Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, ξεκινούν τις εκπαιδευτικές ενημερώσεις σε κάθε δήμο του νησιού μας.
Οι εκπαιδεύσεις αυτές απευθύνονται σε ελαιοπαραγωγούς και γίνονται σε θεματικές ενότητες που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια και την ποιότητα για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Kriti”.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, οι εκπαιδεύσεις έχουν ως στόχο να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες ο παραγωγός εφαρμόζοντας τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές στον ελαιώνα του («από την καλλιέργεια έως την ελαιοποίηση του καρπού) με σκοπό την καλύτερη ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου»).
Σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 και ώρα 17:00, σε συνεργασία με τον δήμο Φαιστού θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική ενημέρωση, στην αίθουσα του Πολυχώρου, στο Δημαρχείο του δήμου Φαιστού, στις Μοίρες.
Το πρόγραμμα
17:00-17:20: Προσέλευση – Χαιρετισμοί
17:20-17:30: Παρουσίαση του Έργου «Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου Kriti».
Ειρήνη Χουδετσανάκη MSc Γεωπόνος, π. αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα.
17:30-18:20: Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν.
Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επικ. καθηγητής, τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
18:20-19:20: Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου.
Ελευθερία Γερμανάκη, υπεύθυνη και επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ
19:20-19:35: Διάλειμμα
19:35-20:15: Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια, συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση και αποθήκευση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
Γιώτα Ψειροφωνιά, εξωτ. συνεργάτιδα, τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
20:15-20:45: Επιμολυντές ελαιόλαδου.
Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επικ. καθηγητής, τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
20:45-21:00: Συμπεράσματα-Συζήτηση.