Η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ για την επίλυση του ζητήματος
Στις συμπληγάδες μίας απλής ηλεκτροδότησης ενός οικίσκου σε ένα ακατοίκητο νησάκι δίπλα στην Αίγινα, βρίσκεται η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία.
Το πρόβλημα έφεραν στο φως οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών και η αδυναμία πρόσβασης τεχνικού κλιμακίου στη νήσο Σταχτοροή.
Στο συγκεκριμένο νησάκι έχει εγκατασταθεί υποδομή ηλεκτροδίων και για να λειτουργήσει η διασύνδεση απαιτείται η μετάβαση ηλεκτρολόγου προκειμένου να εκκινήσει τη γεννήτρια.
Το θέμα της ηλεκτροδότησης του οικίσκου, όπου έχει εγκατασταθεί η υποδομή των ηλεκτροδίων, παραμένει στον αέρα καθώς ο δήμος Αίγινας, στον οποίο υπάγεται διοικητικά η Σταχτοροή, έχει ανάψει «κόκκινο» στην τοποθέτηση κολόνων ηλεκτροδότησης.
Ουσιαστικά, ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα των τελευταίων δεκαετιών σε ολόκληρη τη χώρα, έχει εγκλωβιστεί στην αδυναμία να βρεθεί μία συμφωνία για την ηλεκτρική τροφοδοσία και την αυτόματη λειτουργία του ηλεκτροδίου.
«Τα ηλεκτρόδια πρέπει κάποιος να τα παρακολουθεί. Στο νησάκι εκεί έχουν κάνει έναν οικίσκο για να έχουν τα μηχανήματά τους εκεί για να μπορούν να παίρνουν μετρήσεις και στοιχεία από απόσταση. Για να λειτουργήσει αυτός ο μηχανισμός χρειάζεται ρεύμα από την ΔΕΔΗΕ. Εκεί υπάρχει ένα ζήτημα από τον δήμαρχο, ο οποίος δεν συμφωνεί να δοθεί ρεύμα για να ηλεκτριστεί ο οικίσκος και να παρακολουθεί τα ηλεκτρόδια, όχι το ίδιο το έργο. Εάν δεν γίνει αυτό θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να βάλει έναν άνθρωπο εκεί μόνιμα με γεννήτρια ή να πηγαίνει με σκάφος. Εάν έχει κακό καιρό προφανώς θα υπάρχει πρόβλημα στο δίκτυο», σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης μιλώντας στην εκπομπή του Σωτήρη Μεταξά και του Κώστα Κεφαλογιάννη στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1.
Αυτό ακριβώς συνέβη το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του «μεγάλου καλωδίου». Οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεψαν στο τεχνικό κλιμάκιο να μεταβεί στο νησάκι της Σταχτοροής με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η δοκιμή της ηλέκτρισης του καλωδίου προς την Κρήτη.
«Η ηλέκτριση γίνεται σταδιακά, καθώς γίνονται δοκιμές, γιατί πρέπει να μπει το φορτίο ολόκληρο, και προφανώς θα πρέπει να δουλεύουν και τα ηλεκτρόδια που είναι στο νησάκι απέναντι στην Αίγινα. Δεν μπορεί λοιπόν να γίνει η κανονική λειτουργία εάν δεν αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του μικρού οικίσκου του πύργου ελέγχου που είναι εκεί μέσα», τόνισε ο κ. Ξυλούρης.
Παρά τις επαφές που έχουν γίνει μεταξύ ΑΔΜΗΕ και δήμου Αίγινας, δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή με αποτέλεσμα η ηλεκτροδότηση ενός οικίσκου να «απειλεί» ένα ενεργειακό έργο που κόστισε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Ξυλούρη, το πρόβλημα δεν αφορά στην ίδια την υποδομή του έργου, αλλά τις διοικητικές και τεχνικές εκκρεμότητες για την ηλεκτροδότηση: «Δεν είναι πρόβλημα της εγκατάστασης. Τα ηλεκτρόδια έχουν μπει, ο οικίσκος είναι έτοιμος, απλώς πρέπει να πάει ρεύμα για να μπορούν να το παρακολουθούν από απόσταση».
Η περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ για την επίλυση του ζητήματος, με στόχο την ολοκλήρωση των δοκιμών και την πλήρη ένταξη του συστήματος εντός των επόμενων εβδομάδων.
«Ο στόχος είναι μέσα στον μήνα να δοθεί σε λειτουργία το καλώδιο, δηλαδή να ολοκληρώσουμε τις δοκιμές, και να δώσει ισχύ στην Κρήτη. Εάν έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα κάθε τόσο θα έχουμε διακοπή και μια καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δίνεται ολόκληρη η ηλέκτριση. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση».
Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία του έργου, επισημαίνοντας τη σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης:
«Το ευχάριστο είναι ότι μέσα στον Ιούνιο – Ιούλιο θα έχουμε ρεύμα και θα δοθεί ηλεκτρική ισχύς στην Κρήτη. Οι δοκιμές προχωρούν, πάνε καλά, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Αυτό το πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο και μέσα σε έναν – δύο μήνες θα έχουμε πλήρη ηλέκτριση της Κρήτης στον βαθμό που επιτρέπει η απορρόφηση του νησιού. Νομίζω ότι μπήκαμε σε μια άλλη φάση πια για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού. Είμαστε σε καλό δρόμο, αντιμετωπίζουμε με θετικό πρόσημο τα προβλήματα και τα έργα».
Η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλέγμα έργων υποδομής που αλλάζουν το ενεργειακό προφίλ του νησιού, όπως επεσήμανε ο κ. Ξυλούρης: «Είναι τόσο σημαντικό αυτό το έργο που σχετίζεται με την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια στην Κρήτη, που σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο και τον ΒΟΑΚ τα επόμενα χρόνια, πάμε σε μια άλλη Κρήτη».