31 °C Rethymno, GR
27/09/2022

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ «ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

Τιμήθηκε στο Ροδάκινο η 201η επέτειος της ύψωσης του πρώτου επαναστατικού λαβάρου

Στο Ροδάκινο με το πολυσήμαντο ιστορικό παρελθόν, που σημάδεψε με την ενεργή παρουσία του σε κάθε εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την τοπική ιστορία ευρύτερα, αναβίωσαν στιγμές εθνικού μεγαλείου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Αγίου Βασιλείου με την Τοπική Κοινότητα Ροδάκινου και τον πολιτιστικό σύλλογο «ο Κουρκουλός», την Κυριακή 21 Αυγούστου, στο εξωκκλήσι Αγίου Γεωργίου στο Ύψωμα «Κουρκουλός», για να τιμηθεί η 201η Επέτειος από την ύψωση του πρώτου Επαναστατικού Λαβάρου στις 24 Μαΐου του 1821 από τον Ηγούμενο της Μονής Πρέβελη Μελχισεδέκ Τσουδερό, προαναγγέλλοντας την έναρξη της Επανάστασης που λίγες μέρες μετά στις αρχές Ιουνίου, οργανώθηκε και ξεκίνησε στην Παναγία τη Θυμιανή της Επαρχίας Σφακίων.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Λάμπης Σιβρυτού και Σφακίων π. Αθανάσιο Καραχάλιο με τον εφημέριο της Ενορίας π. Βασίλειο Χατζηδάκη και συμπροσευχόμενο τον εφημέριο Σελλίων π. Ιωάννη Βάθη.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που έχει ανεγερθεί εντός του αύλειου χώρου της εκκλησίας με κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των φορέων.

Στην συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης, Ιωσήφ Κοτσίφης, ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, ο οποίος στην καταγωγή είναι Ροδακινιώτης, προσφώνησε τους εκπροσώπους αρχών και φορέων, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας ότι για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται η εκδήλωση η οποία καθιερώνεται κάθε χρόνο να τιμάται η επέτειος του ιστορικού αυτού γεγονότος, αναδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο του ίδιου όσο και της ιστορικής Μονής Πρέβελη.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα ετήσιο αντάμωμα με σκοπό να παρουσιαστεί και να αναδειχτεί η ιστορική επέτειος, τα πρόσωπα και τα γεγονότα του 1821, να τιμηθεί η μνήμη του Ήρωα της Κρητικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων, του Ηγούμενου Μελχισεδέκ Τσουδερού, αλλά και όλων των ηρωικών αγωνιστών που ύψωσαν το ανάστημα τους στον κατακτητή, υπερασπίζοντας με ακατανίκητο πάθος και πρωτόγνωρη αυτοθυσία την ελευθερία.

«Για εμάς η μνήμη αποτελεί θεμέλιο προόδου και δυναμικό εργαλείο ανάπτυξης, καθώς έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμόμαστε τους ήρωες μας και τα ιστορικά γεγονότα προκειμένου να εμπνευστούμε και εμείς στο σήμερα με στόχο το αύριο. Η μέρα αυτή είναι ιστορικής μνήμης που μας δείχνει το δρόμο του χρέους για να διατηρήσουμε άφθαρτα τα αγαθά και τις διαχρονικές αξίες που εκείνοι μας κληροδότησαν με εκατόμβες θυσιών: Ασφάλεια, αξιοπρέπεια, πρόοδο και ευημερία για όλους σε μια πατρίδα περήφανη και ελεύθερη» επισήμανε ο κ. Ταταράκης.

Αναγνώστηκε επίσης χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχη Μαίρης Λιονή που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Ακολούθησε η ομιλία της Ροδακινιώτισας Μαρίας Γαλανάκη, αναλύτριας ασφαλείας στον Κυβερνοχώρο, απόφοιτη μεταπτυχιακού του πανεπιστημίου Κόβεντρι της Αγγλίας, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά και ανέδειξε τη σπουδαία προσωπικότητα του Ηγούμενου Μελχισεδέκ Τσουδερού και την παραδειγματική του επαναστατική δράση, ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα πριν και μετά την έναρξη της Επανάστασης και κατέληξε τονίζοντας ότι στην δύσκολη συγκυρία που βιώνει η κοινωνία μας, η μεγάλη αυτή εμβληματική φυσιογνωμία του Ηγουμένου μας διδάσκει και τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθούμε.

Ο Ροδακινιώτης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης ποιητής – συγγραφέας, απήγγειλε ποίημα που έχει γράψει με τίτλο «Ωδή στον Μελχισεδέκ Τσουδερό».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Κακογιαννάκης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανωγείων Μιχάλης Δραμουντάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Μανουσάκης, ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, ο περιφερειακός σύμβουλος Μανόλης Χνάρης, οι αντιδήμαρχοι Αγίου Βασιλείου Ελένη Γαραντωνάκη και Βαγγέλης Καπετανάκης, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Αγγελική Πελαντάκη, Βασίλης Θεοδωράκης και Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Μανόλης Βαβουράκης, ο εκπρόσωπος της Π.Υ.Ρεθύμνου Νίκος Τζανιδάκης, ο λιμενάρχης Αγίας Γαλήνης Αντώνης Σαραντουλάκης, ο διοικητής του νοσοκομείου Ιεράπετρας Μανόλης Καλιοννάκης, οι πρώην δήμαρχοι Αρκαδίου και Φοίνικα Μανόλης Μανωλακάκης και Στέλιος Κλειδής, οι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Σελλίων Γιάννης Ξερουδάκης, ο πρόεδρος του Άη Γιάννη -Καλής Συκιάς Κωστής Αδελιανάκης, ο πρόεδρος του Ροδάκινου Σταύρος Γαλανάκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγίου Ιωάννη – Κάνεβου «ο Σαλβαράς» Μανόλης Ζαμπετάκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ροδάκινου Βαρδής Χομπίτης και τα μέλη του ΔΣ της Καλής Συκιάς «ο Τσιλιβδικας» Στρατής Γρυντάκης ,Λευτέρης Ζουμπεράκης και Μανόλης Πετράκης, ο Ροδακινιωτης συγγραφέας και καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Καλαμάτα Γιάννης Ανδρουλιδάκης.

Τιμητικό Άγημα και απαγγελία Ριζίτικου ερμήνευσε ο Λαογραφικός όμιλος Τζανιδάκη «Σχολές Κρητικών Παραδοσιακών χορών» αλλά και ο Μανόλης Πενθερουδάκης με φίλους Ροδακινιώτες .

Τομέας Πολιτισμού δήμου Αγίου Βασιλείου