Το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει η διαδικασία εκλογής νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το «νέου» τρόπος του λέγειν και του γράφειν, αφού ο καθηγητής Ιατρικής Γιώργος Κοντάκης θα επανεκλεγεί και θα ανανεώσει τη θητεία του. Κι αυτό διότι είναι ο μοναδικός από τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ο οποίος κατέθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα. Τα 11 συνολικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης (6 εσωτερικά και 5 εξωτερικά) έχουν κληθεί σε συνεδρίαση στις 4 το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο που αφορά την εκλογή πρυτανικής αρχής, ο υποψήφιος πρύτανης να παρουσιάσει το Σχέδιο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου που προτείνει για την περίοδο 2024-2028, σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, το όραμα του δηλαδή για την προσεχή τετραετία (έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου για όποιον ενδιαφέρεται) και να παρουσιάσει επίσης στα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης τους τέσσερις καθηγητές με τα βιογραφικά τους που προτείνει για τις ισάριθμες θέσεις αντιπρυτάνεων.
Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης αξιολογώντας τα διοικητικά, ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα του υποψήφιου πρύτανη, το αναπτυξιακό του σχέδιο καθώς και τα προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις αντιπρυτάνεων, θα εκλέξουν τον πρύτανη με μυστική ψηφοφορία. Η εκλογή πρέπει να γίνει με πλειοψηφία 8/11. Να λάβει δηλαδή 8 ψήφους στους 11 (όσα είναι τα μέλη του Σ.Δ.). Σε διαφορετική περίπτωση η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη μέρα, οπότε απαιτείται η πλειοψηφία 7/11. Πανεπιστημιακοί εκτιμούν πάντως ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία θεωρώντας ότι η επανεκλογή του κ. Κοντάκη στο αξίωμα του πρύτανη θα γίνει με την πρώτη ψηφοφορία. Μένει να το δούμε την Τρίτη.
Το προτεινόμενο σχήμα αντιπρυτάνεων
Οι αντιπρυτάνεις δεν ψηφίζονται χωριστά. Από τη στιγμή που τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης ψηφίσουν τον πρύτανη σημαίνει ότι έχουν αξιολογήσει θετικά και τους αντιπρυτάνεις που προτείνει άρα αυτόματα εκλέγονται και οι ίδιοι.
Ο εκ νέου υποψήφιος πρύτανης προτείνει ένα σχήμα τεσσάρων αντιπρυτάνεων που ισορροπεί μεταξύ των σχολών του Ρεθύμνου και των σχολών του Ηρακλείου, έτσι ώστε να εμφανίσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενιαίο. Δυο αντιπρυτάνεις-καθηγητές από το Ρέθυμνο, δυο από το Ηράκλειο.
Από το Ρέθυμνο η πρόταση του κ. Κοντάκη είναι: η καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας Ελένη -Μελίνα Ταμιωλάκη, ως αντιπρύτανης Ανάπτυξης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Γεώργιος Σταματόπουλος, ως αντιπρύτανης οικονομικών και υποδομών.
Από το Ηράκλειο η πρόταση Κοντάκη είναι: η Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Σοφία Σχίζα, ως αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών, Μαρία Βαμβακάκη, ως αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης και Ερευνητικής Πολιτικής.
Διευκρινίζουμε ότι καθηγητές που έχουν εκλεγεί μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να οριστούν αντιπρυτάνεις.