Β΄ Ενότητα: Το μήνυμα της έλευσης της Chevron
Το παρόν άρθρο αποτελεί συνέχεια της Α΄ ενότητας που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο με τίτλο: A΄ ενότητα: Το ενεργειακό status στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση των ΗΠΑ
Η εγκατάλειψη της τροφοδοσίας με το φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο ήταν βέβαια μια στρατηγική επιλογή και των ΗΠΑ , οι οποίες διαφωνούσαν με την παροχή του Ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Στην απόφασή τους αυτή είχαν καταλήξει καθόσον:
1. Εκτιμούσαν ότι με αυτό τον τρόπο η Ρωσία εξασφάλιζε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και αύξανε την διεθνή επιρροή της γεγονός που αντίκειται στα Αμερικανικά συμφέροντα.
2. Η προμήθεια των Ευρωπαϊκών εργοστασίων με το φθηνό Ρωσικό φυσικό αέριο μείωνε το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, με αποτέλεσμα αυτό να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των αντίστοιχων Αμερικανικών. Αυτό βέβαια αφορούσε κυρίως τις βαριές βιομηχανίες, όπως τα ναυπηγεία, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις τσιμεντοβιομηχανίες τα εργοστάσια κατασκευής αεροπλάνων, τη μεταλλευτική βιομηχανία, τα χαλυβουργεία και βέβαια τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και άλλες βιομηχανίες.
Η συσχέτιση
Όλα τα παραπάνω σχετίζονται βέβαια με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθότι οι αγωγοί του Ρωσικού φυσικού αερίου διέτρεχαν χιλιάδες χιλιόμετρα το έδαφος της Ουκρανίας μέχρι να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα η Ουκρανία προμηθευόταν δωρεάν φυσικό αέριο σύμφωνα με υπογεγραμμένα διακρατικά συμβόλαια. Εκτιμούμε λοιπόν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το μέσον για να επιτευχθεί η στρατηγική αυτή επιλογή των ΗΠΑ και η επιχειρηματολογία περί της παρεμπόδισης εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ από τη Ρωσία, ήταν από τις παράπλευρες απώλειες. Βέβαια, στο καταστροφικό αυτό σενάριο πρωταγωνίστησε και η Ρωσία με την απόλυτα κατακριτέα απόφασή της να εισβάλει στην Ουκρανία καταπατώντας την Εθνική της ανεξαρτησία. Επισημαίνουμε βέβαια ότι η επιχειρηματολογία για το θέμα του άδικου αυτού πολέμου εις βάρος του Ουκρανικού λαού, ξεφεύγει από το αντικείμενο του παρόντος άρθρου.
Τα νέα ενεργειακά δεδομένα στον Ευρωπαϊκό χώρο
Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό χώρο. Καθόσον λοιπόν αυτή η κατάληξη προήλθε κυρίως από τους χειρισμούς των Αμερικανικών παραγόντων, εκείνοι, τόσο για την ηθικο – κοινωνική αποκατάσταση έναντι των θιγόμενων Ευρωπαϊκών λαών, όσο και για να προλάβουν την πιθανά απρόβλεπτη εξέλιξη για την αναπλήρωση των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που απωλέσθησαν, προχώρησαν σε νέες αποφάσεις. Έτσι λοιπόν οι ΗΠΑ σαν πρώτη προτεραιότητα, θεώρησαν ότι πρέπει να τύχουν διερεύνησης και αξιοποίησης όσα κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου εκεί όπου υπάρχουν και οι αρχικές θετικές ενδείξεις. Με αυτό τον τρόπο οι ΗΠΑ αφ΄ ενός διασφαλίζουν και την ευκαιρία που τους δίδεται στο να καθοδηγήσουν οι ίδιοι τη λύση της εξεύρεσης των ενεργειακών πόρων και αφ΄ ετέρου διατηρούν το πλεονέκτημα του ελέγχου των οποιωνδήποτε εξελίξεων.
Οι γιγαντιαίες δαπάνες
Βέβαια όλα τα παραπάνω σχετίζονται με τα γιγαντιαία οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται τόσο για την έρευνα όσο και με τις δαπάνες δημιουργίας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης καθόσον μάλιστα αυτές είναι και υποθαλάσσιες. Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε μια πληροφορία που προέρχεται από τις δραστηριότητες διερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου οι δαπάνες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» το οποίο διαθέτει βεβαιωμένα αποθέματα περίπου 120 δισ. κυβικών μέτρων ανέρχονται στο ποσό των 4 δισ. δολάρια. Επίσης στην περίπτωση της Κρήτης και λόγω του μεγάλου βάθους εκτιμάται ότι για την αρχική εκτέλεση μιας μόνον ερευνητικής γεώτρησης απαιτείται ποσό 100 – 150 εκατομμυρίων δολαρίων τουλάχιστον. Είναι προφανές λοιπόν ότι με τέτοια γιγαντιαία οικονομικά μεγέθη πολύ δύσκολα μπορούν να βρεθούν επενδυτικά σχήματα που να μην είναι επικεφαλής εταιρείες Αμερικανικών συμφερόντων.
Το αιφνίδιο ενδιαφέρον της Chevron
Εντελώς ξαφνικά, λίγους μήνες πριν το πέρας του 2024, και μάλιστα δίδοντας την εντύπωση ότι έτρεχε να προλάβει, η άλλη μεγάλη Αμερικανική εταιρεία ερευνών και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων η Chevron εκδήλωσε ενδιαφέρον για περιοχές της Ελληνικής ΑΟΖ που δεν είχαν προγραμματιστεί να ερευνηθούν.
Οι περιοχές αυτές κατά πληροφορίες είναι η μεν πρώτη η ζώνη δυτικά-νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου έως τη Κρήτη και η δεύτερη όλη η ζώνη νότια της Κρήτης. Εκτιμούμε βέβαια ότι η Chevron με το να προχωρήσει στην κίνησή της αυτή είχε λάβει κάποιες επιπλέον διαβεβαιώσεις από την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ που είχε ήδη εκλεγεί. Οι διαβεβαιώσεις αυτές σχετίζονται κυρίως με τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή και κυρίως με την προστασία των ερευνητικών εγκαταστάσεων της εταιρείας από τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, σε περίπτωση πιθανής παρεμπόδισης από την γείτονα χώρα βασιζόμενη στο παράνομο Τουρκο-Λυβικό σύμφωνο. Το παράδειγμα της παρεμπόδισης της Ιταλικής ΕΝΙ από τα Τουρκικά πολεμικά πλοία στην εκτέλεση της γεώτρησης στην τοποθεσία «Σουπιά» του τεμάχους «3» της Κυπριακής ΑΟΖ τον Φεβρουάριο του 2018, αποτελεί παράδειγμα που σίγουρα λήφθηκε υπόψιν από τη Chevron.
Η ενεργειακή ευκαιρία και οι επιδέξιοι χειρισμοί
Εκτίμησή μας είναι ότι με όλα τα τωρινά δεδομένα:
3. Δηλαδή, αφ΄ ενός με το κλείσιμο των στροφίγγων του Ρωσικού αερίου και του νέου ενεργειακού δόγματος του προέδρου Τράμπ.
4. και αφ΄ ετέρου των ενδείξεων των κοιτασμάτων στον Ελλαδικό χώρο και κύρια των τεμαχών Ιονίου, Νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, Δυτικά της Κρήτης και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, όσο και του κυοφορούμενου προς διερεύνηση τεμάχους Νότια της Κρήτης, δημιουργούνται οι άριστες προϋποθέσεις για την «ενεργειακή ευκαιρία της Ελλάδας», αρκεί να υπάρξουν οι ανάλογοι επιδέξιοι τεχνοκρατικοί αλλά και πολιτικοί χειρισμοί.