Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πλέον η διαδικασία για την ανάθεση του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου Κρήτης, που αφορά στην κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την ανέγερση νέου αμφιθεάτρου στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου. Ήδη στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, η σύγκλητος του πανεπιστημίου Κρήτης ενέκρινε την πρόσκληση και χθες μετά τη συνεδρίαση του πρυτανικού συμβουλίου, η πρόσκληση απεστάλη στους πέντε προεπιλεγέντες αναδόχους, οι οποίοι έχουν προθεσμία έως και τις 21 Οκτωβρίου για να καταθέσουν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι το έργο διακηρύχτηκε τον Νοέμβριο του 2020. Αρχικά κατατέθηκε ενδιαφέρον από επτά εταιρίες. Στα επόμενα στάδια του διαγωνισμού προχώρησαν οι πέντε. Ειδικότερα, για το έργο του πανεπιστημίου Κρήτης, έχουν προεπιλεγεί οι παρακάτω εταιρίες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ.
Ο ανάδοχος που θα προκύψει θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα επόμενα 27 χρόνια. Για το έργο των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης, είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων, για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών, με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα, καθώς και την ανέγερση ενός αμφιθεάτρου στου Γάλλου.
Όπως αναφέρεται στα τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της διακήρυξης, το έργο αφορά στην ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία νέων μονάδων εστίασης, σίτισης και αναψυχής φοιτητών και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και στη βελτίωση-αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών σε χώρους ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ευεργετική η επίδραση του έργου σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του πανεπιστημίου»
Την ικανοποίησή του εξέφρασε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης Υποδομών και Οικονομικών Κωνσταντίνος Σπανουδάκης κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ειδικότερα, ανάφερε: «Η διαβίβαση της πρόσκλησης για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μαζί με τα παραρτήματά της με τα οποία αθροίζει 1.144 σελίδες είναι το πιο σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ανάθεσης του έργου. Σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει οριστικοποιήσει το κτιριακό του πρόγραμμα, τις προδιαγραφές των έργων, καθώς και τους όρους που θα διέπουν τη συνεργασία του με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης για τα επόμενα 30 έτη. Πλέον η κλεψύδρα γυρίζει ανάποδα. Οι πέντε προεπιλεγέντες έχουν πλέον τέσσερις μήνες στη διάθεσή τους για να υποβάλλουν τη δεσμευτική τους προσφορά. Επομένως το δεύτερο μεγάλο ορόσημο είναι όταν τέσσερις μήνες αργότερα «τραβήξουμε τα δίχτυα μας και δούμε τι ψάρια έχουμε πιάσει», δηλαδή προϋπόθεση για την ανάθεση του έργου είναι η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στις 21 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών, που σημαίνει ότι στις 24 Οκτωβρίου θα ξέρουμε αν έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο του πανεπιστημίου Κρήτης. Το έργο χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ενότητες, οι φοιτητικές κατοικίες στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο μαζί με τις συνοδές τους υποδομές και η κατασκευή του μεγάλου αμφιθεάτρου. Η ιδέα που διέπει το κτιριολογικό πρόγραμμα είναι ότι συγκροτούμε οικιστικές ιστούς, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι μπορούν να μένουν για να σπουδάσουν, αναπτύσσοντας δραστηριότητες αθλητικές, δραστηριότητες πολιτιστικές και αναψυχής».
Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία του έργου σε όλους τους τομείς δράσης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος του νησιού επισημαίνοντας πως: «Το έργο αυτό θα ασκήσει ευεργετική επίδραση σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του πανεπιστημίου μας, ειδικά για το Ρέθυμνο θα δώσει μια σημαντική οικιστική ανάσα, ενώ παράλληλα θα του δώσει και ένα πολιτιστικό κέντρο που δε διαθέτει αυτή τη στιγμή. Θα μεγαλώσει την πόλη, θα την καταστήσει πιο ευήμερη και πιο ισχυρή. Αλλά και για το Ηράκλειο το έργο είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή τη στιγμή δε διαθέτει καμία ιδιόκτητη οικία».
H ανακοίνωση της πρυτανείας του πανεπιστήμιου Κρήτης
Σε ανακοίνωσή της η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρεται στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας του έργου που πέρασε στην τελική φάση του, δηλαδή στη διαδικασία ανάθεσης.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζονται τα παρακάτω:
«Διαβιβάστηκε σήμερα (χθες) από το πανεπιστήμιο Κρήτης η πρόσκληση μαζί με τα παραρτήματά της για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Υλοποίηση εγκαταστάσεων Φοιτητικών Εστιών του πανεπιστημίου Κρήτης, με ΣΔΙΤ» προϋπολογισμού 255.365.600€. Το έργο έχει πλέον εισέλθει στην τελική φάση (Β.2) της διαδικασίας ανάθεσης. Από προηγούμενα στάδια του διαγωνισμού έχουν προεπιλεγεί πέντε κατασκευαστικές εταιρείες, που δικαιούνται να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά εντός τεσσάρων μηνών. Θεωρούμε πως το έργο του ΠΚ θα έλξει επενδυτικό ενδιαφέρον και πως ο προσωρινός ανάδοχος μπορεί να αναδειχθεί στις αρχές του επόμενου έτους».
Το έργο ΣΔΙΤ του πανεπιστημίου Κρήτης δεν είναι ανταποδοτικό αλλά κοινωφελές. Ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα εξοφλείται με ρήτρα διαθεσιμότητας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα παρέχει υπηρεσίες (συντήρηση, καθαριότητα, φύλαξη, ασφάλιση) χωρίς να έχει καμία οικονομική δοσοληψία με τους χρήστες των χώρων. Όλα τα έσοδα της επένδυσης περιέρχονται στο πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο θα καλύπτει τις δαπάνες διαχείρισης, ενέργειας και ύδρευσης.
Η κεντρική ιδέα του κτηριολογικού προγράμματος είναι πως δεν κατασκευάζουμε υποδομές φιλοξενίας με την στενή έννοια, αλλά οικιστικούς ιστούς προσαρμοσμένους στις ανάγκες νέων ανθρώπων, όπου δίπλα στις υποδομές φιλοξενίας μπορούν να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες αναψυχής.
Συνοπτικά, στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικής προσφοράς προβλέπεται η κατασκευή:
α. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου: 1.810 κατοικίες δυναμικότητας 2.710 κλινών βορείως της Φιλοσοφικής σχολής (1650 κατοικίες των 20.5 τμ [30 ΑΜΕΑ], 130 των 43 τμ και 30 των 90 τμ), δεύτερη είσοδος βορείως της Πανεπιστημιούπολης, οδοποιίες και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου, σούπερ μάρκετ, καταστήματα, δεύτερο εστιατόριο, play room, υπαίθρια γήπεδα ποδοσφαίρου 5×5, μπάσκετ και τένις, παιδική χαρά, χώροι διοίκησης, αποθηκευτικοί χώροι κ.τλ., συνολικής δομημένης επιφάνειας 65.099 τ.μ.
β. Στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου: 1.026 κατοικίες δυναμικότητας 2.136 κλινών σε χώρο νοτίως του Γυμναστηρίου (743 κατοικίες των 20.5 τ.μ. [23 ΑΜΕΑ], 250 των 43 τ.μ. και 30 των 90 τ.μ.), δεύτερος Βιολογικός Σταθμός, νέο Κέντρο Δεδομένων, με συνοδές υποδομές όπως παραπάνω, συνολικής δομημένης επιφάνειας 40.555 τ.μ.
γ. Στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου Νέο Μεγάλο Αμφιθέατρο (ΝεΜΑ) δυτικά της Φιλοσοφικής σχολής, ένα συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο δυναμικότητας 800 θέσεων, δομημένης επιφάνειας 5.639 τ.μ. με όλες τις σύγχρονες υποδομές (χώρος στάθμευσης 200 θέσεων + 400 δίκυκλα, στούντιο ηχογράφησης, μεταφραστικοί θάλαμοι, αίθουσα πρόβας, αίθουσα διδασκαλίας, καμαρίνια, εστιατόριο κ.τλ.)
Έτσι το πανεπιστήμιο Κρήτης καθίσταται το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που ολοκληρώνει έργο με τη μορφή της κοινωφελούς Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, και που θα αποκτήσει και θα διαχειρίζεται Πανεπιστημιουπόλεις κατά τα διεθνή πρότυπα. Οι υποδομές αυτές αναμένεται να επηρεάσουν ευεργετικά όλους τους τομείς της ακαδημαϊκής μας δραστηριότητας. Οι δικαιούχοι και οι όροι χρήσης θα καθοριστούν μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης δύναται να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ολοκλήρωση της κατασκευής ορίζεται σε τρία έτη από την υπογραφή της σύμβασης. Η περίοδος παροχής υπηρεσιών από τον ΙΦΣ ορίζεται σε είκοσι επτά έτη.