21 °C Rethymno, GR
25/05/2022

Στις επετειακές εκδηλώσεις της Μάνης για το 1821 συμμετείχε ο δήμος Αγ.Βασιλείου

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης στην Αρεόπολη για την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821. Οι επετειακές εκδηλώσεις περιλάμβαναν  επετειακό Αγώνα Δρόμου, επιμνημόσυνη Δέηση, εγκαίνια ψηφιακού εκθέματος, ημερίδα Ιστορίας για τη συμβολή της Μάνης στο 1821, παραδοσιακούς Χορούς, μουσικοθεατρική παράσταση, ιστορικό περίπατο, ιππικές εκδηλώσεις, λαμπαδηδρομία, αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από μαθητές και μαθητική παρέλαση.

Τον Δήμο Αγίου Βασιλείου εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Χαρίλαος Δασκαλακης και ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκταριος Χαραλαμπακης. Επίσης στους εορτασμούς παραβρέθηκε ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Πνεύματος κκ. Βαρθολομαίος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κισσού Χρήστος Μαθιουδάκης καθώς και κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας  Κισσού.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Νεκταριος Χαραλαμπάκης μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αγίου Βασιλείου και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και ο Δήμαρχος Γιάννης Ταταρακης συγχαίρουν τον Δήμο Ανατολικής Μάνης για τις εμβληματικές αυτές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε με αποκορύφωμα την 17′ Μαρτίου τιμώντας τα 200 +1. Χρόνια από την πρώτη σπίθα που άναψε εδώ στην Αρεόπολη για την έναρξη της Εθνικής μας Παλιγεννεσιας το 1821. Για την άψογη οργάνωση των εκδηλώσεων αλλά και για την μοναδική Μανιατικη φιλοξενία που μας επιφυλάξατε. Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Αδρεακο, την Αντιδήμαρχο Ελένη Δρακουλακου αλλά και όλους όσους μόχθησαν και συνέβαλαν σε όλα όσα ζήσαμε αυτές τις μέρες, αφήνοντας την Ηρωϊκή Μάνη με τα μοναδικά συναισθήματα αγάπης που θα παραμείνουν ανεξίτηλα στην καρδιά μας. Ευχαριστουμε τον Ηγουμενο της Μονής Αγίου Πνεύματος Π. Βαρθολομαίο, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού συλλόγου Κισσου Χρήστο Μαθιουδακη αλλά και την πολυπληθή παρουσία στις εκδηλώσεις των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Κισσού.

Με ξεχωριστή συγκίνηση και με βαθιά συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης αποχαιρετούμε τους αδελφούς Μανιάτες από τα ιερά χώματα της περήφανης Μάνης. Αυτά τα χώματα που δέχτηκαν τα πρώτα βήματα και άκουσαν τις πρώτες ιαχές μάχης, κατά του επίβουλου εχθρού, μερικών από αυτούς που αναπαύονται στη δική μας γη… Στην Κρητική Γη ,που έσπευσαν με τους Πετροπουλάκηδες και άλλους, επίσης ,γενναίους αρχηγούς, να υπερασπιστούν, όταν στέναζε κάτω από τον τουρκικό ζυγό η Κρήτη. Πέρα από τα συναισθήματα φιλίας και συναδέλφωσης που μας κατακλύζουν ,παίρνει την πρωτοκαθεδρία η ιστορική μνήμη και ανακαλεί στιγμές κοινών αγώνων για το μέγιστο αγαθό του ανθρώπου την ελευθερία του . Σε αυτές τις εποχές που ζούμε και υπάρχουμε τέτοιες εκδηλώσεις όπως αυτές που πραγματοποίησε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, που αναφέρονται στο ιστορικό και ένδοξο παρελθόν μας, ενδυναμώνουν την πορεία της ζωής μας και μας υπενθυμίζουν να παραμένουμε αφοσιωμένοι στην ιστορία της Πατρίδας μας και τα ιδανικά μας. Έτσι παραδίδουμε τα πολύτιμα στοιχεία της ιστορίας μας στους νεώτερους για να συνεχίσουν και εκείνοι να αγαπούν και να υπολογίζουν την ευθύνη τους ως Έλληνες, τιμώντας εκείνους που υπερασπίστηκαν την πατρίδα,την ελευθερία και όλο τον πλούτο των αγαθών αρετών της Φυλής μας που έγραψε και δημιούργησε τον αληθινό πολιτισμό που μεταδωσαμε και στους άλλους λαούς. Οι μνήμες αυτές σηματοδοτούν και τη μελλοντική μας πορεία σε διαφορετικά μετερίζια αυτή τη φορά μέσα από τις παραδόσεις μας και τα αγαθά του πολιτισμού μας. θα συμπορευτούμε για να δώσουμε μια συνέχεια στις σχέσεις καρδιάς που μας ενώνουν… Γιατί κάθε μας προσκύνημα, στην ιερή γη σας ,αποτελεί κι ένα ακόμα ισχυρό κρίκο ,που κάνει πιο στέρεους τους δεσμούς αγάπης και φιλίας που μας δένουν. Είστε πάντα στη σκέψη μας και στις ευχές μας για υγεία και προκοπή και περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη φορά που θα σας πούμε το «Χίλια καλώς ορίσατε» στο δήμο μας αυτή τη φορά.»

 

Γραφείο Τύπου

Δήμου Αγίου Βασιλείου