Από το 2010 η Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) γιορτάζει στις 4 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD). Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια οργανισμών και οργανώσεων σε 60 χώρες, προώθησης μεγαλύτερης κοινωνικής ευαισθητοποίησης και διαλόγου σχετικά με τη σεξουαλική υγεία. Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο στοιχείο κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, τόσο σε προσωπικό όσο και διαπροσωπικό επίπεδο. Εσφαλμένα όμως, στο ευρύτερο κοινό, η σεξουαλική υγεία ορίζεται συνήθως, στενά, μέσα από το πρίσμα της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Το θέμα του 2024 για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD2024) έρχεται να φωτίσει αυτή ακριβώς την παρανόηση. Στον πυρήνα της ανθρώπινης συμβίωσης βρίσκονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, κάποιες από τις οποίες, σίγουρα όχι οι περισσότερες, μπορεί, φυσικά, να είναι και σεξουαλικές. Το θέμα του 2024 για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας λοιπόν είναι: Σχέσεις με Θετικό Πρόσημο. Σχέσεις με θετικό πρόσημο σημαίνει υγιείς σχέσεις και το μήνυμα δε θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, αν αναλογιστούμε τα περιστατικά βίας, ενδοοικογενειακής ή βίας μεταξύ ανηλίκων που καθημερινά πλέον μας απασχολούν. Μια γρήγορη ανάγνωση των αριθμητικών στοιχείων της αστυνομίας, που αναδεικνύουν την αυξητική τάση των περιστατικών, αλλά και μια προσεκτική εξέταση των φαινομένων έμφυλης βίας ή βίας μεταξύ των ανηλίκων, όπως αποτυπώνονται στα δημοσιεύματα του Τύπου, διατρανώνουν την επείγουσα ανάγκη για ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε συνθήκες απευαισθητοποίησης απέναντι στη βία. Τα εκθέτουμε σε εικόνες, ή τους επιτρέπουμε να εκτίθενται σε εικόνες, χωρίς να τους προσφέρουμε το αντίβαρο της κριτικής επεξεργασίας αυτών που βλέπουν. Χωρίς να τους διδάσκουμε επικοινωνία με ειλικρίνεια κι ενσυναίσθηση. Πόσοι γονείς, άραγε, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του άγριου ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα από συμμαθήτριές της, κουβέντιασαν με τα παιδιά τους. Τα ρώτησαν τι γνώμη έχουν γι’ αυτό; Συζήτησαν μαζί τους τα συναισθήματα των εμπλεκομένων και των παρατηρητών; Ας μη ξεχνούμε ότι το περιστατικό παρακολουθούσαν με τρόπο ψυχρό και αποστασιοποιημένο, πολλοί συνομήλικοι και συνομήλικες των κοριτσιών. Πόσοι εκπαιδευτικοί έδωσαν προτεραιότητα σε μια τέτοια κουβέντα απέναντι στην προπαίδεια ή τις συναρτήσεις; Πόσοι ενήλικες από μας, τελικά, συζητούμε με τα παιδιά μας για τις σχέσεις με θετικό πρόσημο για τις υγιείς σχέσεις;
Το Ρέθυμνο, με κινητήρια δύναμη τις εκπαιδευτικούς της ΑΞΕΠΤ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) και την υποστήριξη του Δήμου Ρεθύμνης, της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και πολλών άλλων φορέων, έγινε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που από το 2019 ήδη, αγκάλιασε τις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας. Γι’ αυτό και το μήνυμα του 2024 «Υγιείς Σχέσεις για έναν Καλύτερο Κόσμο» κοσμεί τον μήνα Σεπτέμβριο την είσοδο του Δημαρχείου της πόλης, ενώ αφίσες με τη φροντίδα της ΑΞΕΠΤ, έχουν μοιραστεί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. Τέλος, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας 2024, ΕΟΔΥ και Περιφέρεια Κρήτης ανακοίνωσαν τη λειτουργία γραφείου σεξουαλικής υγείας στο Ηράκλειο και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία καθώς δεν έχει νόημα να αναδεικνύουμε προβλήματα χωρίς παράλληλα να προτείνουμε λύσεις.
Για έναν κόσμο με Ασφαλή και ξένοιαστα παιδιά!
Η ομάδα της Α.ΞΕ.Π.Τ./Α.ΧΕ.P.T. Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα.