18 °C Rethymno, GR
19/05/2022

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΚ

Το φθινόπωρο ολοκληρώνεται το αρδευτικό έργο του κάμπου του Ρεθύμνου

Παράταση για να ολοκληρώσει το έργο που αφορά την άρδευση των εκτάσεων του ανατολικού Ρεθύμνου ζητά ο εργολάβος από τον ΟΑΚ, καθώς λόγω κακοκαιρίας και άλλων συνθηκών δεν είναι εφικτό να παραδώσει το έργο τον Ιούνιο, όπως προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα της σύμβασης. Το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, επέκταση κεντρικού αγωγού» έχει ενταχθεί σε τομεακό του Υπ.Α.Α.Τ. με προϋπολογισμό 4.800.000€.

Οι εργασίες ξεκίνησαν πέρυσι το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι των αρδευτικών δικτύων σε Μισσίρια, Ξηρό Χωριό, Γιαννούδι, Αλμπάν Μετόχι, οικισμοί στους οποίους έχουν ήδη γίνει οι συνδέσεις και αρδεύουν με φυσική ροή από τα νερά του Φράγματος των Ποταμών.

Το έργο αφορά στο σύνολο των αναγκαίων και απαραίτητων εργασιών για την επέκταση του κεντρικού αγωγού, με συνολικό μήκους 6,7 χλμ. μεταφοράς ύδατος, από το φράγμα Ποταμών προς τον κάμπο Ρεθύμνης και συγκεκριμένα για το τμήμα από τον οικισμό Πηγής έως τον οικισμό Πρίνου που περιλαμβάνει τις περιοχές των οικισμών Λούτρα, Παγκαλοχώρι, Αστέρι, Χαμαλεύρι, Βιράν Επισκοπή, Έρφοι και Πρίνος, ώστε να καταστεί απολύτως λειτουργικό το σύνολο του έργου, όπως αυτό αρχικά σχεδιάσθηκε για την άρδευση 24.000 στρεμμάτων του κάμπου Ρεθύμνου.

Η επιπλέον αρδευόμενη έκταση που εντάσσεται είναι περίπου 14.000 στρέμματα. Παράλληλα στο έργο, περιλαμβάνονται οι αναγκαίες βελτιώσεις στην τροφοδοσία των αρδευτικών υποδομών των οικισμών Άδελε και της Πηγής με νέους αγωγούς σύνδεσης από πολυαιθυλένιο. Επίσης το έργο περιλαμβάνει και νέα αρδευτικά δίκτυα που θα καλύπτουν τμήματα των περιοχών Γιαννούδι, Ξηρό Χωριό και Μυσσίρια, καθώς και μία νέα μεταλλική δεξαμενή στην περιοχή Γιαννουδίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Βαγγέλης Μαμαγκάκης, «Το έργο προχωρά με κάπως πιο ταχείς ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο η κακοκαιρία αναγκαστικά πάει το έργο πίσω. Σε συνεννόηση με τον ανάδοχο υπήρξε συμφωνία για επίσπευση των εργασιών, ωστόσο πρέπει να φτιάξει ο καιρός. Αυτό το διάστημα εκτελούνται εργασίες σε Πηγή, Λούτρα, Σταυρωμένου, Χαμαλεύρι. Εκεί κατασκευάζονται τα δίκτυα και γίνεται συνένωση και με τα δίκτυα της ΔΕΥΑΡ. Ακολούθως θα συνεχίσει μέχρι τον Πρίνο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα αρδευτικά κομμάτια σε Ξηρό Χωριό (εκκρεμεί μια επέκταση των δικτύων που έχουμε υποσχεθεί στους κατοίκους και θα την κάνουμε), Μισσίρια, Αλμπάν Μετόχι, Γιαννούδι. Κανονικά το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, ωστόσο ο εργολάβος ζητά παράταση και θα δώσουμε μέχρι και τον Οκτώβριο. Ο στόχος μας είναι το καλοκαίρι να αρδεύεται το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών».

Το έργο του αρδευτικού δικτύου κρίνεται ζωτικής σημασίας, με δεδομένο ότι σήμερα το Ρέθυμνο υδρεύεται αποκλειστικά από τα δυτικά και συγκεκριμένα από την περιοχή του Κουρνά και τις πηγές της Αργυρούπολης, με περίπου 4-4.5 εκ. κυβικά νερό τον χρόνο. Στα ανατολικά του Ρεθύμνου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ύδρευσης, λόγω αυξημένης εποχιακής κατανάλωσης και φυσικά υπάρχουν περίοδοι, όπου οριακά το σύστημα ανταποκρίνεται με αποτέλεσμα συχνά να καταγράφονται φαινόμενα λειψυδρίας. Με την αξιοποίηση των νερών του Φράγματος των Ποταμών, εξασφαλίζεται για τη μεν άρδευση 3 – 4 εκ. κυβικά νερού και 5.5 εκ. κυβικά νερού για ύδρευση. Θα λυθεί δηλαδή οριστικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με την υλοποίηση του έργου και θα υπάρξει τεράστια εξοικονόμηση νερού, το οποίο θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης.

 

 

Εν αναμονή της απάντησης της Διαχειριστικής Αρχής για τη χρηματοδότηση του έργου του διυλιστηρίου

Εν τω μεταξύ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης αναμένει τις επόμενες μέρες την έγκριση της Διαχειριστικής Αρχής του ΥΜΕΠΕΡΑΑ («Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») για την ένταξη του έργου κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 22. 5 εκ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο έργο, πέρασε από σαράντα κύματα, καθώς το 2018 είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Φιλόδημος» με προϋπολογισμό 18,2 εκ. ευρώ, οπότε και είχε δημοπρατηθεί. Ωστόσο ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, μετά από ένσταση που κατατέθηκε από έναν ενδιαφερόμενο έναντι του ανάδοχου, που είχε προκριθεί και δικαιώθηκε. Στη συνεχεία η Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών ζήτησε να γίνει γεωλογική μελέτη, την οποία και έκανε ο ΙΑΚ και από κει προέκυψε ένα επιπλέον ποσό της τάξεως του 2 εκ. ευρώ. Με βάση αυτά τα δεδομένα επικαιροποιήθηκε η μελέτη και αναθεωρήθηκε με τον νέο προϋπολογισμό.

Πλέον, ο ΟΑΚ, μετά και τη σχετική πρόσκληση του ευρωπαϊκού προγράμματος, θεώρησε ως καλύτερη λύση τη χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίηση.

Το έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι σχεδιάστηκε για να λύσει οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης της βόρειας ζώνης του Ρεθύμνου, εξασφαλίζοντας επαρκείς ποσότητες νερού από το Φράγμα Ποταμών, για τους δήμους Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Η περιοχή που θα κατασκευαστεί το διυλιστήριο, σε χώρο όπου έχει αγοραστεί από το 2007, 48 στρεμμάτων, στην τοποθεσία Λουτράκι βρίσκεται στα όρια Γιαννουδίου-Πρασσών.

Το έργο είναι κομβικής σημασίας, αφού καθημερινά θα παρέχει 30 χιλιάδες κυβικά νερού, την ώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες σήμερα δίνονται 30 χιλ. κυβικά από Αργυρούπολη και Λίμνη Κουρνά. Η υλοποίησή του θα συμβάλει στην οικιστική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σε πλήρη λειτουργία, το διυλιστήριο θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης της βόρειας ζώνης των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, σε πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και επισκεπτών.