13 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε επενδύσεις το 60% του προϋπολογισμού του δήμου Ρεθύμνου για το 2023

Σε 107.477.706 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνου για το 2023 εκ των οποίων το 63% αφορά σε επενδύσεις και έργα. Ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου με 14 θετικές ψήφους. “Παρών” ψήφισε η πρόεδρος του Λ.Τ Ρένα Κουτσαλεδάκη, ενώ τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Νίνου, του κ. Βουρβαχάκη και του κ. Μανουσογιάννη.

Όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, στην εισήγησή του από τα 107.477.700 ευρώ του προϋπολογισμού, τα 60 εκ. ευρώ θα διατεθούν σε επενδύσεις, τα 27 εκ. ευρώ περίπου θα διατεθούν σε λειτουργικές δαπάνες και δανειακές υποχρεώσεις, ενώ 20 εκ. είναι λογιστικές αποτυπώσεις και εισπράξεις υπέρ τρίτων. Είπε ακόμα ο αντιδήμαρχος ότι «Υπολογίζουμε πως θα εισπράξουμε συνολικά 87.660.935 ευρώ» και συμπλήρωσε συμπερασματικά πως «Πάνω από το 60% των εσόδων που προϋπολογίζουμε να εισπράξουμε αφορά τις επενδύσεις του τεχνικού προγράμματος, ενώ το 1/10 των εσόδων του προϋπολογισμού αφορά την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας».

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, όπως ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης, οι εγγεγραμμένες πιστώσεις θα διατεθούν σε τέσσερις βασικές ομάδες: Το τεχνικό πρόγραμμα, τα λειτουργικά έξοδα του δήμου, την ανταποδοτική υπηρεσία της καθαριότητας και τα οφειλόμενα του 2022. «Όταν ένας προϋπολογισμός σε ποσοστό πάνω από το μισό του αφορά επενδύσεις και έργα είναι πολύ σημαντικό. Αυτός είναι ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνης για την τελευταία χρονιά της δημοτικής μας θητείας, τον οποίο όλοι μαζί θα τον υλοποιήσουμε μαζί με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει. Εγώ σας καλώ, πέρα από τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν σε προηγούμενες αποφάσεις, να τον υπερψηφίσουμε όλοι», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης δήλωσε ικανοποιημένος και περήφανος για τον προϋπολογισμό τονίζοντας πως: «Ο προϋπολογισμός έγινε για να υπηρετήσει πραγματικές ανάγκες και είμαι υπερήφανος που ξεπερνά τα 107 εκ. ευρώ με ένα τεχνικό πρόγραμμα 56 εκ. ευρώ που είναι βέβαιο ότι και αυτό θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Χωρίς να είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι θα καλύψομε το σύνολο αναγκών του δήμου Ρεθύμνης ιδίως της ενδοχώρας, η οποία έχει τρομακτικά προβλήματα τα οποία θα καταγράψουμε και τις τελευταίες μέρες. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία με προέδρους χωριών και υπηρεσίες Αντιπεριφέρειας για να ενώσουμε δυνάμεις για να καλύψομε το πρόβλημα που παρέχει. Ούτε στην κοινωνική υπηρεσία ούτε στους υπόλοιπους τομείς υστερεί ο δήμος. Υπάρχει ιδιότυπος πόλεμος η μια κρίση διαδέχεται της άλλης και μένουμε όρθιοι. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος καταψήφισε τον προϋπολογισμό όπως είχε κάνει και για τα δημοτικά τέλη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με δεδομένο ότι καταψηφίσαμε τα δημοτικά τέλη θεωρώντας ότι έπρεπε να το προσεγγίσουμε από άλλη οπτική γωνία ειδικά φέτος, και το τεχνικό πρόγραμμα πρωτίστως για την αποτελεσματικότητα υλοποίησής του και δευτερευόντως για τη στόχευση. Αναμένουμε ακόμα την ενημέρωση για τα θέματα που είχαμε θέσει για τα έργα που δεν περιγράφονται με ακρίβεια στις προκηρύξεις. Πραγματικά περιμέναμε ένα απολογισμό για την υλοποίηση προϋπολογισμού του 2022, δεν έγινε κάποια αναφορά. Έχοντας όμως τα στοιχεία με την τριμηνιαία πρόοδο κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κλείνω με την ευχή ο προϋπολογισμός του 2023 να υλοποιηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ως προς τη στόχευσή τους. Για τους λόγους αυτούς η παράταξη μας καταψηφίζει τον προϋπολογισμό».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Οι πολίτες μπροστά ένας δήμος για όλους» Θωμάς Κρεβετζάκης υπερψήφισε τον προϋπολογισμό τονίζοντας πως:

«Έχοντας ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα και τα τέλη αυτό το οποίο μένει είναι οι ανελαστικές δαπάνες, η μισθοδοσία των υπαλλήλων και τα κόστη στη διεύθυνση Πολιτισμού Κοινωνικής Υπηρεσίας και Παιδείας. Εννοείται πως ψηφίζουμε θετικά» ενώ ευχαρίστησε δημοσίως τους υπαλλήλους της Οικονομικής υπηρεσίας.

Μη ρεαλιστικό και καθαρά διαχειριστικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του δήμου Ρεθύμνου και για το έτος 2023 ο Σταύρος Βουρβαχάκης ο οποίος μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός του έτους 2023 είναι της τάξης των 107,5 εκατομμυρίων ευρώ, στον οποίο αν αφαιρεθούν τα πάγια και σταθερά έξοδα (π.χ. λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, έξοδα προσωπικού, πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών κ.λπ.),δεν απομένει παρά μόνο το ποσό των 57 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για την άσκηση μιας υποτυπώδους δημοτικής πολιτικής.

Επίσης στον προϋπολογισμό του έτους 2023 προϋπολογίζονται ως εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα είναι τελείως αδύνατο να εισπραχθούν, καθώς από τα νούμερα προκύπτει ότι ο μέσος όρος εισπραξιμότητας παλαιοτέρων οφειλών προς τον δήμο ήταν και είναι πολύ χαμηλός.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό του εν λόγω προϋπολογισμού και σε συνεχείς αναμορφώσεις του, που αποτελούν πλέον πάγια και συνηθισμένη πρακτική και αποδεικνύουν έτσι έμπρακτα την πλασματικότητα και πλημμελή εκτέλεση σχεδόν όλων των έως τώρα προϋπολογισμών και επομένως και του έτους 2023.

Απαιτείται από όλους μας να θέσουμε ως προτεραιότητα τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση. Δεν πρέπει να σταματήσει με κανένα τρόπο η συνεχής πίεση προς τη κυβέρνηση για απόδοση όλων όσων δικαιούνται οι ΟΤΑ.

Ο δήμος χρειάζεται ένα σχέδιο, μια αναπτυξιακή προοπτική με επίκεντρο τον δημότη.

Δυστυχώς ο προϋπολογισμός του δήμου Ρεθύμνου και για το έτος 2023 δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, είναι άλλος ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός, χωρίς στοιχεία ανάπτυξης ελλειμματικός στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής γι αυτό και τον καταψηφίζω».

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2023, ανέφερε πως «Ο προϋπολογισμός έρχεται σε μία περίοδο που ο κόσμος στενάζει κυριολεκτικά κάτω από το βάρος της ενεργειακής ακρίβειας, των απάνθρωπων τελών της πράσινης ανάπτυξης για λογαριασμό των λίγων, των κυρώσεων που πληρώνουν οι λαοί για να πλουτίζουν οι εφοπλιστές και οι πετρελαιάδες, της τεράστιας έκρηξης των βαθιά αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, που σπάνε όλα τα κοντέρ προβλέψεων του προϋπολογισμού του κράτους, των αυξήσεων στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, των πλειστηριασμών. Είναι ο τρόπος για να φορτώνονται οι λαοί τα σπασμένα της ανάπτυξης και της επεκτατικής πολιτικής του συστήματος».

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού του δήμου Ρεθύμνου για το 2023

Α. Έσοδα

Τακτικά έσοδα 20.762.322,65

Έκτακτα έσοδα 27209473,63

Έσοδα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά 3.200,646,29

Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε. 27.077.678,41

Εισπράξεις υπέρ του δημοσίου και τρίτων, επιστροφές χρημάτων – Έσοδα προς απόδοση σε τρίτους 8.306.562,85

Χρηματικό υπόλοιπο 20.921.022,42

Σύνολο εσόδων 107.477.706,25

Β. Έξοδα

Έξοδα 106.627.706.25

Αποθεματικό 850.000,00

Σύνολο εξόδων 107.477.706,25