Χρήσιμο εργαλείο για μηχανικούς αλλά και πολίτες χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου την ψηφιοποίηση του αρχείου της, όπου μέσα από μια πλατφόρμα οι πολίτες αλλά κυρίως οι μηχανικοί μπορούν να δουν τα χρήσιμα στοιχεία για το φυσικά δομημένο περιβάλλον του Ρεθύμνου τόσο σε ό,τι αφορά τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων, τις οριοθετήσεις ρεμάτων, αλλά και κτηματολογικούς πίνακες.
Τα δεδομένα αυτά είναι αναρτημένα από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στην ιστοσελίδα της http://gis.crete.gov.gr και είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες.
Πρόκειται για μια πληθώρα δεδομένων που διατηρεί στο αρχείο της η υπηρεσία τόσο για την εύκολη πρόσβαση των πολιτών όσο και των υπαλλήλων της, συμβάλλοντας στην ψηφιακή αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της.
Όπως αναφέρθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη διάρκεια του απολογισμού του έργου της Αντιπεριφέρειας από την Άννα Πίτερη προϊσταμένη του τμήματος Συγκοινωνιών Έργων της ΠΕ Ρεθύμνου, ο μηχανικός αλλά και ο ιδιώτης μπορεί πλέον να εισέρχεται στη διαδικτυακή πύλη και να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία των απαλλοτριώσεων του επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕΡ όπως χαρακτηρισμός, κτηματολογικά διαγράμματα, ΦΕΚ κήρυξης και παρακατάθεσης /πίνακες παρακατάθεσης, νέα τμήματα, βελτίωσης του επαρχιακού οδικού δικτύου, αρχεία Auto cad.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν μόνιμες επεμβάσεις κατασκευής λιθορριπών, τάφρων, φρεατοπασσάλων, συρματοκιβωτίων, στηθαίων, τεχνικών γεφυρών καθώς και ασφαλτικών έργων, ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα επικαιροποιείται διαρκώς με τα νέα δεδομένα.
Παράλληλα, από το αρχείο του τμήματος δόμων περιβάλλοντος έχει γίνει ψηφιοποίηση οριοθέτησης ρεμάτων για τα οποία έχει εκδοθεί ΦΕΚ, των προσωρινών οριοθετήσεων καθώς και παλαιότερων οριοθετήσεων που είχαν εκδοθεί με απόφαση νομάρχη ή έγγραφο της Δ.Τ.Ε Στο πλαίσιο της αστυνόμευσης των ρεμάτων όπως πρόσθεσε έχει γίνει ψηφιοποίηση κάθε είδους παρέμβασης επί αυτών (ιρλανδικές διαβάσεις, τεχνικά, ανεξέλεγκτες χωματερές κατασκευές και παράλληλα έχουν ψηφιοποιηθεί οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το τμήμα συγκοινωνιακών έργων.
«Έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά στην υπηρεσία μας, βοήθησαν πολύ και τα παιδιά από το «Δαίδαλο» και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, καθώς εάν δεν ήταν – με το ελάχιστο προσωπικό που έχουμε – δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Απλώς εμείς έχουμε την ευθύνη του ελέγχου να το παρακολουθήσουμε. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλα βήματα στο GIS και σε επίπεδο Κρήτης είμαστε οι πρώτοι. Το GIS είναι η ψηφιοποίηση των αρχείων στην υπηρεσία μας. Παράδειγμα έχουμε ένα αρχείο απαλλοτριώσεων που είναι από το 1967 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Όλο αυτό το αρχείο έχει ψηφιοποιηθεί και έχει περάσει σε μια πλατφόρμα η οποία είναι διαθέσιμη για όλο τον κόσμο που μπορεί να μπει και να δει τους δρόμους. Μπορεί να δει τους χαρακτηρισμούς, ποιος δρόμος είναι πρωτεύον, ποιος είναι δευτερεύον, για τα οποία οι περισσότεροι πολίτες σε εμάς απευθύνονται για να τα μάθουν. Επίσης έχουμε περάσει τα κτηματολόγια, τις απαλλοτριώσεις. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο γιατί το κατεβάζει ο ενδιαφερόμενος, το φέρνει στην κλίμακα που είναι και μπορεί να το δουλέψει χωρίς να απευθυνθεί στην υπηρεσία. Με την ψηφιοποίηση που έγινε εξυπηρετούνται καλύτερα όσοι χρειάζονται αυτά τα στοιχεία και επίσης τα αρχεία δεν φθείρονται με τα χρόνια. Πέρα από το GIS, παρακολουθούμε και τα έργα. Ανεβάζουμε τις σημαντικές παρεμβάσεις των έργων, και πολλά άλλα στοιχεία και ανά πάσα στιγμή δεν χρειάζεται να ανοίξουμε φακέλους όπως ανοίγαμε, για να δούμε ποιος εργολάβος ήταν και τι έκανε. Για να έχει αξία αυτό το εργαλείο που είναι όντως πάρα πολύ χρήσιμο θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς. Αυτό το εργαλείο το χρειάζεται η υπηρεσία» τόνισε η κ. Πίτερη, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει ευρεία ενημέρωση για την πλατφόρμα αυτή στον τεχνικό κόσμο και για τον λόγο αυτό όπως αποφασίστηκε πολύ σύντομα θα γίνει σχετική εκδήλωση για να δοθούν απαραίτητες οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας. Από την πλευρά της η Έλμα Μαρκουλάκη, προϊσταμένη του τμήματος Συντήρησης Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού πρόσθεσε ότι: «Το GIS είναι ένα χρήσιμο εργαλείο και για εμάς, καθώς είναι ένα παρατηρητήριο για τη δουλειά που έχουμε κάνει».