8 °C Rethymno, GR
01/02/2023

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ο «ΙΟΛΑΟΣ»

Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές στο δήμο Ρεθύμνου

-Ετοιμάζονται ακόμα τρία σχέδια που θα αφορούν την αντιμετώπιση πλημμυρών, σεισμών, χιονοπτώσεων

Ένα χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει καθοριστικά στον συντονισμό και την οργάνωση του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου, ώστε άμεσα και αποτελεσματικά να μπορεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα αποκτήσεις τους επόμενους μήνες ο δήμος Ρεθύμνου. Ο λόγος για το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από δασικές πυρκαγιές με την ονομασία «Ιόλαος».

Πρόκειται για ένα σχέδιο που συμβάλλει στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτουν οι δήμοι για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, καθώς και την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον έλεγχο και την καταστολή τους.

Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά θα αποτελεί έναν «οδηγό» για τον ρόλο του κάθε φορέα και της κάθε υπηρεσίας, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιος κάνει τι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το σχέδιο συντάχτηκε από το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρεθύμνου σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδίασης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών και δράσεων ετοιμότητας και διαχείρισης, που αναλαμβάνει ο δήμος, καθώς και συνεργασιών (σύνταξη μνημονίων ενεργειών) με τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρχει το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση, των έκτακτων αναγκών και των φυσικών καταστροφών.

Επίσης, περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση όλων των υπηρεσιών του δήμου, από την Τεχνική Υπηρεσία, μέχρι την Κοινωνική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Πρασίνου κ.ά. όπου η κάθε μία αναλαμβάνει, ανάλογα με το αντικείμενο δράσης της, τον δικό της ρόλο σε κάθε ανάγκη. Σε αυτό επίσης περιλαμβάνονται οι εθελοντικές οργανώσεις, ένα μητρώο των μηχανημάτων που είναι διαθέσιμα προς χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Σκορδίλης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το σχέδιο ανέφερε: «Στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι να εισηγείται τα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και φυσικών καταστροφών σε εναρμόνιση με τα αντίστοιχα σχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων του δήμου Ρεθύμνης έχει ως προτεραιότητα τη μείωση των κινδύνων και την αντιμετώπιση αποκατάστασης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών τους και ως υποχρέωσή του προέβη στη σύνταξη του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «Ιόλαος» του Ρεθύμνου. Σκοπός του σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη ενέργεια των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, για την υποστήριξη του έργου του πυροσβεστικού σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, δασικών πυρκαγιών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους».

Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Ιόλαος» του δήμου Ρεθύμνης, όπως συντάχτηκε από το αυτοτελές τμήμα της Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης των κρίσεων. Παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής την περασμένη Δευτέρα και μετά τις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από τα μέλη εγκρίθηκε για να ακολουθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η παρουσίασή του και η ψήφισή του από το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γ. Σκορδίλη η σημασία του σχεδίου είναι μεγάλη καθώς πλέον ο δήμος θα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του έναν «οδηγό» με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητες και αυτός θα μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά όταν παραστεί ανάγκη, αφού όλοι θα είναι ενήμεροι για το πως πρέπει να δράσουν και να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης: «Μέσα σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνονται οι εθελοντικές ομάδες και όλοι θα γνωρίζουμε ποιές είναι αυτές και ποιός είναι ο ρόλος τους. Παράλληλα θα έχουμε το μητρώο ιδιοκτητών των οχημάτων και των μηχανημάτων, καθώς και ένα μνημόνιο ενεργειών των υπηρεσιών του δήμου δηλαδή του δήμαρχου, του αντιδήμαρχου Πολιτικής Προστασίας, του αυτοτελούς τμήματος της Πολιτικής Προστασίας, της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, της Κοινωνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου. Αυτές είναι βασικές υπηρεσίες του δήμου που έχουν εμπλοκή στο σχέδιο «Ιόλαος». Οπότε μέσα από αυτό το σχέδιο θα γνωρίζει με σαφήνεια η κάθε υπηρεσία τι και πως πρέπει να δράσει σε περίπτωση ανάγκης. Εμείς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής παρουσιάσαμε χαρτογραφικό υλικό που αφορά τον δήμο με τις τοποθεσίες των ρεμάτων, των δρόμων, των δασών κ.λπ. Παρουσιάσαμε με ακριβή τρόπο όλους τους φορείς που θα εμπλακούν σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος. Σημαντικό ήταν το κομμάτι και το οποίο συζητήθηκε και αφορά στη διαδικασία της εκκένωσης ενός χωριού, μιας περιοχής ή ενός χώρου σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Δηλαδή ποια είναι τα μέτρα, ποιες είναι οι διαδικασίες, ποιος δίνει την εντολή για την εκκένωση».

Όπως είπε ο κ. Σκορδίλης θα ακολουθήσουν αντίστοιχα σχέδια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που θα αφορούν στην αντιμετώπιση των πλημμυρών, των χιονοπτώσεων και των σεισμών.