Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κατασκευής αρδευτικού έργου στο δυτικό Ρέθυμνο
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατές σε όλη τη χώρα και η Κρήτη ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας ειδικά στο ανατολικό της τμήμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το δυτικό τμήμα είναι σε καλά επίπεδα. Στο Ρέθυμνο ο ΟΑΚ υδροδοτεί την πόλη από τα δυτικά από τις πηγές της Αργυρούπολης και την άντληση από τη λίμνη του Κουρνά η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα, με τη στάθμη του νερού να έχει υποχωρήσει σημαντικά.
Δυο διυλιστήρια λειτουργεί η ΔΕΥΑΡ στον Πλατανιά και ετοιμάζει ένα τρίτο για να ανακουφίσει λίγο την κατάσταση, αξιοποιώντας νερό από το φράγμα των ποταμών για την υδροδότηση της πόλης.
Παράλληλα αναμένεται κατασκευή του μεγάλου έργου του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, που θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης νερού από το Φράγμα Ποταμών για την υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, έργο ωστόσο που έχει καθυστερήσει και ακόμα και να ξεκινήσει το φθινόπωρο, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια διετία για την ολοκλήρωσή του.
Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι μπροστά μας και η απειλή της λειψυδρίας παραμονεύει με τα ζητήματα υδροδότησης στην πόλη και τους οικισμούς να είναι συχνά, πολλά και σοβαρά ενώ συνεχίζεται η κατασπατάληση του υδάτινου πόρου.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γιώργης Μαρινάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για την κατασπατάληση του νερού, που προέρχεται όπως λέει σε μεγαλύτερο βαθμό από το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση. Ο ίδιος τονίζει πως είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, έργο το οποίο υλοποιείται ήδη στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα έλεγα και ήμουν μόνος μου πολλά χρόνια τώρα, ότι αφήνουμε το αρδεύσιμο νερό αχαλίνωτο, χωρίς καμία εποπτεία και βέβαια χωρίς έργα υποδομής. Δεν φταίνε μόνο οι παραγωγοί. Μια σοβαρή πολιτεία όταν έχει δύο δεδομένα, δηλαδή ότι το πόσιμο νερό είναι 12% και το αρδεύσιμο 85%, ακόμα και ίδιο ποσοστό διαρροής να έχουν τα δίκτυα, θα είναι επτά φορές περισσότερο στο αρδεύσιμο. Που δεν είναι έτσι. Υπάρχει και η υπερκατάχρηση, η υπεράρδευση, χωρίς καμία κουλτούρα, καμία νοοτροπία καλή και κυρίως χωρίς υποδομές. Όλη αυτή η ιστορία, 15% να κάναμε οικονομία στο αρδεύσιμο νερό, διπλασιάζαμε το πόσιμο. Ο διαχωρισμός των δικτύων της ύδρευσης και της άρδευσης θα έλυνε το πρόβλημα του νερού, όμως χρειάζεται χρήματα. Ολοκληρωνεται σύντομα το μεγάλο αρδευτικό έργο του ΟΑΚ και όλη η περιοχή του ανατολικού Αρκαδίου θα αρδεύεται όπου πηγαίνει η φυσική ροή νερού. Εν πάση περιπτώσει αυτήν τη στιγμή έχουμε ένα νερό το οποίο είναι μια χαρά για αρδεύσιμο χωρίς καμία επεξεργασία. Ανάλογα έργα θα μπορούσαν να είχαν γίνει παντού. Ηδη αυτήν τη στιγμή στον δήμο Αρκαδίου κάνουμε έργο 5,5 εκ. ευρώ για δίκτυα ύδρευσης από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Αυτομάτως τα άλλα δίκτυα θα τα μετατρέψουμε σε δίκτυα άρδευσης. Όλος ο σχεδιασμός είναι να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε πόσιμο νερό, όπου μπορούμε και όσο μπορούμε περισσότερα χιλιόμετρα να κάνουμε αρδευτικά δίκτυα διακριτά. Ας βάλουμε τα πράγματα σε τάξη και στην άρδευση. Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι παραγωγοί το θέλουν. Κανείς δεν είναι τόσο παράλογος να θέλει να το καταστρέψει. Νερό υπάρχει για όλους αρκεί να το σεβόμαστε».
Αντίστοιχο έργο για την άρδευση όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, μπορεί να γίνει και στο δυτικό τμήμα της πόλης: «Υπάρχουν νερά, ιδίως στην περιοχή του Καλονυκτίου, που και εκεί μπορεί να γίνει στο δυτικό Ρέθυμνο μια ανάλογη μελέτη για αρδευτικό, που πρέπει να γίνει και το σκεφτόμαστε, για να δούμε εάν αυτό το έργο είναι βιώσιμο. Δηλαδή εάν αυτό που θα εξοικονομήσουμε αξίζει να κάνουμε τη δαπάνη μιας σοβαρής επένδυσης. Όταν κάνεις δίκτυα αρδευτικού, γλιτώνεις πόσιμο νερό. Στον Καλονύκτη υπάρχουν νερά, έχουμε σκεφτεί εκεί να γίνουν κάποια φράγματα, μικρά ή μεγάλα, ανάλογα τι θα βγάλει η οικονομοτεχνική μελέτη».
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός από πλευράς ΔΕΥΑΡ, ωστόσο όπως είπε, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ιδιοκτήτες σε σχέση με τη διαχείριση και εξοικονόμηση του νερού: «Είναι σοβαρά τα θέματα που έχουμε να λύσουμε και να αντιμετωπίσουμε. Η ΔΕΥΑΡ κάνει διαρκώς παρεμβάσεις, όπως στη Γωνιά και στον Πρινέ που τώρα έχουν νερό, όπως και στη Λούτρα. Όμως όταν χτίζουν σπίτια και κάνουν επιχειρήσεις, σε κάθε κορφή που έχουν βρει διαθέσιμη, χωρίς όμως να κάνουν και τις ανάλογες υποδομές υπάρχει πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να λες ότι έχεις ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, airbnb ή βίλες και δεν έχεις ένα δίκτυο που να το υποστηρίζει, μια στοιχειώδη δεξαμενή ώστε τη δύσκολη ώρα να μην μένεις χωρίς νερό και να πιέζεις τα συστήματα. Αυτά είναι αυτονόητα. Ή να αδειάζεις την πισίνα όποτε σου καπνίζει επειδή κανείς δεν σε ελέγχει» κατέληξε.