Του ΜΑΝΩΛΗ ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗ*
Αποτελεί κοινή γνώση, ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα χωρίς τον τουρισμό ή τον αγροδιατροφικό της τομέα. Σε τοπικό επίπεδο και οι δύο τομείς αποτελούν αδιαμφισβήτητα πρωταρχικής σημασίας συστατικά για την Κρητική Οικονομία. Βασιζόμενοι σε αυτό το σκεπτικό, ήδη από το ξεκίνημά του το 2012, το Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στα Κρητικά Ξενοδοχεία και στα Δίκτυα Διανομής στόχευε στη δημιουργία ενός πλέγματος παραγωγικών δραστηριοτήτων για να μπορέσει να λειτουργήσει ως ένας μοχλός ανασυγκρότησης της οικονομίας και στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης εγχωρίων παραγόμενων αγαθών όσο και με τη διεθνή προβολή ποιοτικών κρητικών προϊόντων. Ταυτόχρονα να αποτελέσει ένα μέσο, ώστε και το τοπικό τουριστικό προϊόν να ισχυροποιήσει την ταυτότητά του και την εξωστρέφειά του μέσα από τις συνέργειες με την αγροδιατροφή και τη μεταποίηση.
Το φόρουμ λοιπόν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012 με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στο Επιμελητηριακό Μέγαρο και είχε για πυρήνα του αυτή την απλή ιδέα. Να συνδεθεί παραγωγικά ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος τομέας της Κρητικής οικονομίας – ο τουρισμός – με την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση, τη βιοτεχνία και να αναπτυχθούν συνέργειες μεταξύ τους. Φέρνοντας κοντά παραγωγούς με κανάλια διανομής των αγροδιατροφικών προϊόντων και με τους ανθρώπους του τουρισμού, όχι μόνο εξασφαλίζεται η διάθεση της τοπικής παραγωγής, αλλά ενισχύεται ποιοτικά, η ανταγωνιστικότητα και των δύο τομέων και συμπαρασύρονται και άλλοι κλάδοι της τοπικής οικονομίας. Έτσι το 2012 πραγματοποιήθηκαν 1.800 συναντήσεις ενώ στη διοργάνωση συμμετείχαν 120 παραγωγοί και 68 ξενοδοχεία και δίκτυα.
Τον Μάρτιο του 2013 η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε εκ νέου, και το Forum απέκτησε Παγκρήτιο χαρακτήρα, με τη συμμετοχή και των άλλων τριών Επιμελητηρίων τα οποία συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν τον θεσμό αδιάλειπτα από τότε. Στα επόμενα χρόνια το φόρουμ επαναλαμβανόταν με εκθετική αύξηση στις συμμετοχές και από τις δύο πλευρές και εμπλουτιζόταν συνεχώς με νέες δράσεις. Αποτέλεσμα ήταν οι αυξανόμενες συνεργασίες παραγωγών και ξενοδόχων με αποκορύφωμα αυτής της τάσης το 2016 οπότε και το Επιμελητήριο Ηρακλείου απέσπασε δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις για το φόρουμ. Αφενός την πρώτη θέση στο εθνικό σκέλος του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού «Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2016» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας, στην κατηγορία «Υποστήριξη της Διεθνοποίησης της Επιχείρησης». Αφετέρου το ευρωπαϊκό βραβείο στην κατηγορία «Special Μentions and Grand Jury Prize». Συγκεκριμένα η πρόταση με τίτλο «Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Τοπικών Προϊόντων», επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας όπου και εκεί απέσπασε ειδικό βραβείο τον Νοέμβριο του 2016.
Έκτοτε όλα τα forum διοργανώνονται από τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, τις Ενώσεις Ξενοδόχων Κρήτης και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, με τη στήριξη και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ). Με μια μικρή διακοπή το 2020 όπου ακυρώθηκε λόγω του covid-19 και το 2021 που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, το Παγκρήτιο Forum επανήλθε από το 2022 στην αρχική του μορφή για να φτάσουμε φέτος το 2024 στη δωδέκατη διοργάνωσή του, όπου ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς πραγματοποιήθηκαν περίπου 19.400 επιχειρηματικές συναντήσεις. Δυναμικό «παρών» έδωσαν 221 παραγωγοί και μεταποιητές κρητικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και εκπρόσωποι 70 Ομίλων, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν 247 ξενοδοχεία και 12 Δικτύων διανομής.
Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Μάιο του 2022 οι εργασίες του Forum μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στο Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ), πραγματοποιώντας μια νέα πρόταση γνωριμίας προς τους εκπροσώπους Ξενοδοχείων και Δικτύων Διανομής από όλη την Ελλάδα, με την κρητική διατροφή, τον πολιτισμό και την τοπική παραγωγή της Κρήτης. Με την δράση στην Αθήνα στους παραγωγούς, τους δημιουργούς και βιοτέχνες της Κρήτης δίνεται η μοναδική ευκαιρία να εκθέτουν τα προϊόντα και τις δημιουργίες τους στην αγορά της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας προβάλλοντας τον παραγωγικό πλούτο της Κρήτης.
Φέτος ειδικά, που είναι μια χρονιά ορόσημο για το Επιμελητήριό μας, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση του φορέα μας – η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε αυτή τη σημαντική επέτειο και σχεδιάζεται η διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων. Όλα τα παραπάνω, το 12ο Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων καθώς και η τρίτη (πλέον) διοργάνωση στην Αθήνα εντάσσονται σε αυτή την πρωτοβουλία.
Με αυτές τις πρωτοβουλίες τόσο το Επιμελητήριο Ηρακλείου – όσο και τα υπόλοιπα επιμελητήρια του νησιού αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας – θεμελιώνουν ως στρατηγική επιλογή για την επόμενη μέρα του τόπου μας τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και της αγροδιατροφικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Σε αυτή τη δωδεκαετή διαδρομή όλοι εμείς, οι φορείς και οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν – συστρατευμένοι όλοι στην κοινή προσπάθεια στήριξης της τοπικής παραγωγής και συνεργασίας για την καλύτερη ανάδειξή της – έχουμε κάνει πολλά σημαντικά, και αποφασιστικά βήματα μπροστά για να αποτελέσει το Παγκρήτιο Forum προώθησης των Κρητικών προϊόντων μια επιχειρηματική «γέφυρα» και ένα τοπικό εφαλτήριο για την ανάπτυξη όλης της Κρήτης. Σήμερα πιστεύω ότι δικαιωνόμαστε όλοι μας, καθώς το Forum έχει αναδειχθεί πλέον σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό κεφάλαιο. Σε έναν δημιουργικό και καρποφόρο θεσμό που έχει ήδη μετεξελιχθεί σε μοχλό για τη ενίσχυση των συνεργασιών των επαγγελματιών της περιοχής, ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ξενοδόχους να προμηθευτούν τοπικά προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς, χτίζοντας μια οικονομική συνεργασία με πολλαπλά οφέλη για τις δύο πλευρές.
*Ο Μανώλης Αλιφιεράκης είναι πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου