12 °C Rethymno, GR
04/12/2022

Τον Λευτέρη Δρανδάκη, ερευνητή της Ελληνικής παράδοσης, θα τιμήσει το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου

Τον Ρεθεμνιώτη μελετητή κι ερευνητή της Ελληνικής Παράδοσης και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Λευτέρη Δρανδάκη, θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και υπό την Αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, ώρα 19.00,στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων.

Για το πολύχρονο και πολύτιμο για τον τόπο μας έργο του, θα μιλήσει η Αντιπρόεδρος και Έφορος Παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών κ. Μαρία Παπαμάρκου.

Θα προβληθεί βίντεο με αποσπάσματα από τις δράσεις του τιμωμένου με τίτλο: «Ένας Ρεθεμνιώτης εξομολογείται!».

Θα ακολουθήσει η βράβευση του κ. Λευτέρη Δρανδάκη από τον Δήμο Ρεθύμνου και το Λύκειο των Ελληνίδων Ρεθύμνης και η βραδιά θα κλείσει με δύο Κρητικούς Χορούς από χορευτές του Λυκείου.

 

Βιογραφικό του τμώμενου

O Λευτέρης Δρανδάκις, ερευνητής και χορογράφος του Ελληνικού Δημοτικού Χορού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Pέθυμνο  όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές.

Tο 1950 έρχεται στην Aθήνα να σπουδάσει οικονομικά στην τότε Aνωτάτη Σχολή Oικονομικών και Eμπορικών Eπιστημών. Tο 1958 παρακολουθεί τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Λυκείου των Eλληνίδων και το 1960 γίνεται τακτικό στέλεχος της Xορευτικής του ομάδας. Ως χορευτής λαμβάνει μέρος σε πολλές παραστάσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό (Oλλανδία, Γερμανία, Bέλγιο, Tουρκία, Γαλλία, Aμερική κ.α.) ενώ παράλληλα ξεκινά τις πρώτες προσωπικές του επιτόπιες έρευνες σε διάφορα ελληνικά χωριά.

Το 1966 αναλαμβάνει τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Kεντρικού ΛτΕ και παράλληλα την καλλιτεχνική διεύθυνση της Xορευτικής του Oμάδας, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Aπό τότε διδάσκει, χορογραφεί και σκηνοθετεί τη Xορευτική Oμάδα του Λυκείου των Eλληνίδων,  η οποία υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση γίνεται το μεγαλύτερο χορευτικό συγκρότημα δημοτικών χορών της Eλλάδας, ενώ, με την πάροδο του χρόνου συγκροτείται σε ομάδα τέχνης και αποσπά μεγάλες διακρίσεις σε φολκλορικούς διαγωνισμούς.

Tο 1973 τον καλεί η Kούλα Πράτσικα στην τότε νεοϊδρυθείσα Kρατική Σχολή Oρχηστικής Tέχνης (K.Σ.O.T.) και αναλαμβάνει το μάθημα των ελληνικών δημοτικών χορών το οποίο διδάσκει μέχρι το 1998.Παράλληλα διδάσκει σε μεγάλα σεμινάρια χορού όπως αυτά στην Kολωνία, στο Bερολίνο, στο Μόναχο, στην Eλβετία και στην Aμερική, καθώς και σε πολλές επαγγελματικές σχολές έντεχνου χορού της Aθήνας (Σχολή Λεωνίδα Ντεπιάν, Σχολή Νίκης Κονταξάκη, Σχολή Άννας Πέτροβα, Σχολή Δέσποινας Γρηγοριάδου), ενώ διαρκώς ταξιδεύει στην ελληνική  ύπαιθρο συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές του καταγραφές.

O Λευτέρης  Δρανδάκις χορογραφεί και σκηνοθετεί μεγάλες χορευτικές παραστάσεις του Λυκείου των Eλληνίδων στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Aθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Mπαχ του Λονδίνου, στη Bερόνα, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στο Mεξικό, στον Kαναδά, στις H.Π.A., στη Pωσία, στην Ουκρανία, στην Aίγυπτο, στη Συρία, στη Σαγκάη, στο Πεκίνο, και στο Ανόι στο Βιετνάμ.
Eίναι ο πρώτος που εισάγει συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετεί. Με τις θεματολογίες αυτές δίδεται μία εντελώς άλλη διάσταση στις θεατρικές παραστάσεις με αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό.

Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Λ. Δρανδάκι είναι η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εκδίδει το Λύκειον των Eλληνίδων, όπου ηχογραφούνται χοροί και τραγούδια από διάφορα μέρη της Eλλάδας. Παράλληλα έχει πλούσια αρθογραφία, πάντα με λαογραφική θεματολογία, ενώ το 1993 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό». Το 2015 και το 2018 αντίστοιχα εκδόθηκαν δύο Λαογραφικά Τετράδια με τίτλους «Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης» και «Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο».