9 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ

«Τα μονοπάτια των ANZACs και των Συμμάχων στην Κρήτη»

-Χάραξη του δικτύου διαδρομών σε όλο το νησί για την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της Μάχης της Κρήτης

Την απόφαση για εκπόνηση μελέτης και κατάρτισης  του έργου  «Τα μονοπάτια των ANZACs και των Συμμάχων στην Κρήτη», ανακοίνωσε η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η μελέτη θα γίνει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης με έδρα στην Κρήτη και την Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης και υπόλοιπης Ελλάδας στην Μελβούρνη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,πρόκειται για συνεργασία η οποία είναι αφιερωμένη στους ANZACs και στους συμμάχους της Μάχης της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι ANZACs  είναι το ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών που έλαβε μέρος στην Μάχη της Κρήτης.

Όπως εξηγεί η  Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας,το  εν λόγω έργο αφορά τη χάραξη ενός μεγάλου δικτύου διαδρομών σε όλο το νησί, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με ιστορική αφήγηση και φωτογραφικό υλικό σε αυτές, την ανάπτυξη τρισδιάστατων ηλεκτρονικών χαρτών που θα παρουσιάζεται σε ιστότοπο και πιθανόν και σε ηλεκτρονική εφαρμογή και πολλές άλλες παράλληλες δράσεις που θα πλαισιώνουν την κεντρική ιδέα.

Το μεγάλο αυτό έργο σκοπό έχει να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης μέσα από τις πραγματικές διαδρομές που ακολούθησαν οι συμμαχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της μάχης, της εκκένωσης αλλά και σημεία εξαιρετικού ενδιαφέροντος από την κατάρτιση της άμυνας της νήσου αλλά της κατοχής που ακολούθησε.

«Θεωρείται προτέρημα ότι 82 χρόνια μετά την Μάχη της Κρήτης υπάρχουν ακόμα εν ζωή μερικοί Βετεράνοι στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στην Αγγλία καθώς και στην Ελλάδα, οι οποίοι μπορούν να δώσουν τις δικές τους μαρτυρίες  των γεγονότων της περιόδου 1941-1945.  Παράλληλα, οι απόγονοι των Βετεράνων έχουν δείξει τεράστιο ενδιαφέρον για την συμμετοχή των προγόνων τους στην Μάχη της Κρήτης.  Έχουν βρεθεί στην Κρήτη και έχουν εξερευνήσει τις διαδρομές που πριν 82 χρόνια ακολούθησαν οι παππούδες τους, οι πατέρες τους, οι θείοι τους και τα αδέρφια τους.

Οι οργανισμοί που αποφάσισαν αυτή την πρωτοβουλία θεωρούν ότι η ενεργοποίηση των νεότερων γενεών και η μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης αποτελεί χρέος για τον κάθε Κρητικό-όπου γης.  Η μελέτη για την κατάρτιση του συγκεκριμένου έργου απαιτεί βαθιά ιστορική έρευνα η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε συνεργασία με ιστορικούς, καθηγητές πανεπιστημίων, ιστορικούς ερευνητές, συλλέκτες, ιστοριοδίφες και ένα μεγάλο δίκτυο ανθρώπων με γνώση του αντικειμένου»αναφέρεται σε σημείωμα της Ομοσπονδίας.

Οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις με την Περιφέρεια της Κρήτης, αλλά ιδιαιτέρως και με τους δήμους της Κρήτης, ολοκληρώθηκαν με θετικό πρόσημο τον Αύγουστο 2022 μεταξύ του προέδρου της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Αντώνη Τσουρδαλάκη, και του προέδρου του Συλλόγου Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης, Γιάννη Θυμιανού.«Αυτό δίνει και το έναυσμα για την έναρξη των ερευνών ώστε να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα αποτελείται από την ιστορική και οικονομοτεχνική μελέτη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, ο Σύλλογος Διατήρησης Μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης και η Συντονιστική Επιτροπή Μνήμης Μάχης της Κρήτης και υπόλοιπης Ελλάδας, που θα διεξάγουν τις εν λόγω έρευνες, καλούν για συνεργασία τους δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς, τους συλλόγους και τους οργανισμούς που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στο αξιόλογο αυτό έργο.  Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης admin@cretan.com.au.