Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης μου, σε θέματα διαφόρων διατροφικών ασθενειών, θα αναφέρω μια από τις συνήθεις τον μελιταίο πυρετό, ο οποίος εξακολουθεί να εμφανίζεται και επί των ημερών μας στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις υγειονομικής επάρκειας.
Ο μελιταίος πυρετός ή βρουκέλλωση είναι ένα λοιμώδες νόσημα, το οποίο προκαλείται από τη «Brucella» ένα αρνητικό αερόβιο βακτήριο.
Το στέλεχος το οποίο συνήθως προσβάλλει τον άνθρωπο είναι το Brucella melitensis που προκαλεί τη νόσο στα ζώα και ιδιαίτερα στο πρόβατο.
Πως μεταδίδεται η νόσος στον άνθρωπο
– Από τα μολυσμένα ζώα με την άμεση επαφή με τους ιστούς τους.
– Από τα μολυσμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης συγκεκριμένα από μη ωριμασμένο τυρί ή μη σωστά παστεριωμένο ή αποστειρωμένο γάλα.
– Από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω μετάγγισης αίματος, μεταμόσχευσης μυελού των οστών, θηλασμό ή σεξουαλικής επαφής.
Σημειώνουμε ότι η ωρίμανση των σκληρών τυριών ολοκληρώνεται σε τρεις (3) το λιγότερο μήνες και των μαλακών σε δύο (2) και διαπιστώνεται από τον καταναλωτή, από την αναγραφόμενη στην συσκευασία των ημερομηνία παραγωγής
Πως μεταδίδεται η νόσος στα ζώα
– Από τα εμβρυικά υγρά που προέρχονται από τους τοκετούς
– Με την γονιμοποίηση των ζώων
– Με τη τεχνητή σπερματέγχυση
– Με τη κατάποση εμβρυικών καταλοίπων
– Μέσω των αποβολών
– Από τους τοκετούς
– Μέσω της αναπνευστικής οδού
Οι αλεπούδες, οι λαγοί, τα ελάφια, τα τρωκτικά, τα πτηνά και διάφορα είδη αρθροπόδων συμβάλλουν στη διασπορά και μετάδοση της ασθένειας.
Επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου
Οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου – κλινική εικόνα της λοίμωξης, συνήθως εμφανίζεται μια με τρεις εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα και μήνες και συμβαίνει η διάγνωση να παρουσιάζει πολλές δυσκολίες.
Η ασθένεια μπορεί να έχει οξεία μορφή ή χρόνια διαδρομή.
Συμπτώματα
– Αδυναμία και κατάπτωση
– Εύκολη κόπωση και εξασθένηση
– Υψηλός πυρετός κατά τις νυκτερινές ώρες
– Ρίγη και εφίδρωση
– Χαρακτηριστικός κυματοειδής πυρετός με άφθονες νυκτερινές εφιδρώσεις .-Υποτροπή μετά από ημέρες ή εβδομάδες
Άλλα συμπτώματα, τα οποία παρατηρούνται στη βρουκέλωση του ανθρώπου
– Κεφαλαλγία
– Πονοκέφαλοι, πόνοι στον αυχένα, τις αρθρώσεις και την κοιλιακή χώρα
– Γαστρεντερικές διαταραχές
– Απώλεια βάρους
– Αναπνευστικές ή και νευρικές διαταραχές
– Φλεγμονή των όρχεων
Διάγνωση
Η διάγνωση της βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός) εκτός από τα κλινικά συμπτώματα θα βασιστεί σε:
– Μικροβιολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την καλλιέργεια αίματος και άλλες
– Ουρολογικές εξετάσεις , κατά τις οποίες ανιχνεύονται τα ειδικά για τη νόσο αντισώματα
Θεραπεία της νόσου
Ο Μελιταίος πυρετός ή βρουκέλλωση αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή. Μπορεί να χορηγηθεί συνδυασμός αντιβιοτικών ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά συνδυασμό δοξυκλίνης και ριφαμπικίνης για τουλάχιστον έξι (6) εβδομάδες σε ενήλικες. Το ποσοστό θνησιμότητας στον άνθρωπο από στατιστικά στοιχεία είναι λίγο μεγαλύτερη από το 2% και οφείλεται σε πιθανή καρδιολογική επιπλοκή.
Η θεραπεία πρέπει να αρχίζει 1) με την έναρξη των συμπτωμάτων 2) χρήση συνδυασμού αντιβιοτικών για αρκετό διάστημα 3) Η σωστή εφαρμογή, η επαρκής τήρηση και ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος που προτείνει ο θεράπων ιατρός είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την καλή πορεία της νόσου.
Πρόληψη
Τεράστια σημασία έχει η πρόληψη, γιατί έτσι διασφαλίζεται η υγεία μας από το να μην νοσήσουμε από μελιταίο πυρετό καταναλώνοντας διάφορα τυροκομικά προϊόντα, να διατηρούνται τα ζώα (αμνοερίφια) σε συνθήκες υγιεινής και αναλυτικά όπως παρακάτω.
– Υποχρεωτική δήλωση του συμβάντος στις υγειονομικές και κτηνιατρικές αρχές
– Αποφυγή της άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα και τα προϊόντα τους
– Αποφυγή της κατανάλωσης μολυσμένων γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα,τυρί)
– Σωστή παστερίωση ή αποστείρωση του γάλατος
– Διάθεση στην κατανάλωση των τυροκομικών προϊόντων, μετά την πλήρη ωρίμανση των, δηλαδή τρεις (3) μήνες για τα σκληρά τυριά, δύο (2) μήνες για τα μαλακά.
– Προσωπική υγιεινή εργαζομένων και όλων των μέτρων τήρησης υγιεινής των εγκαταστάσεων τυροκομείων, σύμφωνα με το Σύστημα Ασφάλειας Τροφίμων HACCP
Πηγές:
– Επιστημονική Κατάρτιση
– Βιβλιογραφία