Με κοινή ανακοίνωση της Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν. και ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου παραθέτουν τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία του και καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την διάσωση του το απόγευμα της Πέμπτης. Αναλυτικά, αναφέρουν:
«Το Νοσοκομείο της πόλης μας, το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έχει πλέον σοβαρά προβλήματα λειτουργίας καθώς κομβικά τμήματα και κλινικές του είναι τραγικά υποστελεχωμένα.
Η διαχρονική υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε υπερεργασία και υπερεφημέρευση των γιατρών, αρκετοί από τους οποίους εξαναγκάστηκαν σε παραιτήσεις λόγω εξάντλησης, ενώ οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και όχι στα τμήματα που έχουν πρόβλημα. ‘Έτσι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, τόσο ως προς τις συνθήκες εργασίας, όσο και προς τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Υγείας.
Η ως τώρα αντιμετώπιση της κατάστασης από την κυβέρνηση εξαντλήθηκε σε:
1) Μετακινήσεις γιατρών από άλλα Νοσοκομεία που οδήγησε σε ασυντόνιστη και αποσπασματική λειτουργία των κλινικών και περαιτέρω υποβάθμιση της δουλειάς των γιατρών
2) Αποσπασματικές προκηρύξεις λιγοστών θέσεων, χωρίς να δίνονται κίνητρα στους γιατρούς κι επομένως αυτές δεν καλύπτονται
Ενδεικτικά σήμερα στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου:
-Η Παθολογική Κλινική λειτουργεί με 1 γιατρό από τους τρείς που υπηρετούν (οι δύο σε άδειες μητρότητας-ανατροφής) από τους 7 που θα έπρεπε να έχει. Προκηρύχθηκε μία θέση παθολόγου, που διαρκώς μένει άγονη.
– Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με 2 ειδικευμένους γιατρούς κι έναν ιδιώτη με «μπλοκάκι» σε 7 θέσεις. Καμία προκήρυξη θέσης.
– Η Ορθοπεδική Κλινική σύντομα θα μείνει με 3 ειδικευμένους γιατρούς σε 5 θέσεις.
– Η Χειρουργική Κλινική έχει 4 ειδικευμένους γιατρούς σε 7 θέσεις.
– Το Ακτινολογικό τμήμα είναι υποστελεχωμένο και διαθέτει καινούριο πλήρως λειτουργικό εγκατεστημένο Μαγνητικό Τομογράφο, αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει.
– Δεν υπάρχει πια Ογκολογική Κλινική για το Νομό μας μετά την αποχώρηση του μοναδικού Ογκολόγου.
– Ειδικευόμενοι υπάρχουν ελάχιστοι πια στη Χειρουργική και την Παθολογική κλινική. Η πλήρης εντατικοποίηση της δουλειάς τους, η ανάληψη καθηκόντων που δεν τους αναλογούν και η ανεπαρκής εκπαίδευση στην ειδικότητά τους, έχει επίσης οδηγήσει σε παραιτήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους αγροτικούς γιατρούς.
– Υπάρχουν ελλείψεις Νοσηλευτικού Προσωπικού και μεγάλο μέρος του είναι συμβασιούχοι
– Στο Νομό δεν υπάρχει γιατρός ΕΚΑΒ και οι διακομιδές διασωληνωμένων γίνονται από οποιονδήποτε μη εξειδικευμένο γιατρό σε βαρέως πάσχοντα-διασωληνωμένο ασθενή με όποιο κόστος.
– Τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ έχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών και εξοπλισμού, μειωμένο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
Οι παραπάνω ελλείψεις είναι πολύ περισσότερες αν σκεφτεί κανείς ότι ο Οργανισμός του Νοσοκομείου δεν έχει ανανεωθεί από το 2012 ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί σε όλα τα Περιφερικά Νοσοκομεία της χώρας και αντανακλά μια πολιτική στοχευμένης υποβάθμισης των Δημόσιων Δομών Υγείας προς όφελος των Ιδιωτικών Ομίλων, μια πολιτική Εμπορευματοποίησης και Ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
Οι τεράστιες λίστες χειρουργείων και τακτικών ιατρείων στα Δημόσια Νοσοκομεία εξαναγκάζουν τους ασθενείς να απευθυνθούν στον Ιδιωτικό τομέα για παροχές Υγείας αν έχουν χρήματα ή να επιδεινωθεί ή Υγεία τους αν δεν έχουν.
Η εφαρμογή του νομοσχεδίου για τα Απογευματινά Χειρουργεία είναι στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση αν και παρουσιάζεται ως «λύση» για την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Από τη μια δημιουργεί πελατειακές σχέσεις γιατρών – ασθενών, και από την άλλη ο ασθενής θα πληρώνει μέρος του κόστους του χειρουργείου ή ασφαλιστικές εταιρείες να τον καλύψουν.
Η Υγεία όμως είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Προασπίζουμε το Νοσοκομείο μας και απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία για ΟΛΟΥΣ
Διεκδικούμε:
-Άμεση στελέχωση του ΓΝΡ με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων και άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών, που είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Κίνητρα για τις άγονες περιοχές.
–Εργασιακά, Επιστημονικά και Οικονομικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα Νοσοκομεία.
–Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ.
–Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ
ΠΑΝΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»