16 °C Rethymno, GR
20/03/2023

Τα προσήκοντα

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 ο γράφων είχε τη χαρά να παραβρεθεί στο κοινό της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «Η Αρκαδία των Περιηγητών», που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου στην Αθήνα. Ομιλητές ο πρώην ΠτΔ, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο διαπρεπής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πολλές φόρες υπουργός, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός και αφυπηρετήσας καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Σταθάκης και ο συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου-λευκώματος, αφυπηρετήσας επίσης καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Βασίλης Καρδάσης. Μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα με πολλούς ορθίους και που άφησε μια αίσθηση ικανοποίησης στους παρευρισκόμενους τόσο για το ίδιο το βιβλίο όσο και για τις υψηλού επιπέδου παρεμβάσεις.

Στη δική του, ο Βασίλης Καρδάσης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα 15 χρόνια που μοιράστηκε με τον Γιώργο Σταθάκη το ίδιο γραφείο στο Ρέθυμνο και στα 35 που υπηρέτησε συνολικά στο ανώτατο ίδρυμα της πόλης μας. Από την πρώτη χρονιά, το 1987, που λειτούργησε το τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Ρέθυμνο έως την πρόσφατη συνταξιοδότησή του. Φεύγοντας από την εκδήλωση, με αφορμή αυτή την αναφορά, ξανακοίταξα την πρόσκληση και διαπίστωσα ότι και για τους τέσσερεις ομιλητές αναγραφόταν η ιδιότητα καθηγητής. Ο λόγος ήταν γιατί περίμενα, πλην του κυρίου Βενιζέλου, που είναι εν ενεργεία καθηγητής στο ΑΠΘ, να αναγραφόταν για τους υπόλοιπους τρεις το επίθετο «Ομότιμος». Ωστόσο, ψάχνοντας λίγο βρέθηκα μπροστά σε μια απογοητευτική διαπίστωση.

Εκτός από τον πρώην ΠτΔ, που έχει ήδη ανακηρυχθεί ομότιμος στην Νομική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, οι κ. κ. Σταθάκης και Καρδάσης δεν έχουν τύχει ακόμη της ίδιας τιμής και αναγνώρισης από το τμήμα Οικονομικών του πανεπιστημίου μας. Μάλιστα, ψάχνοντας λίγο περισσότερο, είδα συγκεκριμένη αναφορά σε μια δημόσια ανάρτηση του κ. Καρδάση περί της μη ομοτιμοποίησής του. Η αλήθεια φαίνεται να είναι ότι οι άνθρωποι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε όποια διαδικασία αναγόρευσής τους σε ομότιμους όταν πληροφορήθηκαν για αναίτιες αντιδράσεις κάποιων, που δεν σχετίζονται με το επιστημονικό τους έργο και την προσφορά τους στο τμήμα. Αντιδράσεις που μάλλον σχετίζονται μόνο με υποκειμενικές-ιδεολογικές αντιλήψεις, που ενδύονται τον μανδύα του εκσυγχρονισμού, παρά με σταθερές ακαδημαϊκές αξίες και δεδομένα.

Οι δύο αυτοί καθηγητές δεν έχουν ανάγκη της υποστήριξης του γράφοντος, αφού η συνολική πορεία τους στον επιστημονικό και δημόσιο βίο είναι καταγεγραμμένη. Ωστόσο και χωρίς μεμψιμοιρίες, που δεν τους ταιριάζουν, οφείλουμε να αναρωτηθούμε για μια λάθος πεπατημένη που δημιουργεί η στάση όσων αντέδρασαν. Οι κκ. Σταθάκης και Καρδάσης, αφιέρωσαν τον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό τους βίο στο τμήμα που εργάστηκαν στο Ρέθυμνο, απορρίπτοντας τις κεντρομόλες σειρήνες, που θα ευνοούσαν περαιτέρω την με θετικό πρόσημο εξωστρέφειά τους. Έστησαν και οργάνωσαν μαζί με άλλους έγκριτους πανεπιστημιακούς το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, το οποίο αποτελεί προστιθέμενη αξία και πυλώνα μετάδοσης υψηλού επιπέδου θεωρητικής και πρακτικής γνώσης για τη συνολική ανάπτυξη του Ρεθύμνου και του νησιού.

Επομένως και κατά τη γνώμη του γράφοντος, ανεξαρτήτως αν οι δύο διαπρεπείς καθηγητές ενδιαφέρονται γι’ αυτή την αναγνώριση, το χρέος το επιβάλλει σε όλους τους νυν διδάσκοντες. Αλλιώς θα μας φέρνουν στο μυαλό σκηνές ανάλογες από πρόσφατα συνέδρια κομμάτων σε χώρες της Άπω Ανατολής…

*Ο Δημήτρης Στεμπίλης είναι δημοσιογράφος – ιστορικός