Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΚΟΤΣΑΚΗ*
Μετά από τέσσερα χρόνια, μπορούμε πλέον αβίαστα να πούμε πως το νέο μοντέλο δασοπυρόσβεσης είναι εντελώς αποτυχημένο, αφού η καμμένη ανά πυρκαγιά έκταση σε μεγάλες δασικές φωτιές, είναι τεράστια σε σχέση με το παρελθόν, όπως και οι καταστροφές κατοικιών και υποδομών.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
– Ο Μ.Ο. καμένων εκτάσεων ανά έτος την 10ετια 2010-2019 ,είναι 172.100 περίπου στρέμματα.
– Την τριετία 2020-2022 κάηκαν συνολικά σε περίπου ίδιο αριθμό πυρκαγιών 1.900.000 στρέμματα, με ετησιο Μ.Ο. 641.000 στρέμματα, ενώ την τριετία 2016-2019 κάηκαν 731.000 στρέμματα με Μ.Ο. 210.00 στρέμματα ετησίως (162.000 το 2019).
– Επίσης το μοντέλο της προληπτικής εκκένωσης των οικισμών και της αμυντικής τακτικής έναντι του πυρός που στέρησε φυσικούς συμμάχους, συνεργάτες και πληροφορίες από το προσωπικό του Π.Σ. ενώ παράλληλα διαπιστώνεται πλέον, ότι η επικοινωνία και εδώ κρίνεται σημαντικότερη της ουσίας.
Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν πάντα πρώτιστο καθήκον του Π.Σ. και οι αρνητικές συγκυρίες (2007 και 2018) δεν το αναιρούν.
Οι αριθμοί ευημερούν στα εκάστοτε κυβερνητικά δελτία σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα, αλλά για την ποιότητα αυτών, ούτε λόγος. Με τον ίδιο τρόπο που μετατρέψαμε τις απλές κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, το ίδιο προσπαθούμε τώρα να πούμε ότι ο απλός ανεμιστήρας είναι το ίδιο με το κλιματιστικό των 24 btu, δηλ το ελαφρό πτητικό μέσο πυρόσβεσης (αεροπλάνο) που προμηθευτήκαμε, έχει τις ίδιες ικανότητες με το canadair cl 515, του οποίου την αγορά εξήγγειλε η κυβέρνηση και δεν έκανε ποτέ.
Τα εναέρια μέσα που νοικιάζουμε αποδεικνύονται εντελώς ακατάλληλα πλην ελαχίστων, για το φυσικό ανάγλυφο της χώρας, γιατί αφενός έχουν μικρή ποσότητα νερού και αφετέρου δεν έχουν την απαραίτητη κατασκευαστική δυνατότητα για να έχουν και επαρκή επιχειρησιακή ικανότητα στις ιδιαιτερότητες μεγάλων πυρκαγιών,όπως αποδεικνύεται πού οι πάντες διαμαρτύρονται για την απουσία πτητικών μέσων, ενώ η χώρα διαθέτει 82, 11 διαφορετικών τύπων!
Επίσης η Πυροσβεστική υπηρεσία τα τελευταία χρόνια υπολείπεται προσωπικού και μέσων και οι ανακοινωθέντες από τον πρωθυπουργό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Αντί αυτού εντάσσονται στον τακτικό σχεδιασμό πυρόσβεσης, πυροσβέστες από την Ρουμανία, όχι εκτάκτως αλλά ουσιαστικά σαν να είναι τακτικό προσωπικό και την ίδια ώρα, οι Έλληνες πυροσβέστες καλούνται να στελεχώσουν το ΕΚΑΒ. Αυτό παύει πλέον να είναι σύμπτωση.
Έστω και τώρα υπάρχει χρόνος για αλλαγή μοντέλου με την πρόληψη ως κυρίαρχο και αναγκαίο μέτρο, όπως και την ουσιαστική ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.
* Ο Βασίλης Κοκοτσάκης είναι απόστρατος του Πυροσβεστικού Σώματος