Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο που αφορά στην κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου 700kw, στην πανεπιστημιούπολη Γάλλου, έργο που έρχεται να προστεθεί σε ένα ακόμα μικρότερης ισχύος (300 kw), για το οποίο αναμένεται η τελική έγκριση για τη λειτουργία του από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η εγκατάσταση του πρώτου μικρού φωτοβολταϊκού 300 kw έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για ένα έργο συνολικού ύψους 650.000 ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από δημόσιες επενδύσεις και θα καλύψει το 27% των αναγκών του ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή το μεγάλο φωτοβολταϊκό διπλάσιας ισχύος 700 kW, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν άμεσα, όταν ολοκληρωθεί, θα εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του πανεπιστημίου.
Το κόστος του δεύτερου έργου ανέρχεται σε 1.25 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και επιτυχημένη δοκιμαστική λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού 700 kw στην πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τη διακήρυξη η διάρκεια της συμβάσεως ορίζεται σε εννέα μήνες από την υπογραφή της.
«Το επόμενο διάστημα, ίσως και πριν τα Χριστούγεννα, θα είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε από τον ΔΕΔΔΗΕ να ελέγξει το πρώτο φωτοβολταϊκό μας πάρκο, το μικρό. Να το ελέγξει και να το αδειοδοτήσει. Παράλληλα, έχουν υπογραφτεί και αναρτηθεί οι συμβάσεις για την εγκατάσταση και του δεύτερου μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου και αναμένεται τα έργα να αρχίσουν ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα. Είναι το έργο που θα κάνει αυτό το όραμα πράξη, δηλαδή η δική μας πανεπιστημιούπολη, να είναι η πρώτη στη χώρα μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρύτανης Κ. Σπανουδάκης.
Ολοκληρώνεται το έργο της Βιβλιοθήκης – Αναζητείται χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό της
Εν τω μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης της πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης. Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 4.2 εκ. ευρώ.
Το νέο κτίριο που θα δώσει νέα δυναμική στο πανεπιστήμιο ολοκληρώνεται στον περιβάλλοντα χώρο της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και περιλαμβάνει οικοδομικές εργασίες και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Ο σχεδιασμός του έργου έχει γίνει με τρόπο ώστε να «δένει» με το υφιστάμενο κτίσμα και να συνάδει με τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα μέσα από μια σύγχρονη και καλαίσθητη νέα υποδομή που θα αναπτύσσεται σε συνολικά τέσσερα επίπεδα.
Η επέκταση της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα και καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 2.273,50 τ.μ.
Ο ανάδοχος έχει συμβατική υποχρέωση να παραδώσει το έργο στις 30 Δεκεμβρίου, ενώ δεν αποκλείεται αυτό να γίνει αρχές του έτους, καθώς υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Το μείζον όμως για την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης, καθώς αυτός είναι προαπαιτούμενος για τη λειτουργία του κτιρίου. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπρύτανη Οικονομικών και Υποδομών Κωνσταντίνο Σπανουδάκη «Στη βιβλιοθήκη έχουν διαμορφωθεί οι χώροι. Τα χώματα έχουν έρθει στη στάθμη που έχει ορίσει ο αρχιτέκτονας – μελετητής και το επόμενο διάστημα θα πέσουν και τα μπετά ώστε οι εξωτερικοί χώροι να διαμορφωθούν σύμφωνα με τη μελέτη. Μέσα οι χώροι είναι διαμορφωμένοι. Οι σκάλες έχουν μάρμαρα, έχουν κάγκελα, οι τουαλέτες είναι έτοιμες. Το δάπεδο, έχει ολοκληρωθεί όπως και η οροφή. Αυτό που περιμένουμε είναι να συνδέσουν τα κλιματιστικά, να ολοκληρωθεί ο περιβάλλων χώρος. Επομένως πρακτικά το έργο έχει τελειώσει. Αυτό που προσπαθούμε τώρα, είναι να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό του κτιρίου. Η μελέτη καταρχήν δείχνει ότι εκεί θα μεταφερθούν 90.000 τόμοι βιβλίων, άρα απαιτείται μια δαπάνη ύψους 1.200.000 ευρώ για την οποία έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας γιατί χωρίς αυτήν τη χρηματοδότηση το κτίριο δεν μπορεί να παραδοθεί σε χρήση. Δηλαδή το κτίριο που έχει ολοκληρωθεί, είναι πανέμορφο, αλλά εάν δεν προμηθευτούμε τον εξοπλισμό δεν μπορούμε να το λειτουργήσουμε. Αυτές τις μέρες κάνουμε τις γραφειοκρατικές ενέργειες έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ποσό της τάξεως 30.000 ευρώ που απαιτούνται για τη μελέτη του εξοπλισμού».