27 °C Rethymno, GR
30/06/2022

ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΗΤΩΝ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

Το 1ο Κρητικό πανηγύρι πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά

Τα καλοκαιρινά πανηγύρια της Κρήτης, αποτελούσαν πάντα σημαντικούς σταθμούς στον κύκλο του χρόνου. Οι άνθρωποι σταματούσαν τις δουλειές τους, διέκοπταν για λίγο το μονότονο ρυθμό της ζωής και έπιναν, έτρωγαν, χόρευαν και τραγουδούσαν.

Δρόμοι που μύριζαν ασβέστη και αγιόκλημα, φούρνοι που έψηναν, πόρτες που άνοιγαν  διάπλατα για να υποδεχτούν όσους έφυγαν κάποτε από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, μα δεν ξέχασαν ποτέ και πάντα γύριζαν πίσω για να ανταμώσουν τις μνήμες τους.

Αυτό προσπάθησαν να αναβιώσουν και οι Κρητικοί του Πειραιά, στη δεύτερη πατρίδα τους και η σκληρή προσπάθειά τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.  Έτσι τα μέλη και οι φίλοι της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά « Η ΟΜΟΝΟΙΑ» που κατέκλυσαν την πλατεία Γ. Καραϊσκάκη, στον σταθμό ΗΣΑΠ του Ν. Φαλήρου, το τελευταίο Σαββατόβραδο του Μάη, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σπουδαία γιορτή, με τη σφραγίδα της κρητικής παράδοσης, που θύμιζε καθόλα τα καλοκαιρινά πανηγύρια στο νησί.

Η βραδιά ξεκίνησε με αντιπροσωπευτικό τμήμα των μαθητών των μουσικών οργάνων, που έπαιξαν διάφορους σκοπούς. Ακολούθησε ο δάσκαλος της λύρας Θ. Ποθουλάκης και η Αντιπρόεδρος Α.Μ. Ντουντουνάκη – που παρουσίασε και την εκδήλωση – οι οποίοι τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και στη συνέχεια οι μικροί χορευτές παρουσίασαν χορούς της Μεγαλονήσου. Μόλις ο Πρόεδρος Θεόδωρος Τσόντος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, το συγκρότημα του Ανδρέα Γεωργιλάκη, ανέλαβε να «ξεσηκώσει» τον κόσμο και δεν δυσκολεύτηκε καθόλου, αφού κουρασμένος όπως ήταν από τις συνεχείς απαγορεύσεις λόγω πανδημίας, ξεχύθηκε στην πίστα και γλέντησε με την ψυχή του.

Η μοναδική μουσική παράδοση της Κρήτης αντιλάλησε απ’ άκρη σ’ άκρη  στο Ν. Φάληρο και μας γέμισε αναμνήσεις από τη γενέτειρα, ενώ γρήγορα ακούστηκαν σκοποί απ’ όλη την Ελλάδα, που σήκωσαν στον μεγάλο κύκλο χορού που είχε δημιουργηθεί,  ακόμα και τους πιο διστακτικούς.

Το παραδοσιακό κρητικό πιλάφι, τα ξεροτήγανα και η ρακή ήρθαν να συμπληρώσουν τη νοσταλγική βραδιά, ενώ γονείς, χορευτές, συγγενείς και μέλη του Δ.Σ. όλοι ενωμένοι σαν μια γροθιά, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη φιλοξενία για τους προσκεκλημένους, οι οποίοι αργά το βράδυ έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η εξαιρετική αυτή καλοκαιρινή γιορτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στις «Ημέρες Θάλασσας  2022» που διοργανώθηκαν για 8η συνεχόμενη χρονιά από το Δήμο Πειραιά, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δωρεάν εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους.

Το 1ο κρητικό πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων: ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Κ. Κατσαφάδος, οι Βουλευτές: Γ. Γεννιά, Ε. Καρακώστα, Ν. Μανωλάκος, Γ. Μελάς και Χρ. Μπουτσικάκης, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Π. Εν. Νήσων Π. Χατζηπέρος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη και Ν. Παπαγεωργίου, οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά: Δ. Αράπης, Ι. Βουράκης, Α. Ζαρακέλη, Α. Καμαράτος, Δ. Καρύδης, Α. Τουμαζάτου και  Α. Γλύκα-Χαρβαλάκου, η οποία και χαιρέτησε την εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.

 

 

Από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια»