4/8/24 .Ο ήλιος έχει μόλις αναδυθεί και λούζει το πρωινό Ρέθυμνο. Η ώρα στην μαρίνα Ρεθύμνου είναι 6:30 και η αποστολή «ROBORETH» για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται για να προωθηθεί προς Ηράκλειο και από εκεί μέσω Αθήνας στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο. Είμαστε όλοι με λίγες ώρες ύπνου αφού η φόρτωση του εξοπλισμού για τους αγώνες ρομποτικής τελείωσε τα μεσάνυχτα στην βιβλιοθήκη του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου. Δύο βαλίτσες γεμάτες ρομπότ και ανταλλακτικά. Οι τελευταίες ημέρες ήταν απαιτητικές.. Μελέτη, δοκιμές και ξανά από την αρχή για το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Να σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία ρομπότ πέρασαν το τελωνείο λίγες μέρες πριν την αναχώρηση μας. Ευτυχώς που στην ομάδα προετοιμασίας εντάχθηκαν ο κύριος Βεργεράκης Παναγίωτης (Καθηγητής Πληροφορικής 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου & Υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΚ Ρεθύμνου) και ο κύριος Δηλαβέρης Αλέξανδρος (Καθηγητής Πληροφορικής) παρέχοντας πολύτιμη υποστήριξη στους διαγωνιζόμενους μαθητές. Οι ταλαντούχοι μαθητές Κουτζόγλου Σταύρος, Νικολακάκης Λευτέρης – Πανορμίτης και ο Λαγουδάκης Μανώλης, μετά από μια πολύμηνη πορεία στον χώρο της ρομποτικής έφτασαν επάξια στην εκπροσώπηση του σχολείου τους αλλά και της πατρίδας στην τελική διοργάνωση. Αποδέχτηκαν άφοβα την πρόκληση και με πολλή δουλεία ετοιμάστηκαν για μια δυνατή εκπροσώπηση. Ο στόχος όμως πιο ευρύς από τα στενά πλαίσια του διαγωνισμού. Η αλληλεπίδραση με αποστολές από άλλες χώρες που συμμετέχουν επίσης θα είναι ένα μεγάλο σχολείο.
6:35 η αποστολή απαρτιζόμενη από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς Λαμπαθάκη Μιχαήλ & Σαββοργινάκη Ευγενία του 1ου ΓΕΛ παίρνει τον δρόμο για ένα ταξίδι πρόκληση. Ρέθυμνο-Ηράκλειο. Ηράκλειο – Αθήνα. Αθήνα-Πεκίνο. «Τελικά ο κόσμος είναι μικρός», αναλογίζομαι όταν μετά από μερικές ώρες πτήσης πατάμε το πόδι μας στο Πεκίνο. Από το μικρό μας Ρέθυμνο η τεχνολογία σε λίγες ώρες μας μετέφερε στο Πεκίνο των 21 εκατομμυρίων κατοίκων. Αδιανόητο. Και όμως είμαστε εδώ.
Το ρολόι δείχνει ξημερώματα 5:20.Είμαστε στην Κίνα! Κάμερες παντού, αυστηρότατοι έλεγχοι και μετά από λίγο στο ταξί για το ξενοδοχείο. Τα αστικά μεγέθη ασύγκριτα. Όλα λειτουργούν με μια ξεχωριστή αρμονία. Ηλεκτρικά οχήματα παντού, αυτοματισμοί στα πάντα και δυσκολία πρόσβασης στο διαδίκτυο όπως το ξέρουμε στον δυτικό κόσμο. Μικροί μεγάλοι προσαρμοζόμαστε γρήγορα στα νέα δεδομένα (δεν υπάρχει και άλλη επιλογή..).
Οι ντόπιοι ευγενικοί και πρόθυμοι στην πλειοψηφία τους προσπαθούν να μας εξυπηρετήσουν αν και ελάχιστοι μιλάνε αγγλικά γεγονός που δυσχεραίνει κάπως την καθημερινότητα. Λίγο οι ψηφιακοί μεταφραστές, λίγο κάποια σπαστά αγγλικά ..τελικά βγαίνει κάποια άκρη.
Ένα μικρό χρονικό κενό πριν τον διαγωνισμό μας επιτρέπει να δούμε αυτό τον άλλο κόσμο. Για αρχή επισκεπτόμαστε το εντυπωσιακό Σινικό τείχος. Η ονομασία «σινικό» αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς Σίνες ονομάζονταν οι Κινέζοι στα αρχαία ελληνικά. Διεθνώς αποκαλείται Great Wall (=Μέγα Τείχος). Η κατασκευή του Σινικού Τείχους ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ. και πρόκειται για κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να διαφυλάξει η Κίνα τα τότε βόρεια σύνορά της από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Η μεγαλειώδης αυτή κατασκευή αρχίζει από τη θάλασσα και διασχίζει βουνά, ποτάμια, ερήμους, στέπες και κοιλάδες. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 21.196 χιλιομέτρων .Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο.
Το οδοιπορικό μας συνεχίζεται στην Απαγορευμένη Πόλη, το μεγαλύτερο ανάκτορο του κόσμου! Είναι κατασκευασμένη από ρύζι… Τα τούβλα φτιάχτηκαν από ρύζι και ασβέστη και το τσιμέντο από ρύζι με γλουτένη και ασπράδια αβγού! Οικοδομήθηκε τον 15ο αιώνα και προφανώς αντέχει ακόμα. Μέχρι να ολοκληρωθεί πέρασαν 14 χρόνια και για το κολοσσιαίο αυτό έργο απασχολήθηκαν 200.000 εργάτες. Η Απαγορευμένη Πόλη εκτείνεται σε 720 τ.χλμ. και βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν «Ταταρική Πόλη». Περιβάλλεται από τείχος με πύλες ύψους 10 μέτρων και βρέχεται από τάφρο πλάτους 52 μέτρων. Πραγματικά εντυπωσιακά πολιτιστικά στοιχεία.
Αυτή η μικρή ανάπαυλα μας βοηθάει να εγκλιματιστούμε καλύτερα και να αρχίσουμε τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τους αγώνες. Η συμμετοχή μας σε επτά αγωνίσματα δεν είναι εύκολη υπόθεση… Κάθε απόγευμα μαζευόμαστε όλοι σε ένα δωμάτιο και ετοιμάζουμε εαυτούς και ρομπότ για την κάθε αποστολή. Η τελετή εντυπωσιακή και άψογα οργανωμένη. Τα μεγέθη κάθε άλλο παρά μικρά. Θα τα αναφέρω γιατί αξίζει:31 χώρες, 5000 διαγωνιζόμενοι, 700 προπονητές-συνοδοί, 30.000 θεατές και 300 φορείς…
Μας δίνουν την Ελληνική Σημαία και ετοιμαζόμαστε για την είσοδο στο γήπεδο και την τελετή έναρξης. Είμαστε πρεσβευτές της χώρας μας εδώ. Μαζί μας αποστολές από όλο τον κόσμο. Κάνουμε τις πρώτες μας φιλίες. Ιράν, Αίγυπτος, Ρουμανία. Η είσοδος είναι εντυπωσιακή. Σε μια τεράστια σκηνή με την Ελληνική σημαία να κυματίζει στο τεράστιων διαστάσεων τοίχο προβολής μας υποδέχονται.. «Greece» & ««Σι-Λα» 希腊)… Είμαστε όλοι συγκινημένοι που φτάσαμε μέχρι εδώ για την χώρα μας αποδεικνύοντας ότι με σκληρή δουλειά ο Ελληνισμός φτάνει παντού. Ακολουθούν τα λόγια χαιρετισμού του εκπροσώπου της Ελληνικής αποστολής από τον μαθητή Κουτζόγλου Σταύρο:
Καλημέρα-Good morning- Zǎoshang hǎo早上好
Greek contestants salute & wish good luck to all the countries that participate at ROBOTCHALLENGE 2024
We encourage you to remember these famous words of King Alexander The Great:
“FOR THE MAN WHO TRIES NOTHING IS IMPOSSIBLE”
Do not forget to:
- Enjoy the games
- Make friends
- Educate for a better future
Eneryone in this stadium is already a winner…
We thank the organizing committee…
Ευχαριστούμε,thank you, Xièxiè 谢谢
Μετάφραση:
Καλημέρα..
Οι Ελληνική αποστολή χαιρετά και εύχεται καλή τύχη σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στους παγκόσμιους αγώνες ρομποτικής 2024.
Σας ενθαρρύνουμε να θυμάστε αυτά τα λόγια από τον Βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο:
«Για τον άνθρωπο που προσπαθεί τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»
Μην ξεχάσετε:
- Να απολαύσετε τους αγώνες
- Να κάνετε φίλους
- Να εκπαιδευτείτε για ένα καλύτερο μέλλον
- Κάθε άτομο σε αυτό το στάδιο είναι ήδη νικητής
Ευχαριστούμε την οργανωτική επιτροπή
Ο λόγος μας ενθουσίασε το κοινό των αγώνων και έλαβε το πιο δυνατό χειροκρότημα από όλες τις ομιλίες που ακούστηκαν στο γήπεδο. «Τα αγγλικά μας δεν ήταν και τόσο άσχημα τελικά…» Σκέφτηκα..
Περισσότερο όμως με συγκίνησε πως εμείς μια μικρή ομάδα μαθητών και καθηγητών μεταφέραμε στο χρόνο τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα. Ενός Έλληνα που στο σύντομο βίο του έσπειρε τον Ελληνισμό και τις ιδέες του σε όλον τον κόσμο.. Αισθανθήκαμε μεγάλη περηφάνια για την ιστορία μας. Είχε έρθει όμως η στιγμή να δείξουμε το δικό μας αποτύπωμα στο χρόνο.. Έχουμε επτά αγωνίσματα μπροστά μας για τις επόμενες δύο ημέρες. Πέφτουμε με δύναμη στην μάχη. Κάθε απόγευμα γίνεται προετοιμασία του τεχνικού εξοπλισμού , ο απαραίτητος προγραμματισμός και η μελέτη που τον συνοδεύει. Σπάνια η ομάδα στο δωμάτιο 1020 διαλύεται πριν τα μεσάνυχτα. Πλακέτες, κομμάτια ρομπότ, μπαταρίες, φορτιστές, φορητοί υπολογιστές και τάμπλετ αποτελούσαν τον μόνιμο διάκοσμο στο δωμάτιο προετοιμασίας. Η αποστολή δούλευε όσο άντεχαν οι δυνάμεις ,σωματικές και πνευματικές. Ο χρόνος προετοιμασίας για μια τόσο μεγάλη αποστολή και τόσα πολλά αγωνίσματα δεν ήταν αρκετός. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο.
Φτάνουμε στις ημέρες διαγωνισμού. Καθημερινή έγερση 6:30. Πρωινό και μετάβαση στο στάδιο των αγώνων στις 07:40. Οι αγώνες εκκινούσαν καθημερινά στις 8:00 σε πολλά επίπεδα διάσπαρτα στο στάδιο και έληγαν στις 17:00. Πέσαμε στην ρομποτική αρένα και μάλιστα στα βαθιά. Επτά αγωνίσματα μας περίμεναν. Robosumo, Line follower ,Unknown mission, Share Technology Product, Mega Sumo, Robot Rugby, Robot Bowling. Εντυπωσιακή ήταν η καθημερινή έκθεση εκθεμάτων ρομποτικής των αποστολών με πλατφόρμες εκτόξευσης ρουκετών σε κλίμακα, αυτοματοποιημένοι κάδοι ανακύκλωσης ,αυτόματες ταΐστρες κατοικίδιων, ρομπότ για την συντροφιά ηλικιωμένων, ρομποτικοί βραχίονες-σκελετοί, ιδέες για αυτοματισμούς στην αγροτική & βιοτεχνική παραγωγή και άλλα πολλά σχέδια κατέδειξαν ότι ο κόσμος αλλάζει σε όλα τα επίπεδα με αυτό το είδος εκπαίδευσης να γιγαντώνεται .
Μια σκέψη καρφώθηκε στο μυαλό μου ξεκάθαρα. Τα ισχύοντα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία μας χρήζουν άμεσης αναπροσαρμογής σε αυτή την επανάσταση που έρχεται. Οι ασιατικές ομάδες κυριάρχησαν στα μετάλλια. Κίνα ,Ταϊλάνδη και Ρωσία μονοπώλησαν στις τρείς πρώτες θέσεις με διαφορά. Η δική μας αποστολή αν και κατέλαβε δυναμικές προσπάθειες δεν μπόρεσε να ανέβει στο βάθρο. Ξέραμε ότι ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός. Αυτό που έμεινε από αυτή την συμμετοχή και αξίζει να σημειωθεί είναι η ομόνοια της ομάδας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Είναι γεγονός άξιο μνείας ,πρώτον γιατί είναι σημαντική η σύσταση και διατήρηση μιας αρραγούς ομάδας σε οποιαδήποτε αποστολή και δεύτερον πρόκειται για μια δεξιότητα που το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν αναπτύσσει αφού ο πυρήνας των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών είναι η ατομική επίδοση. Στον νέο κόσμο της τεχνολογίας, της εξέλιξης, του αύριο είδαμε ότι χωρίς ομάδα δεν πηγαίνει κανείς μακριά. Τα μαθήματα πολλά αυτές τις ημέρες. Η όλη εμπειρία μας έδωσε τροφή για σκέψη. Τώρα αυτός ο κόσμος δεν είναι άγνωστος για εμάς. Τώρα ξέρουμε τον ανταγωνισμό .Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για να κατακτήσουμε μια ή περισσότερες θέσεις στο βάθρο. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η ρομποτική μπήκε στην ζωή του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου. Ένα πυρήνας δυνατός συστάθηκε με αφορμή την φετινή χρονιά. Ο σπόρος φύτρωσε. Το επόμενο έτος περισσότεροι μαθητές /τριες θα κληθούν να ενταχθούν και να εκπαιδευτούν στην ομάδα και να δώσουν συνέχεια στην φετινή αρχή.
Βγάζουμε τις τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες στο χώρο του διαγωνισμού και μια μαθητική φωνή διακόπτει την διαδικασία.
«Και του χρόνου εδώ κυρία Ευγενία!!!» Ήταν ο Σταύρος. Χαμόγελα και συγκίνηση απλώθηκαν παντού ανάμεσα μας. Τα ίδια λόγια αναφώνησαν και οι άλλοι δύο μαθητές. Ο Μανώλης και ο Λευτέρης. Τους κοίταξα με υπερηφάνεια .Κατάλαβα ότι ήταν έτοιμοι να επαναλάβουν τον μικρό αυτό άθλο και το 2025. Κινήσαμε για το ξενοδοχείο. Μια μικρή ανάπαυλα και στο δρόμο για το αεροδρόμιο. Πτήση νυχτερινή. Εννέα ώρες και 7622 χιλιόμετρα μας χωρίζουν από την πατρίδα. Κοιτάω το σήμα “Air China” στα φτερά του αεροπλάνου καθώς επιβιβαζόμαστε. Μικρός ετούτος ο κόσμος σκέφτομαι. Πρέπει να τον αγκαλιάσουμε…Βάζω την ζώνη ασφαλείας πτήσης. Σύντομα έχουμε ξεκολλήσει από το έδαφος και ανυψωνόμαστε πάνω από το Πεκίνο. Τα φώτα της πόλης δεν έχουν τέλος. Αναπολώ την κάθε στιγμή που μας οδήγησε εδώ. Τελικά ένα μήνυμα από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μπορεί να σε οδηγήσει σε μια απίστευτη περιπέτεια…
*Την αποστολή συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Λαμπαθάκης Μιχαήλ & Σαββοργινάκη Ευγενία. Αυτή η σημαντική επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης και συνεργασίας όλων των μελών της ομάδας. Ωστόσο, το όνειρο αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη και τη βοήθεια πολλών ανθρώπων και φορέων. Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια σε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια.
Ειδικότερα, ευχαριστούμε θερμά :την Περιφέρεια Κρήτης,το Δήμο Ρεθύμνης,το Atlantis Beach Hotel & Spa,το Resmo Medi Resto & Bar,το Camari Garden Hotel Apartments,την Ένωση Φροντιστών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνηςτην Αγροδυναμική Ο.Ε.,την Βιοδαπ : Κατασκευές Βιομηχανικών Εποξειδικών Σταμπωτών Δαπέδων, Τοποθέτησης Πλακιδίων, Μονώσεις Πολυουρεθάνης,το Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας «ΔΕΡΕΔΑΚΗ ΕΛΕΝΗ»,,την Safe Insurance,τις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις Φωτισμού & Κίνησης «Β. Ζυμβραγουδάκης»,το Auto Star «Παπαδαντωνάκης Εμμανουήλ»,το Talos Luxury Transfer,το La Pelegrina / Πέλαγος : Χώροι Κοινωνικών Εκδηλώσεων,την Ergoline : Συστήματα Μηχανοργάνωσης, Service, Αναλώσιμα,το Κτήμα Παυλάκης,Το E-diagnosis : Auto Electric Services «ΚΡΙΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ»,τις Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις «Γεώργιος Α. Κλαψινός»,
Για την καθοδήγηση και την εμπειρία τους που μας βοήθησαν να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας, ευχαριστούμε θερμά :
- Τον κύριο Βεργεράκη Παναγίωτη (Καθηγητής Πληροφορικής 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου & Υπεύθυνος Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΚ Ρεθύμνου)
- Τον κύριο Δηλαβέρη Αλέξανδρο (Καθηγητής Πληροφορικής)
Για την παροχή εξοπλισμού και υλικών που ήταν απαραίτητα για την προετοιμασία μας, ευχαριστούμε θερμά :
- Τον κύριο Αναγνωστάκη Σίμο (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στην Διδακτική της Πληροφορικής και την Εκπαιδευτική Ρομποτική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης)
1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ