Την ερχόμενη εβδομάδα το ευρωκοινοβούλιο που είναι το πιο ηχηρό για τη δημοκρατία και τη λογοδοσία όργανο της ΕΕ, πρόκειται να λάβει μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις του μυστικά. Το ζητούμενο είναι ποιος θα τοποθετηθεί ως νέος πρόεδρος της εκτελεστικής εξουσίας που είναι η Κομισιόν. Η εν ενεργεία πρόεδρος της Κομισιόν ήδη έχει πάρει το πράσινο φως για μια δεύτερη θητεία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να διενεργήσει μυστική ψηφοφορία στις 18 Ιουλίου για τη θέση αυτή και αυτό καθεαυτό αποτελεί πρόκληση, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλει να παραμείνει στη θέση της.
Επίθεση γοητείας έχει εξαπολύσει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πριν από την ψηφοφορία για το μέλλον της, σύμφωνα με το έγκυρο πολιτικο και φαίνεται ότι έχει επιδοθεί σε προσωπικές επαφές με όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές. Σημειώνεται ότι πολλοί από τους ευρωβουλευτές είναι εντελώς νέοι, αφού εκλέγονται για πρώτη φορά, και οι άνθρωποι αυτοί με περιορισμένη ή καθόλου γνώση για το ποιόν της προέδρου της Κομισιόν θα κληθούν να υπέρ ή κατά-ψηφίσουν την Πρόεδρο.
Η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα στις 18 Ιουλίου για το αν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αξίζει μια δεύτερη θητεία. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάϊεν έχει ήδη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών. Αλλά για να ξεπεράσει τη γραμμή στο Κοινοβούλιο, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τις ψήφους των 361 από τους 720 ευρωβουλευτές. Εάν αποτύχει, θα πρέπει να απέλθει, και οι εθνικοί ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να βρουν μια εναλλακτική λύση.
Λύση που δεν φαίνεται να έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι μέχρι σήμερα.
Πάντως στην ουσία η καταψήφιση ενάντια στην απόφαση του τελευταίου συμβουλίου κορυφής θα ήταν καταστροφή για την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, αλλά θέτει και ουσιαστικό τέλος στην καριέρα της φον ντερ Λάιεν.
Αυτός είναι και ο λόγος τη έντονης κινητικότητας της ίδιας της φον ντερ Λάιεν και της ομάδας της, που τηλεφωνούν και συναντούν όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωπαίους νομοθέτες, συχνά μεμονωμένα, καθώς δεν μπορούν όλες οι πολιτικές ομάδες της ΕΕ ή οι εθνικοί επικεφαλής αντιπροσωπειών να εγγυηθούν τις ψήφους όλων των ευρωβουλευτών τους.
Μάλιστα ψιθυρίζεται στους διαδρόμους ότι η πρόεδρος δε μετέβη αυτή την κρίσιμη στιγμή στις ΗΠΑ, όπου εκτός των άλλων είναι και εορταστικό το θέμα των 75 γενεθλίων του ΝΑΤΟ, και προς τούτο έστειλε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να λάβει μέρος στις συνεδριάσεις, να μιλήσει και να παραστεί και στα επίσημα γεύματα.
Πάντως επισημαίνεται ότι οι διαρκείς πιέσεις από το επιτελείο και την ίδια την φον ντερ Λάϊεν καταλήγουν σε μια ελπίδα: «Να τηρήσουν οι υποσχόμενοι την υπόσχεσή τους».
Αυτό είναι και το προτέρημα της μυστικής ψηφοφορίας.
Έχουμε εδώ δυο υποθέσεις εργασίας που να μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Η πρώτη είναι η θετική ψήφος των ευρωβουλευτών προς την πρόεδρο της Κομισιόν, όπως μυστικά έγινε δυο φορές και προς τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διότι τότε οι ευρωβουλευτές αισθάνονται ανεξάρτητοι.
Η δεύτερη αφορά την καταψήφιση για το αν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αξίζει μια δεύτερη θητεία. Εδώ μπαίνει το ζήτημα της έντονης ενεργοποίησης της προέδρου της Κομισιόν έναντι της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, επιρρίπτοντας, όπως πολλοί στο Συμβούλιο την ευθύνη στους Ρώσους.
Εκείνο που δεν έχει μπει στη συζήτηση, φαίνεται λόγω άγνοιας, είναι πως εξοικονομήθηκαν τα τεράστια κονδύλια που κατευθύνονται και κατευθύνθηκαν στην Ουκρανία, για να υποστηριχτεί ένα καθεστώς σοβαρά διεφθαρμένο, όπως υποστηρίζουν σημαντικοί κύκλοι στην ΕΕ, ακόμη και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, όπως ξεκάθαρα έχει δημοσιοποιήσει στον τύπο.
Σημειώνεται για τη διαδικασία ψηφοφορίας, της ενδιαφέρουσας λεπτομέρειας ότι οι αποχές αξίζουν το ίδιο με τις αρνητικές ψήφους. Το πρόβλημα λοιπόν επικεντρώνεται και στην αποχή, όπου οι υποτιθέμενοι υπέρ της προέδρου μέσα στις κεντρώες ομάδες, μπορούν να δράσουν όπως οι αντιφρονούντες και για την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν πολλοί έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα την ψηφίσουν.
Η αναφορά που προηγήθηκε δείχνει ότι ακόμη και να ψηφιστεί η φον ντερ Λάιεν, θα συναντήσει αρκετές αρνήσεις στις προτάσεις της και στη δεύτερη διακυβέρνησή της.
Υπάρχει και ένα ζοφερό σημείο στην όλη διαδικασία: Πρόκειται για εκείνους που έχουν διαπραγματευτεί παραχωρήσεις, οι οποίοι θα επιδιώξουν να τις εξαργυρώσουν, αλλά το ενδεχόμενο αυτό μπορεί να ισχύσει μόνο εάν η φον ντερ Λάιεν παραμείνει στην εξουσία. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία αυτή έχει ένα στοιχείο διαφθοράς που απλώς το επισημαίνουμε.
Εάν υπολείπεται του μαγικού αριθμού των 361, ακόμη και με μία μόνο ψήφο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ένα μήνα για να συζητήσει και να καταλήξει σε έναν άλλο υποψήφιο, ένα αποτέλεσμα που θα ήταν άνευ προηγουμένου και θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική κρίση.
Στην περίπτωση αυτή θα έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι τα ονόματα δυο πρωθυπουργών της Κροατίας και της Ελλάδας.
Σε κάθε περίπτωση όποιος και να είναι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν έχει διαφανεί η ανάγκη να βρεθεί λύση στο μεταναστευτικό, αλλά και στην επιστροφή των κονδυλίων που έχουν αφαιρεθεί από τις πολιτικές εις όφελος της σύγκλισης των οικονομιών της ΕΕ, όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενα σημειώματά μας.