Υπάρχει μια πρόοδος, όμως χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τονίζει ο αντιδήμαρχος Kαθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης
Εξαιρετικά δύσκολο είναι το έργο της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνου τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός άρα και τα απορρίμματα πολλαπλασιάζονται ενώ το προσωπικό παραμένει σταθερό.
Η εικόνα στην πόλη δεν είναι η καλύτερη δυνατή με κάδους απορριμμάτων να υπερχειλίζουν από σκουπίδια, με τη δυσωδία πολλές φορές να είναι ανυπόφορη λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών. Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η εικόνα με τους κάδους ανακύκλωσης, είτε αυτοί είναι οι μπλε για χαρτί και πλαστικό, είτε οι κίτρινοι για τα λάδια και τα υγρά, είτε οι κόκκινοι για τα παπούτσια. «Έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο όγκος των απορριμμάτων λόγω της τουριστικής περιόδου και προσπαθούμε κι εμείς με περισσότερα δρομολόγια να κάνουμε την αποκομιδή. Καθημερινά στην πόλη γίνονται δύο δρομολόγια, ένα τα ξημερώματα για να μην δημιουργείται πρόβλημα με την κυκλοφορία, και ένα τις απογευματινές ώρες. Στους οικισμούς όμως πηγαίνουμε μια φορά την εβδομάδα, υπάρχουν κάποια θέματα, θα πρέπει να πηγαίνουμε πιο συχνά. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας, αλλά ο όγκος που είναι πάρα πολύ μεγάλος λόγω της κίνησης… υπάρχουν κάποια προβλήματα τα οποία τα γνωρίζουμε. Αυτό που δεν θα κουραστώ να το λέω είναι ότι χρειάζεται συνεργασία με τους επαγγελματίες, και γενικά με τους πολίτες, για να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε όλοι».
Παρά το γεγονός ότι ο δήμος έχει επενδύσει κατά πολύ στην ανακύκλωση, θεωρώντας ότι αυτή πρέπει να υιοθετηθεί από το σύνολο των νοικοκυριών, ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, εν τούτοις αυτό δεν επιτυγχάνεται τουλάχιστον όχι στον επιθυμητό βαθμό.
Ενώ υπάρχουν πολλοί συνειδητοποιημένοι πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, που για τους ίδιους η ανακύκλωση αποτελεί στάση ζωής και την υλοποιούν καθημερινά και με προσοχή, υπάρχουν και εκείνοι που φαίνεται ακόμα και σήμερα να μην γνωρίζουν πως γίνεται η ανακύκλωση και τι αντικείμενα πρέπει να πετούν σε κάθε κάδο. Αυτό όπως είναι φυσικό μόνο προβλήματα δημιουργεί στη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών, καταστρέφοντας ουσιαστικά όλο το περιεχόμενο που βρίσκεται στον κάδο.
Αν και τα ποσοστά ανακύκλωσης καταγράφουν ανοδικές τάσεις, ήδη το επτάμηνο του 2023 καταγράφει αύξηση κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονιά, υπάρχουν ακόμα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση της ανακύκλωσης στον δήμο Ρεθύμνου.
Η δημοτική αρχή επενδύει στον τομέα αυτό έχοντας τοποθετήσει εκτός από την πόλη μπλε κάδους και στους οικισμούς.
Παράλληλα σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία της πόλης 30 κίτρινους κάδους για τη συλλογή τηγανόλαδου από τα νοικοκυριά – οι επιχειρηματίες εστίασης ανακυκλώνουν τηγανόλαδο χωριστά -, ενώ τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την εταιρία «Recycom», γίνεται ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών στους κόκκινους κάδους.
Παράλληλα, με την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου και του ΧΥΤΥ Αμαρίου, ο δήμος Ρεθύμνου είναι έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή και το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαπόβλητων (δηλαδή υπολειμμάτων τροφών), έχοντας ήδη προμηθευτές τους σχετικούς καφέ κάδους. «Εγώ θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες να βάλουν στη ζωή τους την ανακύκλωση γιατί είναι για το συμφέρον όλων μας. Όσα λιγότερα απορρίμματα πηγαίνουνε για ταφή, τόσο λιγότερα χρήματα θα πληρώνουμε. Και εκτός από τα χρήματα, προστατεύουμε το περιβάλλον. Σε λίγο καιρό, αρχές Σεπτεμβρίου, ελπίζω να αρχίζουμε να τοποθετούμε τους καφέ κάδους. Δρομολογείται δηλαδή κι αυτό, περιμένουμε το πράσινο φως από το Αμάρι. Εμείς έχουμε ήδη προμηθευτεί τα βιοαπόβλητα τα δύο απορριμματοφόρα και τους κάδους, είμαστε έτοιμοι. Μόλις είναι έτοιμο το εργοστάσιο θα τοποθετήσουμε τους κάδους στις περιοχές που λέει το πρόγραμμα, να ξεκινήσουμε πιλοτικά και στην πορεία να επεκταθεί και στον υπόλοιπο δήμο» τονίζει ο κ. Λελεδάκης.
Όμως όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης, είναι απαραίτητη η συνεργασία των δημοτών, σε διαφορετική περίπτωση, όπως λέει, ότι βήματα και να γίνουν δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
«Εμείς σαν δημοτική αρχή δίνουμε βάρος στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση στην ανακύκλωση. Ζητάω από τον κόσμο να υπακούει και να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Καθαριότητας∙ θέλουμε τη συνεργασία των πολιτών με την υπηρεσία, αυτό είναι το βασικό. Μόνο η μία πλευρά δεν γίνεται να βελτιώσει τα πράγματα, με τη συνεργασία θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η κατάσταση» επισημαίνει.
Αναφερόμενος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση τονίζει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα:
«Σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά, υπάρχει όμως ένα μικρό ποσοστό που ακόμα δεν έχει μάθει την ανακύκλωση. Αλλά με ενημέρωση πιστεύω ότι ο κόσμος κάθε μέρα θα βελτιώνεται. Είμαστε σε καλό επίπεδο όμως ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, θα θέλαμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για να φτάσουμε και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα πράγματα είναι απλά. Οι επτά πρώτοι μήνες του 2023 με τους αντίστοιχους μήνες του 2022, έχουν 3% αύξηση στο κομμάτι της ανακύκλωσης».
Ο δήμος όπως προσθέτει ο κ. Λελεδάκης προσπαθεί με σειρά δράσεων και εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία να γνωστοποιήσει και να επικοινωνήσει την ανακύκλωση κάνοντας κοινωνούς της το σύνολο των δημοτών.
«Έχουμε κάνει αρκετές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Σημαντική ήταν φέτος αυτή η δράση για τα βιβλία που μαζέψαμε από τα σχολεία και βραβεύτηκαν τα δύο σχολεία που είχαν τις μεγαλύτερες ποσότητες. Παράλληλα, κάνουμε δράσεις για να αυξάνουμε σταδιακά τα ποσοστά της ανακύκλωσης και να μπει στη ζωή όλων των δημοτών αυτή η διαδικασία. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα σχολεία για ενημερώσεις, γιατί πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι οι καλύτερες πρεσβευτές. Και οι μεγαλύτεροι μπορούν να μαθαίνουν από τα παιδιά.
Η ανακύκλωση υλικών στο Ρέθυμνο
Ανακύκλωση Χαρτιού-Πλαστικού-Αλουμινίου: Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης τοποθετούνται άδειες και χωρίς υπολείμματα συσκευασίες από πλαστικό, αλουμίνιο, σίδερο, χαρτί. Οι άδειες συσκευασίες με την κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμες πρώτες ύλες, από την οποία κατασκευάζονται χάρτινα, πλαστικά, και μεταλλικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Ανακύκλωση γυαλιού: στους κίτρινους κάδους ή κώδωνες γυαλιού τοποθετούνται άδειες γυάλινες συσκευασίες χωρίς πώματα. Προσοχή: σπασμένοι καθρέπτες τοποθετούνται στους πράσινους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων.
Λαμπτήρες φωτισμού: τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών ή σε ειδικό κάδο στην υπηρεσία καθαριότητας (Μισσίρια).
Ηλεκτρικές και Ηλεκτρονικές συσκευές: Οι μικρές συσκευές τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους στην είσοδο των κτιρίων της Πολεοδομίας, της Περιφέρειας, της Τεχνικής Υπηρεσίας (Δελφίνι), του ΚΕΠ ή παραλαμβάνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2831057940). Οι μεγάλες συσκευές παραδίδονται σε ειδικό container στην υπηρεσία καθαριότητας (Μισσίρια) ή παραλαμβάνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2831057940).
Χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια: Τοποθετούνται σε φιάλες (όχι χύμα) στους κίτρινους κάδους με την ειδική σήμανση που βρίσκονται σε αρκετά σημεία του δήμου Ρεθύμνης.
Ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων: Τοποθετούνται στους ειδικούς κόκκινους κάδους με την αντίστοιχη σήμανση που βρίσκονται σε αρκετά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου και του Ατσιποπούλου.
Άδεια μελανοδοχεία και toner: Τοποθετούνται σε ειδικό κάδο στην έδρα της υπηρεσίας καθαριότητας στα Μισίρια. Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα αποστολής, παραλαμβάνονται από την Υπηρεσία Καθαριότητας κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (2831057940).