Στο Ρέθυμνο τα ακριβότερα καύσιμα του νησιού
Ανοδικά κινούνται οι τιμές των καυσίμων εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου όπου η κίνηση στο νησί είναι σημαντικά αυξημένη λόγω και τουρισμού. Η τιμή της αμόλυβδης σε όλους του νομούς έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο, τόσο σε ότι αφορά τα 95 οκτάνια όσο και τα 100 με την ακριβότερη βενζίνη να καταγράφεται στον νομό Ρεθύμνου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης με ημερομηνία 21-8-2023 η μέση τιμή αμόλυβδης στον νομό Ρεθύμνου είναι 2,052 ευρώ το λίτρο για τα 95 οκτάνια και 2,200 ευρώ το λίτρο για τα 100. Ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου με την τιμή να είναι στα 2,046 και 2.186 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα, στον νομό Λασιθίου η τιμή είναι στα 2,041 ευρώ το λίτρο, ενώ για τα 100 οκτάνια φτάνει τα 2,246 ευρώ το λίτρο και τέλος στα Χανιά η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 2,032 για τα 95 οκτάνια και στα 2,197 ευρώ το λίτρο για τα εκατό οκτάνια.
Πανελλαδικά η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων είναι στο 1,990 ευρώ για τα 100 οκτάνια στα 2.163 ευρώ το λίτρο, ενώ η ακριβότερη τιμή καταγράφεται στις Κυκλάδες με 2,229 και 2,371 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.
Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά 7,5%, ενώ σε σχέση με την 1η Ιουνίου η αύξηση είναι της τάξεως του 6%.
Από τον Ιούλιο οι τιμές κινούνται ανοδικά και δεν προβλέπεται να αλλάξει η εικόνα ως το τέλος του μήνα τονίζει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του συλλόγου Πρατηριούχων Ρεθύμνου Ηρακλής Ξυδάκης. Όπως λέει ο ίδιος, «Παρά τις υψηλές τιμές, οι καταναλωτές ντόπιοι και επισκέπτες προμηθεύονται καύσιμα λόγω ανάγκης, αφού είναι απαραίτητα τόσο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, όσο και για εκείνους που κάνουν διακοπές».
Αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων παραμένει να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Πρατηριούχων Ρεθύμνου: «Εμείς ζητάμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Διαφορετικά θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα η τιμή ή θα κινηθεί οδικά, δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει εισαγόμενη ακρίβεια. Βλέπουμε την τιμή του βαρελιού να έχει μια ανοδική πορεία. Βασικό ρόλο παίζει και η ισοτιμία δολαρίου – ευρώ. Το καύσιμο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν».
Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασματόγλου, αναφερόμενος στις τιμές των καυσίμων σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κερδοσκοπικά παιχνίδια από το εξωτερικό.
«Από τις 15 Ιουλίου έως σήμερα είχαμε σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα. Οι τιμές που βλέπουμε στο διυλιστήριο έρχονται απέξω και είναι για τις χώρες της νότιας Ευρώπης.
Η αύξηση, συγκριτικά με το εξωτερικό, είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Μέσα σε ένα μήνα είχαμε 11,5 λεπτά αύξηση στο διυλισμένο προϊόν. Να σας πω πως οι αυξήσεις, βάσει των μέσων τιμών που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι 8,5 λεπτά.
Άρα έχουν απορροφηθεί περίπου τρία λεπτά από τους πρατηριούχους. Αντίθετα το πετρέλαιο είχε 14,5 λεπτά αύξηση μέσα σε ένα μήνα. Θεωρώ πως εάν πάρουμε ως βάση τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η διαφορά είναι μεγάλη για την τόσο μεγάλη αύξηση του τελευταίου διαστήματος. Επειδή αυτές οι τιμές βγαίνουν απέξω, αυτά είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια, τα οποία δεν αγγίζουν τον ελλαδικό χώρο, αλλά που ποντάρουν στο χρηματιστήριο του πετρελαίου, τα οποία είναι σύνηθες φαινόμενο».