Η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και συγκεκριμένα των μαρτυρικών χωριών του Ρεθύμνου βρίσκονται στο επίκεντρο του τριήμερου συνεδρίου που διοργανώθηκε στην πόλη με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νησιών (ΕΣΗΕΠΗΝ), ενώ τη σύλληψη της ιδέας είχε η συγγραφέας του βιβλίου «Μαρτυρικά χωριά του Ρεθύμνου» και δημοσιογράφος Εύα Λαδιά.
Σημαντική είναι η διαχρονική προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης στην ανάδειξη της ιστορίας του νησιού και συγκεκριμένα των μαρτυρικών χωριών, καθώς επίσης με την υποστήριξή της πραγματοποιείται το συνέδριο στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που έχει ως αντικείμενο τα μαρτυρικά χωριά σε πανελλήνιο επίπεδο και στο Ρέθυμνο το τριήμερο – από εχθές μέχρι και αύριο 23 Αυγούστου – παραβρίσκονται πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να ακουστούν απόψεις από όλη την Ελλάδα μετά από 80 χρόνια των ολοκαυτωμάτων και να ελέγξουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μαρτυρικά χωριά σήμερα, καθώς και τις προοπτικές εξέλιξης που υπάρχουν για αυτούς τους τόπους. Επίσης σημαντικό αντικείμενο συζήτησης αποτελούν οι τρόποι με τους οποίους η τοπική ιστορία θα μεταλαμπαδευτεί στη νέα γενιά.
Το συνέδριο που συνδιοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, τον δήμο Ρεθύμνης, Αμαρίου, Ανωγείων και Αγίου Βασιλείου ξεκίνησε εχθές στο Ωδείο Ρεθύμνου με μια καλλιτεχνική απεικόνιση όλων των μαρτυρικών περιοχών μέσα από την τέχνη του φακού και του λόγου, καθώς και με ένα συνέδριο με θέμα «Ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά».
Εν όψει του πανελλήνιου συνεδρίου για τα μαρτυρικά χωριά που πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο, συγκεντρώθηκαν εχθές, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των μαρτυρικών χωριών στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου προκειμένου να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις για το αντικείμενο του συνεδρίου.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή καλωσόρισε τους εκπροσώπους με μια μαντινάδα και τους υποδέχτηκε με συγκίνηση στην αίθουσα συσκέψεων, ενώ τόνισε τη σπουδαιότητα της ιστορίας να μείνει ζωντανή στη μνήμη: «Το Ρέθυμνο είναι ένας τόπος με βαθιές ρίζες στην ιστορία και πολιτισμό. Όπως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, όποια πέτρα και να σηκώσεις θα βρεις ιστορία, πολιτισμό, αλλά και πολλή αίμα. Έτσι και στο Ρέθυμνο. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τα ολοκαυτώματα, τα έχετε ζήσει κάποιοι και από την οικογένειά σας, αλλά και από το λειτούργημά σας σαν δημοσιογράφοι. Έχετε βοηθήσει πάρα πολύ να φτάσει η μνήμη αυτών των θυσιών μέχρι στις μέρες αλλά, αλλά και ακόμη παραπέρα, στα παιδιά και στα εγγόνια μας, που είμαστε υποχρεωμένοι να κρατάμε τις μνήμες ζωντανές. Διότι λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να χαθεί. Εμείς σαν περιφέρεια στηρίζουμε ενεργά όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, για όλα τα ζητήματα που αφορούν την πατρίδα μας, την ελευθερία και τους αγώνες της Κρήτης, αλλά ειδικότερα και για τα ολοκαυτώματα, διότι πιστεύουμε ότι είναι μια θυσία στους βωμούς της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Κυρίως να τιμήσουμε τη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν αυτό που δεν μπορεί να ξανά δώσει κανείς, τη ζωή τους, για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Εύχομαι οι εκδηλώσεις να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και για εμάς που είμαστε λίγο παρόν και πολύ παρελθόν και ελάχιστο μέλλον, αλλά κυρίως στις νέες γενιές που είναι το μέλλον μας».
Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη των μαρτυρικών χωριών, καθώς επίσης έχει ορίσει ως εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για τα ολοκαυτώματα τον κ. Νίκο Μπιμπάκη, ο οποίος όπως είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην αντιπεριφέρεια δέχτηκε με χαρά αυτήν τη θέση καθώς ήταν το όνειρό του να βάλει το λιθαράκι του στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου του. Όπως ο ίδιος ανέφερε: «Ο παππούς μου εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς και είχα αυτήν την ευαισθησία από μικρό παιδί. Από μικρό παιδί πάλευα για το πως θα δούμε την ιστορία μας να πάει μπροστά. Να αναδείξουμε την ιστορία μας και στα σχολεία, να τη διδάσκονται τα μικρά παιδιά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την πάμε μπροστά. Τα νέα παιδιά δεν τη γνωρίζουν δυστυχώς την ιστορία. Υπάρχουν μαρτυρικοί τόποι που τα παιδιά δεν γνωρίζουν την ιστορία».
Για το χρέος που έχει ο καθένας στη κοινωνία, από όποια θέση και εάν βρίσκεται, στη συμβολή τέτοιων πρωτοβουλιών μίλησε ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής και συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο που έχει ως αντικείμενο τα ολοκαυτωμένα χωριά σε πανελλήνιο επίπεδο. Εάν κάτι συζητείται για τα ολοκαυτωμένα χωριά και όλα τα εγκλήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, είναι μέσα από τους φορείς του δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης και μέσα από τους συλλόγους. Είμαι από οικογένεια που βίωσε και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην εκτέλεση στον Γουρνόλακο τον Σεπτέμβρη του ’43, ήταν θύμα ο αδερφός του πατέρα μου, οπότε έχω ζήσει όλη αυτήν τη βιαιότητα μέσα από αφηγήσεις και ιστορίες. Είναι χρέος μας από όποιο μετερίζι υπηρετεί κάποιος αυτόν τον τόπο, να βοηθάει τέτοιες πρωτοβουλίες και τέτοιες δράσεις. Συγχαρητήρια στην κ. Εύα που ήταν η ψυχή όλης αυτής της ιστορίας».
«Ένα νέο εγχείρημα καταγραφής των ιστορικών γεγονότων»
Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας το συνέδριο που προωθείται σε όλη την Ελλάδα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Αντώνης Παπουτσάκης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο κτίριο της αντιπεριφέρειας. Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η Ένωση Συντακτών είναι πάντα κοντά σε τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι χρέος της να αγκαλιάζει παρόμοιες εκδηλώσεις που δείχνουν την ιστορία και είναι αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονται στην περιφέρειά μας. Η Κρήτη πρωτοπορεί για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί με κάποιες πρωτοβουλίες των κ. Αρναουτάκη, κ. Λιονή και κ. Λαδιά, και εμείς είμαστε κοντά τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και να δώσουμε ένα σάλπισμα στις άλλες περιφέρειες της χώρας για να γίνει κτήμα όλων των Ελλήνων».
Επίσης ο πρόεδρος του Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΣ) της ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας ανέφερε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ότι πρόκειται για ένα μείζον θέμα το οποίο δεν πρέπει να ξεχαστεί: «Τα λόγια περισσεύουν γιατί υποκλινόμαστε στο μεγαλείο εκείνων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Αυτό είναι το μείζον και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Πρέπει να τα περάσουμε στους νέους ανθρώπους. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε και να φύγουμε από αυτήν την προσπάθεια. Πρέπει όλη να προσπαθήσουμε για αυτόν τον σκοπό, να δώσουμε δυναμική εκ νέου. Σκοπός είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης».
Ο αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ Κωστής Βασιλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά την τοπική τους ιστορία σε όλη την Ελλάδα, κάτι το οποίο προωθούν οι δημοσιογράφοι και καλείται να προωθήσει και η πολιτεία: «Η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή και να περάσει συνεχώς στους νέους. Οι δημοσιογράφοι το έχουν καταφέρει σε αυτό το κομμάτι. Μέσα από την ΕΡΤ έχουν γίνει πολύ σημαντικά ντοκιμαντέρ, τα πολύ ωραία ρεπορτάζ για τα ολοκαυτώματα και για τα εγκλήματα των Γερμανών κατακτητών. Διαχρονικά η ελληνική πολιτεία πρέπει να προωθήσει να διδάσκεται στο σχολείο η τοπική ιστορία. Να μαθαίνουν, να γνωρίζουν τα παιδιά τι ακριβώς έχει γίνει. Αυτό δεν έχει γίνει, παρά τις προτάσεις και τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί και από τους δημοσιογράφους».