Το πράσινο φως έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φράγμα ποταμών Αμαρίου, από Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), στη Σητεία και Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) στο Ρέθυμνο, από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».
Η σχετική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια με τίτλο: «Χορήγηση Αδείας Εγκατάστασης στο έργο «Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας – Έργο Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, αποτελούμενο από (α) Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις θέσεις «Φρούδια- Λυγιάς- Πλατύβολο» και «Τρούλα- Χαλκιάς-Κορφή», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου και (β) Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) στους Δ. Αμαρίου και Ρεθύμνου, Π.Ε. Ρεθύμνου, της Περιφέρειας Κρήτης» με φορέα υλοποίησης την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.».
H διάρκεια ισχύος της άδειας εγκατάστασης ορίζεται στα τρία χρόνια.
Το ενιαίο έργο περιλαμβάνει δύο επιμέρους (υβριδικό σύστημα) συνδυάζοντας την αιολική παραγωγή 17 ανεμογεννητριών (υποέργο Α) με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας/αντλισιοταμίευσης (υποέργο Β).
Το έργο θα αναπτυχθεί σε μισθωμένα και ιδιόκτητα από την εταιρεία, γήπεδα, καθώς και σε δασικές εκτάσεις στον δήμο Σητείας της Π.Ε. Λασιθίου και στους δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνης της Π.Ε. Ρεθύμνης της Περιφέρειας Κρήτης.
Υποέργο Α: Αιολικά Πάρκα. Η αιολική εγκατάσταση αποτελείται από δύο Αιολικά Πάρκα (ΑΠ) που χωροθετούνται στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης και περιλαμβάνει:
• 9 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) στη θέση «Φρούδια – Λυγιάς- Πλατύβολο»
• 8 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) στη θέση «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή»
Η χρήση των αιολικών πάρκων όπως αναφέρεται στην απόφαση είναι:
• είτε για την απορρόφηση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο από τις μονάδες πλήρωσης των συστημάτων αποθήκευσης του σταθμού.
• είτε για τη συνεισφορά σε πραγματικό χρόνο στη παροχή της εγγυημένης ισχύος, που ζητείται από το διαχειριστή, με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και τις σχετικές εντολές του διαχειριστή συστήματος.
Τα συνοδά έργα οδοποιίας των ΑΠ «Φρούδια – Λυγιάς- Πλατύβολο» και «Τρούλα-Χαλκιάς-Κορφή» αφορούν σε δρόμους πρόσβασης και σε εσωτερικό οδικό δίκτυο. Το μήκος των δρόμων πού θα διανοιχτούν και θα βελτιωθούν συνολικά είναι 25.046,70μ. Οι δρόμοι θα κατασκευαστούν ως ισότιμοι με Γ κατηγορίας δασικούς δρόμους με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες προδιαγραφές για την κατηγορία.
Τέλος, θα γίνει διάνοιξη χάνδακος απορροής ομβρίων σε όσο μήκος απαιτείται κατά την κατασκευή και χαλικόστρωση – εξομάλυνση του οδοστρώματος σε πάχος 0,20 μ σε όλο το μήκος των δρόμων.
Υποέργο Β: Σύστημα ελεγχόμενης παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Το Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας (ΣΕΠΑΕ) χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων των δήμων Αμαρίου και Ρεθύμνης, βορείως του ταμιευτήρα του φράγματος Ποταμών και θα αξιοποιεί το υδάτινο δυναμικό του υφιστάμενου Φράγματος Ποταμών Αμαρίου Ρεθύμνης. Η εγγυημένη ισχύς του σταθμού ορίζεται σε 50MW. Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται οι κεντροβαρικές συντεταγμένες των θέσεων εγκατάστασης των επί μέρους στοιχείων του έργου.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του ΟΑΚ, Θοδωρής Νίνος, απαιτείται μία επικαιροποίηση της σύμβασης του ΟΑΚ με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» για να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου το οποίο όπως είπε «Είναι ένα πραγματικά «πράσινο έργο» για την Κρήτη που θα αποφέρει και έσοδα για τον Οργανισμό».