20 °C Rethymno, GR
26/03/2023

Πυρκαγιές στο νότιο Ρέθυμνο: Γιατί δεν ευχαριστώ τον δήμαρχο και τους θεσμικούς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΑΝΑΚΗ*

Μετά από κάθε μεγάλη δοκιμασία, ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν στην αντιμετώπιση της, στην αποτροπή επέκτασης καταστροφής και στην προστασία πρώτα των ανθρωπίνων ζωών και των περιουσιών δευτερευόντως.

Στις πρόσφατες πυρκαγιές στο νότιο Ρέθυμνο (τη διάσταση των οποίων θα ζήλευε και ο Νέρωνας) πέρα από τα ελαιόδεντρα, το ζωικό κεφάλαιο και την υπεραξία του μοναδικής ομορφιάς τοπίου της νότιας Κρήτης που καταστράφηκε πιθανόν ανεπανόρθωτα, πόνεσαν οι ψυχές των ηλικιωμένων για την ολοσχερή καταστροφή των κόπων τους και τσαλακώθηκαν οι ελπίδες των νέων για μια αξιοπρεπή διαβίωση στον τόπο τους.

Σαν δημότης και άνθρωπος που επέλεξε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νότιο Ρέθυμνο είμαι πραγματικά απογοητευμένος από την κατάντια του τόπου μου… την ασύμμετρη και επαναλαμβανόμενη κακοποίηση του, την αδιαφορία και παθητικότητα μερίδας της κοινωνίας, αλλά κυρίως με την εξοργιστική ανεπάρκεια της Περιφέρειας και του δήμου.

Είμαι σίγουρος ότι μόλις τελειώσουμε πάλι με τις τελευταίες φωτιές, θα ευχαριστήσουμε όλοι, όλους, θα επαινέσουμε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες μας για την κατάσβεση της και θα περιμένουμε την επόμενη πυρκαγιά που μόλις μας κατακάψει, θα την κατατροπώσουμε και αυτήν.

Με επιμέλεια θα αποκρύψουμε την ανυπαρξία βασικών μέτρων πρόληψης σε μια περιοχή όπου καίγεται εγκληματικά και επαναλαμβανόμενα εδώ και πολλές δεκαετίες. Καλό είναι δήμαρχε και αντιπεριφερειάρχη να αιτούμαστε προς τα υπουργεία, αναβάθμιση κλιμακίων κ.λπ., να πετάμε το μπαλάκι στην εξέδρα λέγοντας ότι οι δημότες δεν θέλουν δρόμους, αλλά μάλλον είναι καλύτερα να κάνουμε τα στοιχειώδη σαν τοπικοί άρχοντες.

Και μην μας πείτε ότι είσαστε καινούριοι και δεν ξέρατε…μετά από τόσα χρόνια έχετε βγάλει ρίζες στην αυτοδιοίκηση.

Στο Ροδάκινο, μια περιοχή όπου δοκιμάστηκε σκληρά το 2010, όσοι με κόπο κατάφεραν να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους τις είδαν μέσα σε δύο ώρες και πάλι να καταστρέφονται.

Σε ένα τουριστικό χωριό περικυκλωμένο από ελαιώνες και με θυελλώδεις ανέμους το καλοκαίρι, να μας πείτε τα αντιπυρικά σχέδια των υπηρεσιών σας τα οποία αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα.

Να μας πείτε πότε μπήκε μπροστά ο δήμος και η περιφέρεια για διάνοιξη αντιπυρικών οδών για τη δημιουργία ζωνών προστασίας, τον καθαρισμό πρανών από καύσιμη ύλη και σκουπίδια, τον καθαρισμό και προστασία επικίνδυνων για ανάφλεξη περιοχών.

Δεν θα πω λοιπόν ευχαριστώ στον δήμο και στην Περιφέρεια. Είναι επαγγελματίες πολιτικοί, εγκληματικά ανεπαρκείς να προστατέψουν τον τόπο μας.

Θα πω ευχαριστώ στα δεκάδες παιδιά – εθελοντές – από το χωριό και όλο τον δήμο, που μέσα σε λίγες μέρες έδωσαν ξανά μάχη για κατάσβεση. Θα πω ευχαριστώ στον πρόεδρο του τοπικού που έκανε πραγματικό συντονισμό ενεργειών, θα πω ευχαριστώ στην πυροσβεστική και στην αστυνομία. θα πω ευχαριστώ στους οδηγούς των υδροφόρων οχημάτων και στους χειριστές των ελικοπτέρων.

Δεν είμαι αισιόδοξος, θέλω όμως να ελπίζω πως η βιβλική καταστροφή που έπληξε το νότιο Ρέθυμνο θα είναι η τελευταία που το βρίσκει.

Και μια παρατήρηση.. Δεν είμαι πυροσβέστης αλλά με το φτωχό μου μυαλό πιστεύω ότι ο συντονισμός για κατάσβεση δεν γίνεται «περιπλανώμενος» από κανάλι σε ραδιόφωνο και φωτογράφηση με στελέχη κομμάτων που πέρασαν απλά για να «φανούν».

Πολύ περισσότερο, συντονισμός δεν γίνεται, ατσαλάκωτος μέσα από μια λίμο με κλιματισμό. Και ξέρω πολύ καλά τι λέω.

*Ο Γιάννης Γαλανάκης είναι δημότης και επιχειρηματίας της περιοχής