Σοβαρές παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά του Ρεθύμνου ενώ η αγωνία και η ανησυχία των φαρμακοποιών κορυφώνεται αυτή την περίοδο που λόγω τουρισμού, η κίνηση στον νομό είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Αυτή την περίοδο σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου Κώστα Βαρδιάμπαση το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε οφθαλμολογικά σκευάσματα, παιδικά σιρόπια και αντιεπιληπτικά σκευάσματα τα οποία τείνουν να εξελιχθούν σε είδος υπό εξαφάνιση, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ φαίνεται πως το πρόβλημα γιγαντώνεται καθώς έχουνε εξαντληθεί και οι εναλλακτικές με τα γενόσημα.
«Υπάρχουν πολύ σοβαρές ελλείψεις σε σημείο εξαφάνισης ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα οφθαλμιατρικά σκευάσματα δηλαδή οι οφθαλμολογικές αλοιφές και τα κολλύρια που περιέχουν συνδυασμό αντιβίωσης με κορτιζόνη τα οποία έχουν εξαφανιστεί, όπως επίσης παιδιατρικά σιρόπια, ενέσιμα φάρμακα για τον διαβήτη και αντιεπιληπτικά φάρμακα. Όλα αυτά είναι σε καθεστώς εξαφάνισης και όχι απλά έλλειψης. Έχουμε χτυπήσει κάθε κόκκινο καμπανάκι, έχουμε ειδοποιήσει με κάθε τρόπο και με όποια μέθοδο μπορούσαμε τους αρμοδίους, και το επόμενο στάδιο είναι να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Είμαστε δηλαδή στη φάση που έχουνε εξαντληθεί και οι εναλλακτικές με γενόσημα ή άλλα εναλλακτικά σκευάσματα».
Ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Κ. Βαρδιάμπασης.
Ήδη το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) με χθεσινή ανακοίνωση, εστιάζουν σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων ασθενών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενόσημων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.
Η απαγόρευση των εξαγωγών, αναφέρει ο ΕΟΦ, αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.
Σύμφωνα με τον οργανισμό «Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους».
Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για τον λόγο αυτό, τονίζει ο ΕΟΦ, αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.
Τέλος, με απόφαση του υπουργείου Υγείας η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.
Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα.
«Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα, μένει να εφαρμοστούν στην πράξη»
Τα μέτρα αυτά κινούνται σε θετική κατεύθυνση επισημαίνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ρεθύμνου, προσθέτει ωστόσο ότι μένει να φανεί στην πράξη η υλοποίηση και η εφαρμογή τους. Χαρακτηρίζει εξαιρετικά σημαντική τη δυνατότητα να δηλώνουν οι φαρμακοποιοί τις ελλείψεις των σκευασμάτων, κάτι που όπως λέει δεν γίνεται μέχρι σήμερα, αλλά μένει να φανεί όπως συμπλήρωσε τι ενέργειες θα ακολουθηθούν μετά τη δήλωση των ελλείψεων για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά. Ειδικότερα, ο κ. Βαρδιάμπασης τονίζει:
«Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα μπορούν οι φαρμακοποιοί και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι να δηλώνουν τις ελλείψεις φαρμάκων. Ήταν ανήκουστο την ώρα που η ίδια κυβέρνηση διατείνεται για το ψηφιακό κράτος, να μην μπορούν να φτιάξουν μια πλατφόρμα όπου επίσημα θα μπορούν να δηλώνονται οι ελλείψεις από τους φαρμακοποιούς, ώστε μέσα από την πλατφόρμα να έχει σαφή, άμεση και ταχύτατη εικόνα ο ΕΟΦ και κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει τις ελλείψεις κάποιων σκευασμάτων. Αν για παράδειγμα οι φαρμακοποιοί του Ρεθύμνου, όταν λειτουργήσει η πλατφόρμα, δηλώσουν εν μέσω Ιουλίου – Αυγούστου – που είναι αυξημένος ο πληθυσμός του νομού λόγω και του τουρισμού ότι υπάρχει έλλειψη ενός αντιβιοτικού, τότε ο ΕΟΦ θα έχει όλη την πληροφορία αλλά και όλη την ευθύνη για να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως είναι η απαγόρευση εξαγωγών, έκτακτες εισαγωγές, υποχρέωση διατήρησης στοκ και στις φαρμακαποθήκες και στην φαρμακοβιομηχανία. Δεν μπορούν οι φαρμακοβιομηχανίες όταν υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα να λένε ότι τον Αύγουστο κλείνουν και πάνε διακοπές. Άρα είναι σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα και αυτό που μένει, είναι να δούμε στην πράξη πως και αν θα λειτουργήσει. Γιατί απαιτείται πολίτικη βούληση. Είναι κάτι υπερεπείγον. Το έχουμε πει ότι το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων είναι πρωτεύον ζήτημα και θα το θέσουμε ως υψηλής προτεραιότητας στη συνάντηση που θα έχουμε με τον υπουργό Υγείας πολύ σύντομα».
Το θέμα αυτό απασχόλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού συλλόγου ο οποίος θεωρεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στην ελληνική αγορά είναι στη σωστή κατεύθυνση, «αρκεί να εφαρμόζονται, καθόσον, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο ελληνικό δημόσιο, ενώ υπάρχει σχετική νομοθεσία, η οποία μάλιστα είναι και πολύ αυστηρή, δεν εφαρμόζεται για όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας διακίνησης του φαρμάκου», όπως τονίζει.
Από τις ανακοινώσεις του ΕΟΦ, αναφέρει ο ΠΦΣ, προκύπτει η αναγκαιότητα, προκειμένου να λειτουργήσει η δυνατότητα αντικατάστασης ενός γενοσήμου φαρμάκου όταν αυτό είναι ελλειπτικό, να μην παρέχεται από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η δυνατότητα στον ιατρό να «κλειδώνει» συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα.
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η απαγόρευση των εξαγωγών επιλύει το πρόβλημα, εφόσον, αποδεδειγμένα πλέον, για τα περισσότερα σκευάσματα για τα οποία ισχύει η απαγόρευση εξαγωγής τους, έχει ομαλοποιηθεί σταδιακά η διάθεσή τους στο ελληνικό φαρμακείο. Ωστόσο, εκτιμά, αν αρθεί εκ νέου η απαγόρευση εξαγωγής τους, θα γίνουν και πάλι άμεσα ελλειπτικά. «Για όσα επιτρέπεται η εξαγωγή τους, αυτά έχουν εξαφανιστεί από την ελληνική αγορά αφού υπάρχει τεράστια ζήτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες (π.χ. αντιβιοτικά χάπια και σιρόπια, αναπνευστικά σκευάσματα κ.λπ.)».
Είναι επιβεβλημένο, σημειώνει ο ΠΦΣ, οι φαρμακευτικές εταιρείες, στο πλαίσιο των νομικών δημοσιεύσεων τους, να αυξήσουν τις ποσότητες διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα των πρωτότυπων φαρμάκων για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα.
Όσον αφορά την υποχρέωση των φαρμακαποθηκών να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα, αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αναφέρει ο ΠΦΣ, καθόσον απαιτείται σύσταση επιτροπής η οποία να αποτελείται από όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να ορίζει ποια είναι τα ελλειπτικά φάρμακα. Φυσικά, προσθέτει, τις πραγματικές ελλείψεις τις γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί, μέσω των εκατοντάδων συνταγών οι οποίες αδυνατούν να εκτελεστούν καθημερινά.
Αναφορικά με την υποχρέωση των φαρμακείων να διαθέτουν τα ελλειπτικά σκευάσματα μόνο με την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής, είναι κάτι το οποίο οι ίδιοι ζητούσαν και το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τις αρχές του έτους.
«Το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων, που στη χώρα μας εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο, αποτελεί πρόβλημα και των ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση και απαιτεί την αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και την πιστή τήρηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία», καταλήγει ο ΠΦΣ.