Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας Σπηλίου του δήμου Αγίου Βασιλείου αναφορικά με την εξυπηρέτηση αλλά και τις κτιριακές του εγκαταστάσεις αναδεικνύουν με ερώτησή τους στη βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου.
Χαρακτηριστικά τονίζουν:
«Το Κ.Υ. Σπηλίου, με τα εννέα Περιφερειακά Ιατρεία, εξυπηρετεί περίπου 20.000 μόνιμους κατοίκους, συμπεριλαμβάνοντας τον δήμο Αγίου Βασιλείου και δύο Δημοτικές Ενότητες του δήμου Ρεθύμνης (Λαππαίων και Νικηφόρου Φωκά), ενώ κατά την τουριστική περίοδο ο εξυπηρετούμενος από το Κ.Υ. πληθυσμός αυξάνεται κατά πολύ. Ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη μπροστά στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν.
Ειδικότερα, με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων, σημαντικό πρόβλημα είναι η κτιριακή κατάσταση του Κέντρου Υγείας. Η σοβαρότητα της κατάστασης και η επικινδυνότητα του κτιρίου, με τις ρηγματώσεις που διαρκώς επιδεινώνονται, τις καθιζήσεις, όπως και τις φθορές και τις υγρασίες στους τοίχους, αποτυπώνονται και στις εκθέσεις των αρμόδιων τεχνικών. Το 1/3 περίπου του κτιρίου έχει κριθεί επικίνδυνο και δε χρησιμοποιείται. Το οδοντιατρείο, τα γραφεία και οι κοιτώνες παραμένουν στο τμήμα με τις περισσότερες ρωγμές, με κίνδυνο για την ασφάλεια των παρευρισκόμενων και για την πρόκληση ζημιών στον ιατρικό εξοπλισμό.
Για τα παραπάνω, που διαμορφώνουν ανθυγιεινό περιβάλλον εργασίας και απαράδεκτες συνθήκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας, η 7η ΥΠΕ έχει ενημερωθεί με σωρεία εγγράφων από τους εργαζόμενους. Ωστόσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και τις πιο πρόσφατες για εκπόνηση των αναγκαίων μελετών και «δρομολόγησης» της απαιτούμενης χρηματοδότησης, η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Το ΚΚΕ είχε αναδείξει τα προβλήματα αυτά και με σχετική ερώτηση στη βουλή (5148/ 28/04/2016), η οποία δεν απαντήθηκε από την τότε κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα εννέα Περιφερειακά Ιατρεία, που καλύπτουν και τα παραπλήσια μικρότερα και συχνά δυσπρόσιτα χωριά της περιοχής, στεγάζονται σε μη κατάλληλους χώρους και δεν διαθέτουν τον απαραίτητο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Χώροι πολιτιστικών συλλόγων, κοινοτικά γραφεία, καφενεία, ακόμη και σπίτια κατοίκων, χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των Περιφερειακών Ιατρείων. Υπάρχει απουσία εξεταστικών κρεβατιών, βασικού εξοπλισμού, π.χ. καρδιογράφων, υλικών και φαρμάκων, με τους γιατρούς να μεταφέρουν εξοπλισμό (υπολογιστές κι εκτυπωτές), ενώ είναι χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οι κάτοικοι πληρώνουν για τα αναλώσιμα, ή ανάλογες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν φιάλες οξυγόνου, χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες οξυγόνου.
Οι σοβαρές ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου φαίνονται και στις ελλείψεις αντιδραστηρίων και μηχανημάτων (π.χ. βιοχημικό, μηχάνημα αερίων αίματος), που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των περιστατικών και αυτονόητα ζητήματα στον 21ο αιώνα για την παροχή υπηρεσιών από το Κέντρο Υγείας, ώστε να μην οδηγούνται οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Μικροβιολογικό εργαστήριο ουσιαστικά δεν υπάρχει, παρά τα δείγματα που λαμβάνονται στέλνονται στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Συχνά, επίσης, υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων και το ίδιο το προσωπικό αναλαμβάνει την προμήθεια τους είτε καλύπτονται από δωρεές.
Επιπλέον, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι μεγάλες και το προσωπικό που υπηρετεί δίνει καθημερινά με αυτοθυσία τον καλύτερο εαυτό του. Συγκεκριμένα δεν υπάρχουν ειδικότητες και το ιατρικό προσωπικό αποτελείται μονάχα από εννέα γενικούς γιατρούς και έναν που έρχεται κάποιες μέρες από το Κ.Υ. Ρεθύμνου. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει παιδίατρος σε μια περιοχή με μεγάλο όγκο μαθητών. Επιπρόσθετα, αποδυναμώνεται το Κ.Υ. με τις μετακινήσεις αγροτικών γιατρών για να «μπαλωθούν» τα κενά του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις των αγροτικών γιατρών, οι οποίοι παραιτήθηκαν υπό το βάρος της μερικής ή πλήρους μετακίνησής τους. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι οι γιατροί επιφορτίζονται με τα κόστη μετακίνησής τους σε όλη την επικράτεια του Νομού, που αφορούν μετακινήσεις εκτός της έδρας τους. Συνολικά, δεν καλύπτονται οι υπαρκτές σύγχρονες ανάγκες σε προσωπικό, ενώ επικρατούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (οδηγοί δύο με ΣΟΧ, ένας με σύμβαση ΟΑΕΔ, οκτώ μόνιμους νοσηλευτές και δύο με ΣΟΧ, μία μόνιμη καθαρίστρια και δύο με ΙΔΟΧ)».
Καταλήγοντας ο κ. Συντυχάκης ρωτά ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να επισκευαστεί και να συντηρηθεί το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος του Κ.Υ. Σπηλίου, καθώς και να εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι χώροι για τα εννέα Περιφερειακά Ιατρεία.
– Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση του Κ.Υ. Σπηλίου και των Περιφερειακών Ιατρείων, με όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία τους.
– Να εξασφαλιστεί όλος ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αναλώσιμα και υλικά, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
– Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών.
– Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.
– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.