20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

Τα παραμύθια για τους νατοϊκούς «συμμάχους»

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ συμμετέχει σε τουρκική αποβατική άσκηση στο Αιγαίο!
Να μην ξεχνάμε ότι όπως η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία είναι «σύμμαχος» της Αμερικής. Άρα, μετά τη συμμετοχή ΑμερικανοΝΑΤΟικών σε τουρκική άσκηση που περιείχε σενάριο κατάληψης νησιού («Γαλάζια Πατρίδα»), αυτών δηλαδή που τα αστικά κόμματα εμφανίζουν εδώ στην Ελλάδα ως εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αμερικανικό αποβατικό σκάφος θα συμμετάσχει στην τουρκική πολυεθνική άσκηση  «EFES» που ξεκίνησε αυτές τις μέρες.Το θέμα είναι, πως πρόκειται για αποβατική άσκηση (είναι αντιληπτό πού θέλουν να κάνουν απόβαση οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο  Αιγαίο).

Το αποβατικό σκάφος των ΗΠΑ που θα συμμετάσχει στην άσκηση είναι το «USS Arlington», το οποίο πριν πάει στη Σμύρνη για την άσκηση, βρισκόταν στην Αλεξανδρούπολη. Μας παρείχε προστασία. Από την περιοχή αυτή που έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, η οποία κατά τα κόμματα του  αμερικανό ΝΑΤΟικού τόξου παρέχει ασφάλεια στη χώρα μας, τώρα πηγαίνει στη Σμύρνη να προστατέψει και την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το «Arlington» και δυνάμεις της 22ης Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών (MEU) θα διεξάγουν επιχειρήσεις προς υποστήριξη της άσκησης FES22 «για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με έναν βασικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».
«Η άσκηση EFES είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πεζοναύτες της 22 MEU να βελτιώσουν την ικανότητα και τη διαλειτουργικότητά μας με τους Τούρκους Συμμάχους μας και άλλους εταίρους που συμμετέχουν στην άσκηση», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Christopher Myette, εκτελεστικός αξιωματικός της 22ης MEU.
Η τουρκική άσκηση έχει θέσει σε επιφυλακή τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.
Επίσης, ούτε μέρα δεν χρειάστηκε από την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για να καταρρεύσουν ξανά οι μύθοι που διακινούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για το ότι η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» στην τουρκική επιθετικότητα, το «βλέπομε» με την παραπάνω Τουρκική άσκηση.
Μια μέρα μετά την «ιστορική» ομιλία στο Κογκρέσο, τουρκικά F-16 πετούσαν μόλις 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη, ως αποκορύφωμα των δεκάδων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των υπερπτήσεων πάνω από νησιά, ενώ ακολούθησαν τη βδομάδα που πέρασε οι δηλώσεις Ερντογάν για «διακοπή κάθε διαλόγου» με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η αποστολή του ερευνητικού «Yunus» με παράνομη NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου, προβάλλοντας και «επί του πεδίου» τις διεκδικήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Ποια ήταν η αντίδραση των «συμμάχων» και «φίλων» της ελληνικής αστικής τάξης;

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε σε «συντονισμό και συζήτηση όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου», προσθέτοντας πως «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Παρουσίασε δηλαδή την πάγια θέση των ΗΠΑ περί διμερών «διαφορών» που πρέπει να λυθούν σε «συμμαχικό πνεύμα», ρίχνοντας «νερό στον μύλο» των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχολίασε ότι «σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή». Άλλο ένα, πανηγυρικό «άδειασμα», αφού οι οικονομικοί, στρατιωτικοί και πολιτικοί δεσμοί της ιμπεριαλιστικής ένωσης και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών με την Τουρκία δεν κρύβονται με τίποτα.

Το ΝΑΤΟ, διά στόματος Γ. Στόλτενμπεργκ, συνέχισε να θυμίζει πόσο αναντικατάστατη σύμμαχος είναι η Τουρκία, προσθέτοντας με νόημα ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει μια πλατφόρμα όπου συζητούνται και αυτά τα ζητήματα», λέγοντας πως η ΝΑΤΟική πλατφόρμα «διευθετήσεων» που επιστρατεύτηκε το 2020 μπορεί να εφαρμοστεί και στο Αιγαίο!

Η χρεοκοπία για τα αστικά κόμματα και τα ευρωατλαντικά μυθεύματα που διακινούν είναι πλήρης για μία ακόμα φορά. Στην πραγματικότητα, επιβεβαιώνεται ότι τα όσα παρουσιάζουν ως δήθεν «παράγοντες εγγύησης» της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας αποτελούν το ακριβώς αντίθετο: Μαγνήτη μεγάλων κινδύνων για τον λαό και παράγοντες που υπονομεύουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.