Σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών προκειμένου να αποκτήσει ένα νέο σκάφος που θα ενισχύσει το ερευνητικό του οπλοστάσιο καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης, παράλληλα με την επέκταση των εγκαταστάσεών του και την προμήθεια ενός ακόμα ισχυρότερου υποβρύχιου σκάφους τηλεχειρισμού.
«Προσπαθούμε να έχουμε ένα νέο σκάφος, καθώς τα υπάρχοντα «Φιλία» και «Αιγαίο» συμπληρώνουν σχεδόν σαράντα χρόνια και μάλιστα επιμηκύνθηκαν για να ανταπεξέλθουν στις νεότερες ανάγκες του ΕΛΚΕΘΕ. Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025, αρκεί να πείσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης ότι η χρήση του νέου σκάφους θα συμβαδίζει με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει και ειδικότερα να μην απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου και να μην επηρεάζονται τα μέτρα περιορισμού της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Αντώνης Μαγουλάς.
Υπενθυμίζεται ότι ναυάγησε προηγούμενη προσπάθεια για ναυπήγηση νέου σκάφους, προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ, καθώς ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε στην καταβολή 41 εκατ. (η εθνική συμμετοχή ήταν 14 εκατ.), το ελληνικό κράτος υπαναχώρησε τελικά, με την αιτιολογία να μην αυξήσει περαιτέρω το ταμειακό του βάρος. O κ. Μαγουλάς, ο οποίος αφυπηρετεί στο τέλος της χρονιάς μετρώντας 39 χρόνια στην Κρήτη, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «Τα πλοία μας όταν κάνουν έρευνα σε αμφισβητούμενες περιοχές βάζουν παρακαταθήκη ότι η Ελλάδα έχει δικαιώματα. Παίζουμε έναν εθνικό ρόλο». Εξάλλου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης γίνεται επέκταση των εγκαταστάσεων ΕΛΚΕΘΕ, ενώ θα γίνει η προμήθεια και νέου υποβρύχιου σκάφος τηλεχειρισμού, με δυνατότητα κατάδυσης έως τα 4000 μέτρα.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο κ. Μαγουλάς αναφέρθηκε στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για πλημμύρες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, Δίκτυο με περισσότερους από 80 Σταθμούς σε ποτάμια και λίμνες, που μετράνε τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνο ώστε να ειδοποιούνται έγκαιρα οι Αρχές σε περίπτωση πλημμύρας. Μάλιστα γίνονται επαφές με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα για να εγκατασταθούν τέτοια συστήματα στην περιοχή.
Για τον περιορισμό του μεγάλου αριθμού λαγοκέφαλων συνεχίζονται οι εργαστηριακές έρευνες απενεργοποίησης του δηλητηρίου του ώστε το ψάρι να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή ιχθυοτροφών και μελλοντικά αυτό το δηλητήριο να απομονωθεί και να χρησιμοποιηθεί για ιατρική χρήση και στα καλλυντικά τύπου botox.