Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Παιδεία

Θέατρο και μουσική από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη Από Μαγδαληνή Κουντουνιώτη
07/06/2025 - 9:17 πμ
στην κατηγορία Παιδεία, Πολιτισμός
15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘ.

Εμπλουτισμένο με καλλιτεχνικές δραστηριότητες είναι το πρόγραμμα των μαθημάτων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, όπως παρουσίασαν μαθητές και εκπαιδευτικοί το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Σπίτι του Πολιτισμού.

Με θεατρικό σκετς και μουσική μάγεψαν την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, ξεδιπλώνοντας τις καλλιτεχνικές τους… ανησυχίες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο διευθυντής του σχολείου Ανδρέας Μπενάκης μιλώντας με τα «Ρ.Ν.».

Στην εκδήλωση με τίτλο  «Όλος ο κόσμος μια σκηνή με όνειρα και μελωδίες», οι μαθητές του 15ου Δημοτικού Σχολείου  παρουσίασαν τη δουλειά του με τις τρείς καλλιτεχνικές του ομάδες στις οποίες συμμετέχουν οι μαθητές από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.

Πρόκειται για τον όμιλο Θεάτρου, τον όμιλο Μουσικής και τον όμιλο Βυζαντινής Μουσικής, όπου οι μαθητές εκφράζονται δημιουργικά και συνεργάζονται μέσα από την τέχνη.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στο θέατρο. Οι μαθητές παρουσίασαν μια διασκευή του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Κύκλος με την Κιμωλία», μια αλληγορία για τη δικαιοσύνη, την ευθύνη και τη δύναμη της αγάπης, με ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα.

Με τη διδασκαλία και την επιμέλεια της εκπαιδευτικού θεατρικής αγωγής Αλεξάνδρας Μακροπούλου και την επιμέλεια των σκηνικών και των κοστουμιών από την εικαστικό Αιμιλία Σερδάκη, οι μαθητές εντυπωσίασαν το κοινό με τον αυθορμητισμό τους και την αγάπη τους για το θέατρο και την τέχνη.

Στην παράσταση συμμετείχαν (αλφαβητικά):

Αλεξάκης Παναγιώτης, Άλλκια Βανέσα, Ατσιδαύτη Νεφέλη, Βασίλογλου Έλενα, Γασπαράκη Σοφία, Γκοσιοπούλου Ειρήνη, Ζουμαδάκης Βασίλης, Καραγιανάκη Αργυρώ, Καραγιαννάκης Νικόλας, Λιονή Δανάη, Μαραγκουδάκη Μαρία, Περδικάκη Ιωάννα, Περδικάκης Κωνσταντίνος, Τερζή Ελευθερία, Τσουρδαλάκη Κατερίνα, Φραγκιαδάκη Εμμανουέλα.

Παραδοσιακές νότες και σύγχρονες μελωδίες

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη μουσική παράσταση «Σε στυλ… fusion» και με παραδοσιακά τραγούδια από την ομάδα Βυζαντινής Μουσικής με τη διδασκαλία και επιμέλεια του δασκάλου Μανώλη Πρωτογεράκη. Ο μαθητής Αντώνης Μαρινάκης με τη χορωδία της ομάδας ερμήνευσαν το τραγούδι «Κανελόριζα», ενώ η μαθήτρια Χρυσούλα Κουνδουράκη τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι «Έχε γεια Παναγιά», με τη συνοδεία της μουσικού Βασιλικής Μάρκου στο σαζί, που χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό.

Ακολούθησαν μουσικά κομμάτια από την Ελλάδα και τον κόσμο με την επιμέλεια της μουσικούς Βασιλικής Μάρκου και της δασκάλας Αλεξάνδρας Βεργαδή, ενώ στην κιθάρα συνόδευσε τους χορωδούς ο Χρυσός Καβούνης και στο ακορντεόν ο Βαγγέλης Κιοσσές, που έδωσαν μια σύγχρονη νότα στην εκδήλωση με τις μουσικές τους.

Τραγούδησαν οι μαθητές (αλφαβητικά):

Αλεξάκης Γιώργος, Βασίλογλου Έλενα, Γαβαλά Ελευθερία, Γασπαράκη Σοφία, Γρηγοράκη Ντέμινα, Ευαγγελίδης Κοσμάς, Καμπουράκης Ηρακλής, Καρασταμάτη Μελίνα, Καραγιαννάκη Αργυρώ, Καλαϊτζακη Άρτεμις, Καρράς Γιώργος, Λιονή Δανάη, Λουχανίδη Ελένη, Μαλάς Κώστας, Μαραγκουδάκη Μαρία, Μπακόπουλος Μιχαήλ, Μπεκίρη Μάριος, Πάγκος Ανέστης, Παπαδάκη Χαρούλα, Παπαδοσηφάκη Μαρία, Περδικάκης Κωνστανατίνος, Σταυρουλάκη Μάρω, Στούπης Δημήτρης, Τερζή Ελευθέρία, Φραγκιαδάκη Εμμανουέλα, Φλώρου Δήμητρα, Χλιαουτάκης Αγαμέμνων.

«Η τέχνη δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν, να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους και την παρουσία τους»

Ένα σημαντικό εργαλείο αποτελεί η τέχνη για την ψυχολογία και την ενίσχυση της έκφρασης στα παιδιά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπενάκης, αναδεικνύοντας τη σημασία της τέχνης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως σημείωσε είναι η έκτη χρονιά που παρουσιάζουν ένα μέρος της δουλειάς τους στις καλλιτεχνικές ομάδες που λειτουργούν με το μεράκι των μαθητών και των εκπαιδευτικών, που εθελοντικά επιλέγουν να συμμετέχουν και να αφιερώνουν χρόνο στην τέχνη.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύεται η τέχνη μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Τα μαθήματα τέχνης στο σχολείο είναι μονόωρα, μια φορά τη βδομάδα, έτσι λοιπόν έχουμε φτιάξει αυτούς τους ομίλους για να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποια παιδιά που θέλουν -και από τη στιγμή που και οι συνάδελφοι είναι διατεθειμένοι- να κάνουν όλες αυτές τις δραστηριότητες πραγματικότητα. Η τέχνη είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στο κομμάτι της ψυχολογίας και της έκφρασης των παιδιών, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και την παρουσία τους. Το εγχείρημα της παρουσίασης μπορεί να φαίνεται σύντομο, ένα δίωρο, όμως έχει πάρα πολλή δουλειά πίσω».

Υποστηρικτές της παρουσίασης του προγράμματος των μαθημάτων του σχολείου, όπως σημείωσε ο κ. Μπενάκης, είναι ο Σύλλογος Γονέων, ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Περιφέρεια που συνέβαλε οικονομικά για τις ανάγκες της εκδήλωσης, καθώς και ο δήμος Ρεθύμνης με την παραχώρηση του χώρου, καθώς το σχολείο δεν διαθέτει την υποδομή για μια τέτοια παρουσίαση.

Εικαστική έκθεση την Πέμπτη

Η καλλιτεχνική δραστηριότητα των μαθητών του 15ου Δημοτικού Σχολείου συνεχίζεται και την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιουνίου στις 19:45 μ.μ., οπότε και θα παρουσιάσουν στον χώρο του σχολείου έκθεση εικαστικών, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η τελετή λήξης του σχολικού έτους αλλά και η τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Στ’ τάξης, κλείνοντας έναν γεμάτο και δημιουργικό σχολικό κύκλο.

 

15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘ.

 

15ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘ.

 

 

Tags: 15ο Δημοτικό Σχολείοsidebar_nowθέατροΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣμουσικήΣπίτι του Πολιτισμού
Share253Tweet158Send
Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Μαγδαληνή Κουντουνιώτη

Σχετικά νέα

5190448175446095 eidiki-agwgh

«Ένα σχολείο για όλους»: Ημερίδα για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση στο Ρέθυμνο

13/06/2025 - 11:10 πμ
Παρουσίαση βιβλίου “Διδάσκοντας στις λυκειακές τάξεις – Λίγα απ’ όσα έζησα”

Παρουσίαση βιβλίου “Διδάσκοντας στις λυκειακές τάξεις – Λίγα απ’ όσα έζησα”

07/06/2025 - 8:59 πμ
5182629810157808 download.png

Παρουσιάζονται τα σχολικά προγράμματα του 15ου δημοτικού σχολείου

04/06/2025 - 9:57 πμ
5171508092964925 kastri -1

Εκδήλωση τιμής στον τέως πρόεδρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης

22/05/2025 - 1:02 μμ
Επόμενο άρθρο
Συνελήφθη 21χρονος για παραβάσεις νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνελήφθη 21χρονος για παραβάσεις νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Παλαιστίνη στο Ρέθυμνο

17/06/2025 - 10:44 πμ
ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ - ΔΤ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

«Παίζοντας στη σκιά των μνημείων: παιχνίδια από το εχθές στο σήμερα»

17/06/2025 - 10:21 πμ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΙΤΑΤΑ

Μιτάτα: Ο πέτρινος «θησαυρός» του Ψηλορείτη

17/06/2025 - 10:01 πμ
ΕΛΜΕΡ ΑΓΩΓΗ

Εκδικάστηκε η αγωγή για την μονιμοποίηση 35 διορισθέντων εκπαιδευτικών σε Ρέθυμνο και Λασίθι

17/06/2025 - 9:56 πμ
ΚΑΘΑΡΙΜΟΣΙ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Σχεδόν 702.000 δηλώσεις για τους καθαρισμούς οικοπέδων – Οι 2.845 στον δήμο Ρεθύμνου

16/06/2025 - 11:00 μμ
nosileutes

Τέσσερις θέσεις νοσηλευτών για το νοσοκομείο Ρεθύμνου

16/06/2025 - 9:11 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr