Τα πολλά και σωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό, από την υπερεργασία έως και παραβατικές συμπεριφορές και σεξουαλική παρενόχληση, ήρθε να επιβεβαιώσει η μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης.
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.900 εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επισιτισμού, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις για τις εργασιακές συνθήκες και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του κλάδου, καθώς, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την εκπομπή της Σώτιας Πεντεδήμου, ο πρόεδρος του Σωματείου Μιχάλης Ριζικιανάκης: «Είναι καιρός η πολιτεία να δώσει λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα του χώρου. Αυτά τα οποία καταγράφηκαν είναι αυτά τα οποία εμείς υποθέταμε. Αυτή τη στιγμή τα έχουμε καταγράψει, τα έχουμε αναλύσει – ο ανεξάρτητος φορέας που διεξήγαγε την έρευνα – και τα παρουσιάσαμε σήμερα στο πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου. Αναδεικνύονταν θέματα ασφαλιστικής και εργασιακής φύσεως, έλλειψης εκπαίδευσης του προσωπικού ενώ ακόμα φτάσαμε να εμβαθύνουμε στην έρευνα και αναδείξαμε τα ζητήματα των εργασιακών συγκρούσεων αλλά και θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Δώσαμε στους εργαζόμενους την ευκαιρία – ανώνυμα και χωρίς να υπάρχουν οι ανασταλτικοί παράγοντες του εργασιακού περιβάλλοντος – από το σπίτι τους μέσω ίντερνετ να απαντήσουν σε αυτό το ερωτηματολόγιο και πραγματικά τα στοιχεία αποτυπώνουν αυτή τη στιγμή ότι το πρόβλημα που περνάει η εστίαση δεν είναι κάτι το οποίο είναι γενικό και αόριστο αλλά έχει συγκεκριμένο πρόσημο, απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες και αυτές θα πρέπει να επιλύσουμε».
Ο ίδιος χαρακτήρισε ανησυχητικά έως πολύ ανησυχητικά τα ευρήματα της έρευνας σε σχέση με την υπερεργασία, η οποία ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια στον κλάδο της εστίασης, καθώς βάσει αυτών, το 70% των εργαζομένων δηλώνει ότι παίρνει ένα με δύο ρεπό το μήνα ενώ το 17% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν παίρνει κανένα ρεπό το μήνα: «Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν τηρούνται ενώ από αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το 25% είναι μερικώς ασφαλισμένοι, ενώ στο ίδιο περίπου ποσοστό εργαζομένων ζητείται να επιστρέψουν δώρα και επιδόματα», είπε ο Μιχάλης Ριζικιανάκης ενώ σημείωσε «Το μοντέλο είναι άκρως προβληματικό και θνησιγενές και γι’ αυτό πρέπει να σκύψει η πολιτεία πάνω από τα προβλήματα».
Ερωτηθείς για το πως μπορεί να αντιστραφεί αυτή η πορεία σημείωσε ότι δεν αρκούν μόνο οι έλεγχοι καθώς – όπως έδειξε η έρευνα – 8 στους 10 εργαζόμενους, ηλικίας 18-35 εγκαταλείπουν τον κλάδο αν τους δοθεί η ευκαιρία: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού. Αν δεν αλλάξει κάτι θα συνεχιστούν οι εκροές και θα οδηγηθούμε σε αδυναμία εξυπηρέτησης». Συνεχίζοντας, ο κ. Ριζικιανάκης μίλησε και για τα ζητήματα έλλειψης κατάρτισης του προσωπικού πράγμα καθοριστικό για τις μεγάλες εκροές στον κλάδο. Ο πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της σχολής μετεκπαίδευσης του Ηρακλείου όπου είχαν εγγραφεί 250 ενδιαφερόμενοι και τελικά έκλεισε στερώντας τους τη δυνατότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης και σημείωσε πως το κράτος φέρει ευθύνη για αυτό το πρόβλημα.
Αναφορικά με τα ευρήματα της έρευνας για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, ο κ. Ριζικιανάκης, είπε: «Την σεξουαλική παρενόχληση την συμπεριλάβαμε στο ερωτηματολόγιο διότι κατά καιρούς είχαμε ενδείξεις ότι υπάρχει. Αν και προσπαθούσαμε σαν σωματείο να αναδείξουμε το ζήτημα, να το στοιχειοθετήσουμε και να το καταγγείλουμε ήταν πάρα πολύ δύσκολο και στις περισσότερες φορές γυρνούσε μπούμερανγκ δηλαδή είχαμε τα ανάποδα αποτελέσματα σε σχέση με τα προσδοκόμενα. Έτσι, λοιπόν, θέλαμε να καταγράψουμε κατά πόσο υπάρχει σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας της εστίασης και αυτό που καταγράφηκε είναι ότι 6 στους 10 έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και ότι – παρεμπιπτόντως – ενώ νομίζαμε ότι συμβαίνει κυρίως στο τμήμα του front office δηλαδή μπροστά στην εξυπηρέτηση, στην πραγματικότητα είναι συχνότερη στα κλειστά τμήματα δηλαδή στις κουζίνες. Εκεί έχουν παρατηρηθεί τα πιο έντονα φαινόμενα. Θα πρέπει να κάνουμε βήματα και προς αυτή την κατεύθυνσης δηλαδή να γίνουν σεμινάρια για το πως διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα, στους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που θα πρέπει να αναθεωρηθούν και θα πρέπει να συμπεριληφθούν πλέον και η σεξουαλική, η λεκτική και η σωματική κακοποίηση».
Κλείνοντας ο κ. Ριζικιανάκης επεσήμανε πως το σωματείο από την πλευρά πραγματοποιεί ενέργειες που σκοπό έχουν να βελτιώσουν την ποιότητα της εργασιακής ζωής των υπαλλήλων αλλά την ίδια ώρα το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του: «Ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού είναι ένας τεράστιος κλάδος. Αυτή τη στιγμή το κενό το οποίο προκύπτει, σίγουρα δεν μπορεί να επιλυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Το πρώτο βήμα είναι αυτό που κάναμε, να καταγράψουμε τα προβλήματα και να δούμε πως μπορούμε να τα επιλύσουμε επιμέρους. Για αυτό η έρευνα θα παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας, στο υπουργείο Τουρισμού, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους εργοδοτικούς φορείς. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή των εργαζομένων δηλαδή κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε λύσεις και σε μέτρα. Από κει και πέρα εμείς δεν νομοθετούμε αλλά αναδεικνύουμε τα προβλήματα. Θα πρέπει το κεντρικό κράτος και οι αντίστοιχοι φορείς να λάβουν και αυτοί το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για να μπορούμε να ανατρέψουμε όλα αυτά τα δεδομένα».