Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και του ιού της γρίπης ο Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου επισημαίνει τα μέτρα προστασίας από ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Αναλυτικά, αναφέρει: «Αυτές τις μέρες παρατηρείται έξαρση των ιογενών λοιμώξεων κυρίως Covid 19 αλλά και γρίπης κυρίως τύπου Α.
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19 Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ
✓ Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
✓ Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.373) παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022
✓ Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62.
✓ Καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
✓ Την εβδομάδα 47, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΒΑ.2.86 (20%).
✓ Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος),
✓ Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης
✓ Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).
✓ Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 50/2023 νοσηλεύτηκαν 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
✓ Στα δύο κ έντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 50/2023, 57 (95%) δείγματα τύπου Α και 2 (3%) τύπου Β.
✓ Από τα 57 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (26%) ανήκαν στον υπότυποΑ(Η3) και τα 42 (74%)στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
Με αφορμή τα παραπάνω και προκειμένου να προστατευτούμε και να μειώσουμε τη μετάδοση στους γύρω μας ειδικά στους ηλικιωμένους, στα νεογνά, στους ανοσοκατεσταλμένους και στις εγκύους καλό είναι να εφαρμόζουμε τα βασικά μέτρα προστασίας
Τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν για την προστασία από την γρίπη και την μείωση της διασποράς του ιού είναι τα ακόλουθα:
- Προσπαθήστε να αποφύγετε στενή επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Εάν έχετε συμπτώματα γρίπης, παραμείνετε στο σπίτι για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από την υποχώρηση του πυρετού.
- Όσο διαρκούν τα συμπτώματα σας, περιορίστε τις επαφές σας με άλλα άτομα ώστε να μη μεταδώσετε τη γρίπη. Όταν βρίσκεστε σε επαφή με άλλα άτομα ή σ κλειστούς χώρους να φοράτε μάσκα.
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο ή με την εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο μετά τη χρήση του.
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιήστε αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
- Μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας, αφού αυτές είναι πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό.
- Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες και τα αντικείμενα που μπορεί να έχουν επιμολυνθεί από μικροοργανισμούς, όπως ο ιός της γρίπης.
- Ακόμα και τώρα μπορείτε να εμβολιαστείτε με το εμβόλιο της γρίπης και το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον Covid. Οι ηλικιωμένοι >65 ετών καλό είναι να κάνουν το ενισχυμένο αντιγριπικό εμβόλιο».