Το φθινόπωρο αναμένεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα καινοτόμα συστήματα περιβαλλοντικών δεδομένων στον δήμο Ρεθύμνου. Πρόκειται για δυο διαφορετικά έργα που εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. «Αντώνης Τρίτσης». Το ένα αφορά συστήματα παρακολούθησης του καιρού και των μετεωρολογικών δεδομένων για το οποίο ο δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το δεύτερο αφορά την παρακολούθηση της ηχορρύπανσης, έργο για το οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση με το τμήμα Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το σύστημα παρακολούθησης μετεωρολογικών δεδομένων η εγκατάσταση του εξοπλίσου έχει ολοκληρωθεί, ενώ ήδη κάποιοι σταθμοί βρίσκονται σε λειτουργία.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί θα είναι επτά στον αριθμό, τα σταθμήμετρα δύο (κοντά σε χείμαρρους), ενώ υπάρχουν και μικροαισθητήρες για τη σκόνη εντός της πόλης. Τα συστήματα αυτά θα ενισχύσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το έργο της πολιτικής προστασίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πολιτών, αφού θα επιτρέψει την πρόβλεψη, την πρόληψη και άρα την κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή και καθημερινότητα των πολιτών.
Θ’ ακολουθήσουν οι απαραίτητες συνδέσεις των συστημάτων με ένα κεντρικό, θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία το φθινόπωρο.
Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι τα δυο σταθμήμετρα σε Πλατανιά και Σταυρωμένο λειτουργούν ήδη, ενώ οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν στο δημαρχείο Ρεθύμνου και στο κτίριο που στεγάζεται η οικονομική υπηρεσία στο Άδελε. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο σταθμός που ήταν να τοποθετηθεί στο μουσείο στο Χρωμοναστήρι, επειδή δεν έχει δοθεί ακόμα η άδεια, θα εγκατασταθεί στο Ρουσσοσπίτι. Τέλος πρόσθεσε ότι το κεντρικό σύστημα ελέγχου θα μεταφερθεί στην τεχνική υπηρεσία.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, για τέσσερα χρόνια έχει προβλεφθεί να έχει τη συντήρηση του συστήματος το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Ενώ θα προηγηθεί ενημέρωση – εκπαίδευση σε στελέχη του δήμου και της Περιφέρειας.
Μέσα από το σύστημα θα επιτευχθεί η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από κεντρικό διακομιστή, η διασύνδεση με την πλατφόρμα smart city του δήμου Ρεθύμνης, το οποίο καταγράφει και επεξεργάζεται μετρήσεις καιρικών συνθηκών, ρύπων κ.ά. με στόχο την ολοκληρωμένη περιγραφή των περιβαλλοντικών συνθηκών στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου και η δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών ενημέρωσης αρχών, φορέων, δημοτών και επισκεπτών για τα επίπεδα του θορύβου, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που θα είναι δίγλωσση και προσβάσιμη σε όλους μέσω υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου.
Όπως έχει αναφέρει πρόσφατα ο κ. Λαγουβάρδος, το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα αναλάβει την εκπαίδευση στελεχών του δήμου για τη λειτουργία και τα δεδομένα που θα παρέχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε αυτά να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο Θωμάς Κρεβετζάκης επεσήμανε τη σημασία του συγκεκριμένου συστήματος, ενώ επέστησε την προσοχή των πολιτών αναφορικά με τη διαφύλαξη του συγκεκριμένου εξοπλισμού τονίζοντας ότι «ο συγκεκριμένος εξοπλισμός δεν έχει χρησιμότητα σε κανέναν και καλό θα είναι να προστατευτεί και να μη μπει στο στόχαστρο βανδαλιστών».
Καταγραφή της ηχορύπανσης στο ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κρεβετζάκη έχει εγκατασταθεί και ο πρώτος εξοπλισμός που αφορά στην μέτρηση της ηχορύπανσης, έργο το οποίο είναι υπό την επίβλεψη του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση ο δήμος Ρεθύμνης ανέθεσε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ειδικότερα στο εργαστήριο Φυσικής Ακουστικής και Οπτικοακουστικής, του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κ. Νεκτάριο Α. Παπαδογιάννη, που αφορά στην τοποθέτηση σταθμών μέτρησης θορύβου, οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες για τα επίπεδα θορύβου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Με την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης, σε επιλεγμένα σημεία μιας ευρείας περιοχής της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, θα επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή καταγραφή του θορύβου και των εστιών του στο ιστορικό κέντρο.
Με τα δυο αυτά συστήματα επιτυγχάνεται όπως έχει αναφερθεί: (α) Η συστηματική καταγραφή, συγκέντρωση και αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων (μετεωρολογικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με την ηχορύπανση) και (β) Η μετάδοση της πληροφορίας και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών μέσω εφαρμογών.
Επιπλέον, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι εκπομπές θορύβου, αφού θα διενεργείται αυτοτελής μέτρηση της παραγόμενης ηχορύπανσης, με αποτέλεσμα να εξατομικεύεται η ευθύνη για τις συνέπειες λειτουργίας κάθε επιχείρησης.
Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί αύριο συνάντηση με τα στελέχη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν τοποθετηθεί όλα τα όργανα καταγραφής της ηχορύπανσης. Την Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τους τεχνικούς του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. Τα όργανα μέτρησης τοποθετούνται σε σημεία της παλιάς πόλης που είναι ανεπτυγμένο το επιχειρείν, καθώς επίσης και στο κομμάτι της λεωφόρου, στις πολυσύχναστες περιοχές, προκειμένου να έχουμε και μια πρώτη καταγραφή του θορύβου και στη νέα πόλη, καθώς εκεί έχει λαϊκή, σχολεία και αυξημένη κυκλοφορία. Και τα δυο συστήματα θα τεθούν σε λειτουργία τον Σεπτέμβρη. Τα δύο συστήματα θα δίνουν τα δεδομένα τους στην ίδια πλατφόρμα, δηλαδή τα μετεωρολογικά και ο ήχος θα είναι στην ίδια πλατφόρμα. «Το πρώτο θα μας ενημερώνει σε θέματα πολιτικής προστασίας όσον αφορά την επικινδυνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων ή συνθηκών πιθανότητας πυρκαγιάς, ενώ σε διάφορες άλλες παραμέτρους θα μας καταγράφουν διάφορους περιβαλλοντικούς δείκτες που θα πιστοποιούν την ποιότητα ζωής στην πόλη του Ρεθύμνου» κατέληξε ο κ. Κρεβετζάκης.