάγγελμα τεχνικό και ταυτόχρονα επιστημονικό. Απαιτεί καθημερινή ενημέρωση, σεμινάρια για τις αλλαγές που υπάρχουν και έρχονται.
Ο Πρόεδρος Γιώργος ο Κλαψινός και το Διοικητικό Συμβούλιο τους οποίους ευχαριστώ εκ μέρους του ΔΣ της ΠΟΣΕΗ έχουν διοργανώσει τη σύσκεψη του Περιφερειακού σημερινού κλιμακίου. Θα ήθελα οι συνάδελφοι να τοποθετηθούν, να πάρουν το λόγο, να ακούσουμε τα προβλήματά τους και τα οποία σαν κεντρική ομοσπονδία να τα μεταφέρουμε στην κεντρική διοίκηση, στο κράτος και τα υπουργεία ενέργειας, ανάπτυξης και οικονομικών. Όλα αυτά τα υπουργεία άπτονται των προβλημάτων της ΠΟΣΕΗ και να καταφέρουμε να δώσουμε κάποιες λύσεις.
Σε όλο τον πλανήτη μιλάμε για την Πράσινη Ανάπτυξη, σαφώς ο πλανήτης κουράστηκε και τον κουράσαμε εμείς οι ίδιοι. Η ηλεκτρολογία στην μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, όχι μόνο μέσω της ηλεκτροκίνησης και της αυτοκίνησης, αλλά γενικά στα φωτοβολταϊκά και σε οποιοδήποτε τομέα, ο ηλεκτρολόγος είναι μέσα. Αυτό είναι μία πρόκληση για εμάς, ωστέ να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις της εποχής και αυτά επιτυγχάνονται μόνο με ενημέρωση και σεμινάρια. Ο ηλεκτρολόγος του 2024 δεν γίνεται να μην είναι ενημερωμένος».
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Κλαψινός, Πρόεδρος Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ρεθύμνης, συντονιστής και διοργανωτής της εκδήλωσης συμπλήρωσε:
«Φιλοξενούμε το Περιφερειακό Κλιμάκιο σήμερα και ευχαριστούμε πολύ τη διοίκηση που παρευρίσκεται σχεδόν σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο. Θα αναφερθούμε σε προβλήματα του κλάδου και ελπίζουμε να βρούμε άμεσα λύσεις.
Τα προβλήματα των ηλεκτρολόγων τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη έχουν να κάνουν με την καθημερινή ανάγκη για εκπαίδευση και την κατάρτιση για τις νέες τεχνολογίες,τα φωτοβολταϊκά και τα νέα συστήματα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σωματείο μας είναι κοντά στους συναδέλφους παρέχοντας σεμινάρια και συνεχόμενη εκπαίδευση, για να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις».
Τέλος, ο Αντώνης Αλιμπέρτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού ανέφερε:
«Η μεγαλύτερη πρόκληση του κλάδου είναι η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη δημιουργία προσφερόμενης εργασίας στους ηλεκτρολόγους και κατ επέκταση και για εμάς που πουλάμε το ηλεκτρολογικό υλικό. Υπάρχουν τόσο φορολογικές όσο και ασφαλιστικές απαιτήσεις, συνέχεια προκύπτουν αυξήσεις, που επηρεάζουν το κόστος των προϊόντων και τον ανταγωνισμό σε προϊόντα εισαγωγών από άλλες χώρες. Η επιβάρυνση των επιχειρήσεων και η δυσκολία τους στο να ανταπεξέρχονται καθημερινά, επιβαρύνει πολύ τον κλάδο.
Αυτό που επιδιώκουμε πάντα είναι το κράτος να έχει ένα λειτουργικό κομμάτι στον έλεγχο της αγοράς γιατί όπως καταλαβαίνετε το ηλεκτρολογικό υλικό μπορεί να σκοτώσει, υπάρχει κίνδυνος. Πρέπει να έχουμε πολλή καλή επικοινωνία ανάμεσα στους Έλληνες κατασκευαστές και ηλεκτρολόγους. Οι προσπάθειες συμμετοχής και από τις δύο πλευρές είναι σημαντικές».