Την ερχόμενη Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, καθώς και για τα μέλη της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης όπως και για τους αντιπροσώπους στην Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ελλάδας.
Δυο συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των εμπόρων του Ρεθύμνου και συγκεκριμένα οι:
α) «Εμπόριο και επιχειρείν μπροστά» 2024-2027 με επικεφαλής την Αθηνά Τσικιντίκου.
και β) Συνδυασμός «Συνεργαζόμενο Ρεθεμνιώτικο Εμπόριο» με επικεφαλής τον Γιώργο Πολιουδάκη.
Τα «Ρ.Ν.» εν όψει της εκλογικής διαδικασίας έθεσαν στους δυο υποψηφίους, ένα πλαίσιο κοινό ερωτημάτων για τους στόχους και το όραμά τους αναφορικά με το ρεθεμνιώτικο επιχειρείν αλλά συνολικά για τα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κλάδο.
Αθηνά Τσικιντίκου και Γιώργος Πολιουδάκης διασταυρώνουν τα ξίφη τους και μιλούν για τα οικονομικά – φορολογικά προβλήματα που επιβαρύνουν τον κλάδο του λιανεμπορίου, θέτοντας σε πολλές περιπτώσεις ζητήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Οι δύο υποψήφιοι αναφέρονται στις προκλήσεις της επόμενης μέρας, την ανάγκη αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις και την πράσινη μετάβασή τους. Μιλούν για το Open Mall και παίρνουν θέση για την κανονιστική απόφαση λειτουργίας της παλιάς πόλης σε σχέση με τις καταλήψεις δημόσιου χώρου εν όψει και της ψήφισής της από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου. Στην ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς λειτουργικού και δίκαιου πλαισίου χρήσης των δημόσιων χώρων στάθηκε η κ. Τσικιντίκου, ενώ για τον κ. Πολιουδάκη πάγια θέση είναι ότι θα πρέπει η παλιά πόλη να κηρυχθεί κορεσμένη από τραπεζοκαθίσματα και να περιορισθεί η άναρχη τοποθέτηση εμπορευμάτων στα πεζοδρόμια με δύο επιτοίχια σταντ, δεξιά και αριστερά της εισόδου των καταστημάτων τους.
- 1) Πως οραματίζεστε την επόμενη μέρα στον εμπορικό σύλλογο; Γιατί διεκδικείτε την εκλογή σας; / την (επαν)εκλογή σας;
– Αθηνά Τσικιντίκου: «Οραματιζόμαστε έναν Εμπορικό Σύλλογο που θα συνεχίσει να είναι δυναμικός, καινοτόμος και προσαρμοσμένος στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματιών του Ρεθύμνου. Η επόμενη μέρα για τον σύλλογο θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αλληλεγγύη, συνεργασία, ιδέες και στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις δράσεις εξωστρέφειας, να προωθήσουμε την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασιών με άλλους φορείς. Η διεκδίκηση της επανεκλογής μου βασίζεται στην επιθυμία μου να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μας. Έχουμε ήδη καταφέρει να υλοποιήσουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, και υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε τον ρόλο του Εμπορικού Συλλόγου και να προσφέρουμε ουσιαστική στήριξη στους επαγγελματίες της πόλης μας. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, η μεγάλη διεκδικητική ατζέντα που υπάρχει καθώς και η αγάπη μας για την τοπική αγορά, μας ωθούν να θέσουμε ξανά υποψηφιότητα, με στόχο να εργαστούμε για μια χρήσιμη και κερδοφόρο αγορά» ανέφερε .
– Γιώργος Πολιουδάκης: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου έχει πάνω από 1.000 μέλη. Είναι αν όχι ο μεγαλύτερος, σίγουρα μέσα στους δύο ή τρεις μεγαλύτερους συλλόγους του Ρεθύμνου. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει πολλές κρίσεις (μνημόνια – Covid – Ενεργειακή κρίση), που όλες έχουν αφήσει τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην επιβίωσή τους. Χρειάζονται λοιπόν άνθρωποι ικανοί με όρεξη και διάθεση προσφοράς. Έτοιμοι να αγωνιστούν για την ανάδειξη των προβλημάτων και την προσθήκη τους στα συνδικαλιστικά μας όργανα ΟΕΣΚ – ΕΤΕΕ.
Πιστεύω ότι μαζί με την ομάδα των συνεργατών μου στο «Συνεργαζόμενο Ρεθεμνιώτικο Εμπόριο», μπορώ να αγωνιστώ και να διεκδικήσω για τα προβλήματα προς όφελος των συναδέλφων, κάτι το οποίο έχω ξανακάνει και στο παρελθόν.
Η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει με ένα Δ.Σ. ισχυρό, ενωτικό, αγωνιστικό που θα είναι έτοιμο «να σπάσει αβγά» και να ενημερώνει, να συντονίζει και να κινητοποιεί τους συναδέλφους στην διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων μας».
- 2) Τι διαφορετικό σκοπεύετε να κάνετε σ’ αυτήν τη θητεία σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει – ή δεν έχουν γίνει – τις προηγούμενες;
– Α. Τσικιντίκου: «Στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό: Πρέπει να βοηθήσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις να ενσωματώσουν την τεχνολογία, τόσο για να βελτιώσουν την απόδοσή τους όσο και για να ανταγωνιστούν σε ένα ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο παγκόσμιο περιβάλλον. Σκοπεύω να αναπτύξουμε προγράμματα εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για την ψηφιακή εξέλιξη. Στην Ενίσχυση Συνεργασιών: Παρόλο που έγιναν προσπάθειες στο παρελθόν, πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασίες με τοπικούς φορείς, επιμελητήρια, και άλλες επαγγελματικές ενώσεις. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε αυτές τις σχέσεις και να δημιουργήσουμε νέες στρατηγικές συνέργειες που θα ωφελήσουν τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου. Στη Στήριξη Μικρών Επιχειρήσεων: Κατανοώ ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Προτεραιότητά μας είναι να ενισχύσουμε τις δράσεις υποστήριξης αυτών των επιχειρήσεων, παρέχοντας εργαλεία και πόρους για την ανάπτυξή τους και ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η άρση των ανισοτήτων στο φορολογικό, στην μητρότητα, στις παροχές για τα παιδιά των συναδέλφων που ασφαλώς δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και παροχές. Στην κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη: Θα προωθήσουμε δράσεις με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευαισθησία. Η ευαισθητοποίηση γύρω από το περιβάλλον, την αλληλεγγύη και νόμιμη επιχειρηματικότητα θα είναι κεντρικά ζητήματα αυτής της θητείας. Το διαφορετικό που θα κάνουμε, λοιπόν, είναι να προσεγγίσουμε τις προκλήσεις με πιο σύγχρονα εργαλεία και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ανάγκες της νέας εποχής, χωρίς να αφήνουμε πίσω τις αξίες που διαχρονικά στήριξαν και ανέπτυξαν την τοπική επιχειρηματικότητα».
– Γ. Πολιουδάκης: «Δυστυχώς, η τριετία που πέρασε ήταν μια χαμένη τριετία για τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου. Το προεδρείο του Δ.Σ. με το πρόσχημα της υλοποίησης του προγράμματος του Open Mall δεν ασχολήθηκε με κανένα από τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους (μεγάλοι και άδικοι φόροι και χαράτσια, ψηφιακή μεταρρύθμιση με my data, διασύνδεση PΟS, ψηφιακή κάρτα εργασίας, ρευστότητα, ενεργειακή επιβάρυνση κόστους λειτουργίας επιχειρήσεων και πολλά άλλα). Σε κάθε συνεδρίαση της ΟΕΣΚ, ζητούνται από τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης θέματα και προβλήματα για συζήτηση. Ο μόνος σύλλογος της Κρήτης που δεν έστειλε ποτέ και κανένα θέμα για συζήτηση στην Ομοσπονδία ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Στις δημόσιες σχέσεις τα πήγε μια χαρά. Αλλά στην ενημέρωση, στην οργάνωση των συναδέλφων, στη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των μικρών εμπόρων δεν έκανε το παραμικρό. Εμείς αυτή την κατάσταση αποσύνθεσης του Εμπορικού Συλλόγου θα την αλλάξουμε. Ενημέρωση των συναδέλφων, καταγραφή των προβλημάτων και ανοικτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. για τη συζήτηση των προβλημάτων μαζί με τους συναδέλφους είναι το τρίπτυχο που θα ακολουθήσουμε».
- 3) Πως αντιλαμβάνεστε την έννοια του «επιχειρείν» τόσο στη νέα όσο και στην παλιά πόλη;
– Α. Τσικιντίκου: «Η έννοια του «επιχειρείν» στο Ρέθυμνο, είτε στη νέα είτε στην παλιά πόλη, συνδέεται άμεσα με την ιστορία, τον πολιτισμό και τις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές προκλήσεις και ευκαιρίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη για κάθε περιοχή. Στην Παλιά Πόλη, το επιχειρείν είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τουρισμό και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της πόλης. Οι επιχειρήσεις εδώ έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο του Ρεθύμνου, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυθεντικότητα και την παραδοσιακή αισθητική. Ωστόσο, χρειάζεται να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις των τουριστών, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες και εμπειρίες που συνδυάζουν το παλιό με το νέο. Στη νέα πόλη, το επιχειρείν πρέπει να αντιμετωπίσει διαφορετικές προκλήσεις, όπως την ανάπτυξη των καταστημάτων και υπηρεσιών που εξυπηρετούν τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες. Εδώ υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία για καινοτομία, τεχνολογικές λύσεις και σύγχρονες επιχειρηματικές πρακτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης. Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, την επιχειρηματικότητα και στις δύο περιοχές ως μία δυναμική διαδικασία που απαιτεί ισορροπία ανάμεσα στην παράδοση και την καινοτομία. Στην Παλιά Πόλη, είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την ταυτότητά της, ενώ στη Νέα Πόλη πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη με καινοτόμες πρακτικές και σύγχρονες υποδομές. Και στις δύο περιπτώσεις, ο στόχος είναι να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους επισκέπτες και στήριξη στους μόνιμους κατοίκους».
– Γ. Πολιουδάκης: «Το Ρέθυμνο είναι μια δυναμική αναπτυσσόμενη πόλη. Εκτείνεται σε μια έκταση 11 χιλιομέτρων μέχρι τη Σκαλέτα. Κάθε χρόνο ανοίγουν πολλές νέες επιχειρήσεις, αλλά και ορισμένες που δεν τα καταφέρνουν κλείνουν. Επειδή το «επιχειρείν» περιέχει αρκετό ρίσκο, θα πρέπει ο κάθε ένας που σκοπεύει να ανοίξει μια επιχείρηση να είναι πολύ προσεκτικός. Θα πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς, αν έχει κοντά άλλα ίδια μαγαζιά, αν περνάει κόσμος από εκεί, αν η περιοχή έχει αξιοθέατα που προσελκύουν κόσμο. Όπως και άλλες παραμέτρους που να ελαχιστοποιούν το ρίσκο που θα αναλάβει σαν επιχειρηματίας. Οι εποχές αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Αλλιώς ήταν το επιχειρείν πριν δέκα ή είκοσι χρόνια και αλλιώς είναι τώρα. Αυτός που ασκεί το «επιχειρείν» θα πρέπει να προσαρμόζει γρήγορα την επιχείρησή του στις νέες προκλήσεις και καταστάσεις για να μπορέσει να επιβιώσει και να πετύχει».
- 4) Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε – πολύ συνοπτικά – τα πρώτα μέτρα/δράσεις που προτίθεστε να αναλάβετε άμεσα εφόσον εκλεγείτε;
– Α. Τσικιντίκου: «Εφόσον εκλεγώ και πάλι πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνης, προτίθεμαι να αναλάβω άμεσα τα εξής πέντε μέτρα: 1. Δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ψηφιακό μετασχηματισμό και ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων μέσω σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων μάρκετινγκ. 2. Ενίσχυση της εξωστρέφειας του Εμπορικού συλλόγου με τη δημιουργία συνεργασιών με τοπικούς φορείς, επιμελητήρια, και άλλους εμπορικούς συλλόγους τόσο εντός όσο και εκτός Κρήτης. 3. Ανάπτυξη δράσεων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων χρηματοδοτικών προγραμμάτων και συμβουλευτικής υποστήριξης. 4. Προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, με κίνητρα για την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στις επιχειρήσεις, όπως μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και περιβαλλοντικά υπεύθυνες λύσεις. 5. Βελτίωση της επικοινωνίας με τα μέλη του συλλόγου, με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να μοιράζονται απόψεις, προτάσεις και προβλήματα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω ενισχύοντας έτσι την αμεσότητα και τη διαφάνεια».
– Γ. Πολιουδάκης: «Πρωταρχικό μέλημα για εμένα έχουν τα εξής:
– Έλεγχος προόδου και ολοκλήρωση του έργου του Open Mall το οποίο έχει μείνει πολύ πίσω στην υλοποίησή του.
– Άμεσος προγραμματισμός χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.
– Συνάντηση και συζήτηση με άλλους συλλόγους του Ρεθύμνου για κοινή ανάδειξη και προώθηση των προβλημάτων του Ρεθύμνου.
– Πρόταση στην ΟΕΣΚ για κοινή συνεδρίαση των Εμπορικών Συλλόγων της Κρήτης στο Ρέθυμνο για τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις της Κρήτης».
- 5) Κανονιστική, παραβατικότητα, καταλήψεις δημόσιων χώρων, από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα, μη τήρηση ωραρίου φορτοεκφορτώσεων κ.λπ. είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση στη πόλη – εκκρεμεί άλλωστε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την τροποποίηση της κανονιστικής. Μπορείτε να μας πείτε τις θέσεις σας;
– Α. Τσικιντίκου: «Τα ζητήματα της κανονιστικής, της παραβατικότητας και της κατάληψης δημόσιων χώρων από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα, όπως και η μη τήρηση του ωραρίου φορτοεκφορτώσεων, είναι πραγματικά σημαντικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα τόσο των επιχειρηματιών όσο και των πολιτών του Ρεθύμνου. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των επιχειρήσεων να λειτουργούν απρόσκοπτα και της διατήρησης της ποιότητας ζωής στην πόλη. Πιο συγκεκριμένα: Κανονιστική και δημόσιοι χώροι: Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα σαφές, λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο χρήσης των δημόσιων χώρων. Η σωστή ρύθμιση της χρήσης αυτών των χώρων θα ωφελήσει την επιχειρηματικότητα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στους πολίτες. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και να διασφαλίζεται ότι όλοι έχουν ισότιμη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους. Ωράρια Φορτοεκφορτώσεων: Η τήρηση των ωραρίων φορτοεκφορτώσεων είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της πόλης, ειδικά στις πολυσύχναστες περιοχές. Ως σύλλογος, θα προτείνουμε μέτρα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του κυκλοφοριακού και των φορτοεκφορτώσεων, σε συνεννόηση με τον δήμο Ρεθύμνου και τις αρμόδιες αρχές, λαμβάνοντας υπόψην τις κακές νοοτροπίες εκατέρωθεν, για να διασφαλίσουμε μια σωστή λειτουργία της αγοράς. Είμαι υπέρ των κανόνων που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας, του οικοσυστήματος του τουρισμού στην πόλη μας, χωρίς να παραβιάζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, και γι’ αυτό χρειάζονται σαφείς κανόνες, αλλαγή νοοτροπίας με διαρκή διάλογο».
– Γ. Πολιουδάκης: «Βλέπουμε ότι στην πόλη γενικά και στην παλιά πόλη ειδικά επικρατεί μια αναρχία από όλους, κατοίκους, εμπόριο, εστίαση… Καταπάτηση δακτυλίου, οι θέσεις φορτοεκφόρτωσης είναι κατειλημμένες από μηχανάκια και αυτοκίνητα με αποτέλεσμα το περπάτημα στην πόλη να είναι ένα επικίνδυνο σπορ. Θέση μας είναι ότι θα πρέπει η παλιά πόλη να κηρυχθεί κορεσμένη από τραπεζοκαθίσματα και να περιορισθεί η άναρχη τοποθέτηση εμπορευμάτων στα πεζοδρόμια. Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν δεξιά και αριστερά από την είσοδο τους δύο επιτοίχια σταντ, όπου θα εκθέτουν μερικά από τα εμπορεύματά τους. Έτσι δεν θα αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της πόλης. Πάντως όποια απόφαση πάρει ο δήμος αυτή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας δίκαιης διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη γνώμη των κατοίκων και της εστίασης και του εμπορικού κόσμου και όχι μιας προαποφασισμένης απόφασης από την πλευρά του δήμου».