Στην ανάδειξη προσωρινού ανάδοχου για το έργο με τίτλο «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού – τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης νερού στο αρδευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου» προχώρησε η οικονομική επιτροπή του δήμου Ρεθύμνου.
Στον διαγωνισμό υπεβλήθη μια προσφορά η οποία αξιολογήθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού και έγινε δεκτή.
Πρόκειται για την Ένωση Οικονομικών φορέων και Αφοι Τσαγκαράκη και Υιοι Ο.Ε. – Μαριοσδασκαλάκης ΣΙΑ που κατέθεσε προσφορά 1.737.752,49 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. 24%.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 2.198.788,88 ευρώ.
Το φυσικό αντικείμενο αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού – τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης νερού στο αρδευτικό δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου και αποτελείται από τα παρακάτω μέρη:
- Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία είκοσι ένα (21) τοπικών σταθμών ελέγχου σε υφιστάμενα σημεία του δικτύου για την ενεργειακή τους αναβάθμιση και την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων (παροχή, πίεση, στάθμη) του αρδευτικού δικτύου του δήμου Ρεθύμνου.
- Οι σταθμοί θα αναβαθμιστούν ουσιαστικά με την προμήθεια, εγκατάσταση και διάταξη ελέγχου παρακολούθησης, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και βέλτιστη ενεργειακά λειτουργία τους. Μέσω των σταθμών αυτών θα επιτευχθεί ριζική ενεργειακή εξοικονόμηση και ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί παρακολούθηση των απωλειών του δικτύου, θα δοθούν πρόσθετα δεδομένα για τον ακριβέστερο υπολογισμό του υδατικού ισοζυγίου, μειώνοντας δραστικά το κατασπαταλούμενο νερό.
Δήμος και ΔΕΥΑΡ θα επενδύσουν στο παραπάνω έργο το οποίο περιλαμβάνεται σε λίστα έργων ανά την Ελλάδα που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ανέφερε ότι «Με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας».
Παράλληλα Ψηφιακά υδρόμετρα για την ύδρευση θα διαθέτει στο τέλος του 2024 ολόκληρη η πόλη του Ρεθύμνου. Οι σύγχρονοι ηλεκτρονικοί μετρητές του νερού θα παρέχουν αυτόματα στη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης Ρεθύμνου πλήρη εικόνα για τις καταναλώσεις νερού αλλά και την παρουσία τυχόν διαρροών, ώστε άμεσα να μπορούν να επεμβαίνουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ.
Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 8,780 ευρώ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με τίτλο πράξης: «Τηλεέλεγχος – Τηλεχειρισμός Εσωτερικού Δικτύου Πόλης Ρεθύμνου» η σύμβαση το οποίου έχει υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο.