20 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Θεμελιώνεται το 16ο δημοτικό σχολείο στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές στον οικοπεδικό χώρο και έχει ξεκινήσει η θεμελίωση του ενός από τα πέντε συνολικά κτίρια τα οποία θα αποτελέσουν τη νέα σχολική μονάδα, ένα επταθέσιο δημοτικό σχολείο με προοπτική να εξελιχτεί σε εννιαθέσιο μιας και η δυναμικότητα του θα είναι 270 μαθητές.

Το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3.530.000 ευρώ.

Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2021και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται θα πρέπει να έχει περατωθεί σε δυο χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023.

Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο επιβλέπων μηχανικός του δήμου, Βασίλης Ποθητός, «Το έργο προχωρά κανονικά και τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα με το υπέδαφος, ξεπεράστηκαν και ήδη έχει ξεκινήσει η θεμελίωση του πρώτου από τα πέντε συνολικά κτίρια – εκείνου που βρίσκεται προς την πλευρά του Επισκοπείου. Στη διάρκεια του καλοκαιριού οι εργασίες θα ενταθούν με δεδομένο ότι θα έχει διακοπεί η λειτουργία των σχολείων (1ο γυμνάσιο) που γειτνιάζουν με το εργοτάξιο και θα υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία με τα μηχανήματα του αναδόχου. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε προβλήματα στην εξέλιξη του έργου».

Το νέο 16ο δημοτικό σχολείο θα ανεγερθεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 4.689,37 τ.μ., στην περιοχή Τιμίου Σταυρού.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη, θα κατασκευαστούν δύο όροφοι κι ένα υπόγειο που θα πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας των χρηστών τους και προστασίας του περιβάλλοντος, μέσα από περιβαλλοντικά συμβατές εγκαταστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (υγρομόνωση, θερμομόνωση, κλιματισμό, πυροπροστασία, εξωτερικά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή κ.ά.). Θα διαθέτει αίθουσα Η/Υ, κατάλληλα εξοπλισμένα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, μικρό υπαίθριο θέατρο, ανελκυστήρα κ.ά.

Η νέα σχολική μονάδα θα φιλοξενήσει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 16ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνης, οι οποίοι μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνταν σε μια σχολική δομή που δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι η οικοπεδική γη, ιδιοκτησίας του δήμου Ρεθύμνης και εμβαδού 4689,37 τ.μ., όπου θα αναγερθεί το νέο σχολείο, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον διδακτήριο, είναι εντός τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Ρεθύμνης, στην περιοχή Τίμιος Σταυρός. Αναμένεται δε, ότι η ανέγερση του νέου διδακτηρίου, θα αποσυμφορήσει τις όμορες σχολικές μονάδες, αφού θα επιτρέψει την ομοιόμορφη και πιο λειτουργική κατανομή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής.

 

Στοιχεία δόμησης

Η συνολική επιφάνεια κάλυψη του είναι 992,64 m2.

Δόμηση Ισογείου: 794,18 m2 – Δόμηση Α’ Ορόφου: 538,03 m2 – Απόληξη κλιμακ.: 39,25 m2 – Η συνολική επιφάνεια: 1.371,46 m2 – Υπόγειο: 830,15 m2 – Η/Χ: 181,44 m2 – Όγκος: 5.146,13 m2 – Περιβάλλων χώρος: 3.813,62 m2

 

Προς συμβασιοποίηση το έργο αποκατάστασης του κτιρίου της δημοτικής Φιλαρμονικής

Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά το κτίριο της φιλαρμονικής και την αποκατάστασή του, ολοκληρώθηκαν οι διαγνωστικές διαδικασίες μετά και τις ενστάσεις που υπήρξαν και προκάλεσαν καθυστέρηση και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της σχολικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Υπενθυμίζεται ότι και το έργο αποκατάστασης της δημοτικής φιλαρμονικής, έχει επίσης εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 1.273.978,57 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κτίριο της Φιλαρμονικής, όπως έχει προβλεφτεί από τη μελέτη, θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσής του, με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, καθώς και παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τον λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του δημοτικού Ωδείου και της δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Οι εργασίες αποκατάστασης του εν λόγω κτιρίου, το οποίο βρίσκεται επί της Λ. Κουντουριώτη, θα επικεντρωθούν αφενός στη στατική ενίσχυσή του και, αφετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του δημοτικού Ωδείου και της δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης.

Ο εσωτερικός και εξωτερικός σχεδιασμός και η διαμόρφωση των χώρων στο κτίριο, έγιναν με γνώμονα τη μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και πρόκειται να επιτευχθεί βελτίωση ενεργειακής απόδοσης κατά τρεις κατηγορίες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή, η μελέτη αποσκοπεί αφ’ ενός στη στατική ενίσχυση του κτιρίου, αφ’ ετέρου στο λειτουργικό και αισθητικό ανασχεδιασμό του, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες στέγασης του δημοτικού Ωδείου και της δημοτικής Φιλαρμονικής του δήμου Ρεθύμνης. Στόχος είναι η λειτουργική αναδιάταξη των κατόψεων, σύμφωνα με τις νέες ανάγκες και προδιαγραφές και η ανάδειξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων των όψεων με παράλληλη προσπάθεια διαφοροποίησης της απλοποιημένης νέας επέμβασης στον όροφο από το ισόγειο.