Αφορά στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού, την κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού, αρδευτικού δικτύου και συμπληρωματικών έργων
Θα υπογραφεί δανειακή σύμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης
Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός εμβληματικού για τον νομό Ρεθύμνου έργου, που αφορά στην αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής των Συμβάσεων Χρηματοδότησης, που θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, που στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο νησί βρέθηκε στο δημαρχείο Αμαρίου, στην Αγία Φωτεινή, όπου είχε συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς φορείς και κατοίκους της περιοχής.
Πρόκειται, όπως είπε, για εμβληματικό έργο που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού, αρδευτικού δικτύου και συμπληρωματικών έργων.
Εκτιμάται ότι η προκήρυξη του έργου, ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ, μπορεί να γίνει μέσα στο 2024 και το έργο, με το οποίο θα αρδεύονται εκτάσεις 45.000 στρεμμάτων σε Ρέθυμνο και Μεσαρά, να υλοποιηθεί σε 5 έτη.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι, στις 26 Ιανουαρίου 2024, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την μελέτη λιμνο-δεξαμενών και αρδευτικών δικτύων στο Γερακάρι, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, έργο άμεσα συνυφασμένο με το προηγούμενο και το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκ. ευρώ.
Επίσης, ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και τα στελέχη του Ο.Α.Κ. για το μεγάλο έργο που αφορά στην αξιοποίηση ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου, συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ, έργο επίσης ζωτικής σημασίας, το οποίο θα δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του Ρεθύμνου.
Σε δηλώσεις του υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκόυρας, έκανε λόγο για εμβληματικά έργα που δρομολογούνται στο νησί από το υπουργείο Υποδομών που ξεπερνούν τα 3.5 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε για το μεγάλο έργο κατασκευής του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, το οποίο χαρακτήρισε έργο αντιπλημμυρικής προστασίας τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα ύδρευσης, τις επόμενες ημέρες, 16 Φεβρουαρίου, θα υπογραφεί στο υπουργείο, παρουσία και της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Οικονομικών και Επενδύσεων, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα πολύ σημαντικό έργο ύψους 200 εκ. ευρώ για το Φράγμα του Πλατύ. Ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο, το οποίο από την υπογραφή της σύμβασης -που εκτιμούμε ότι μπορεί να γίνει μέσα στο 2024- θα αρδευτούν 45 χιλιάδες στρέμματα και θα υλοποιηθεί μέσα στην πενταετία. Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά έχουν προχωρήσει οι μελέτες που ζήτησε η τοπική κοινωνία, που ζήτησε η αυτοδιοίκηση για λιμνοδεξαμενές ύψους άνω των 3 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα, εδώ στο Αμάρι, θα ξεκινήσει υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου που αφορά στην ύδρευση όλου του Ρεθύμνου, με απώτατο χρονικό σημείο υλοποίησης το 2027, ύψους 24 εκ. ευρώ. Μιλάμε με συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Δεσμευόμαστε μαζί με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες να κάνουμε το βέλτιστο που μπορούμε, έτσι ώστε εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων να υλοποιηθούν αυτά που δεν είχαν υλοποιηθεί για δεκαετίες στην Κρήτη. Γι’ αυτό και η παρουσία μας θα είναι συνεχής στους νομούς της Κρήτης μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση».
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και στην ανακατασκευή των δικαστηρίων του Ρεθύμνου, έργο ύψους 20 εκ. ευρώ, για το οποίο όπως είπε στις 12 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής προσφορών, στον βόρειο οδικό άξονα και στο έργο κατασκευής του διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα υδροδότησης του δήμου Ρεθύμνου.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Αγ. Φωτεινή, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κα. Μαίρη Λιονή, ο γενικός γραμματέας Υποδομών κ. Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο γενικός διευθυντής Υδραυλικών Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αντώνης Κοτσώνης, η διευθύντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κα. Γεωργία Καστραντά, ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ. κ. Θοδωρής Νίνος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας κ. Μιχάλης Βάμβουκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μιχάλης Σαρρής, Βαγγέλης Τσουδερός, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμαρίου.
Μεγάλη ικανοποίηση από τους φορείς
Για μια ιστορική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφορικά με το έργο του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, με το οποίο και προσωπικά έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών και από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών, τονίζοντας ότι η συστηματική προσπάθεια και τη συνεργασία της κυβέρνησης με όλους τους φορείς και τους αυτοδιοικητικούς απόφερε καρπούς. Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Κεφαλογιάννης μετά και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού το σύνολο της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης για έργα υποδομών σε επίπεδο Π.Ε. Ρεθύμνου την επόμενη δεκαετία θα υπερβαίνει το 1,7 δισ. ευρώ.
«Μια ιστορική στιγμή για το Αμάρι και την Κρήτη η τελετή υπογραφής των Συμβάσεων Χρηματοδότησης, τις επόμενες ημέρες, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και την Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) προχωράμε μετά από πολλές δεκαετίες στο τελικό στάδιο για την αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού του Πλατύ Ποταμού. Ένα εμβληματικό έργο που υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού, αρδευτικού δικτύου και συμπληρωματικών έργων.
Προχωράμε βήμα βήμα, σταθερά πετυχαίνοντας κοινωνικές, αυτοδιοικητικές και πολιτικές συναινέσεις προκειμένου σήμερα η Κρήτη να έχει μια πολύ πιο αισιόδοξη προοπτική. Με πίστη στην κοινή προσπάθεια που υπηρετεί το συμφέρον του τόπου μας για την οποία από κοινού ήδη πετύχαμε πολλά περισσότερα απ’ ό,τι πίστευε και ο πιο αισιόδοξος ανάμεσά μας.
Σήμερα είμαστε εδώ για να αναδείξουμε με επίσημο πλέον τρόπο ότι η Κρήτη έχει βγει από την απομόνωση και αποτελεί κομβικό σκέλος του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει μεγάλα έργα υποδομής και ένα στοχευμένο πλαίσιο δράσεων για το μέλλον με το Ρέθυμνο να βρίσκεται για πρώτη φορά στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί παρεμβάσεις που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε στρατηγικές υποδομές όπως το δικαστικό μας μέγαρο, το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις σχολικές μας υποδομές. Επιπρόσθετα, τα έργα υποδομών σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας θα ξεπεράσουν το 1,7 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία».
Ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ευχαριστώντας τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τους συναδέλφους του υπουργούς και τα στελέχη του υπουργείου.
Την ικανοποίησή του για τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Υποδομών κι αφορούν το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης από το Δημαρχείο Αμαρίου.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης τόσο στη σύσκεψη όσο και σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία και το τελικό αποτέλεσμα αλλά και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη διαχρονική διεκδίκηση του έργου, μαζί με τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς του Ρεθύμνου.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα μεγάλο έργο όχι μόνο του Ρεθύμνου, αλλά και του Ηρακλείου για τη Μεσαρά. Διότι το φράγμα αυτό του Πλατύ Ποταμού θα συνδέσει με αγωγό και το φράγμα της Φανερωμένης, ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο».
Τόνισε επίσης πως το σύνολο των ανακοινώσεων του υπουργού «αφορούν εμβληματικά έργα για όλη την Κρήτη που πολλά χρόνια περιμέναμε». Αναφορικά με έργα στην ΠΕ Ρεθύμνου επεσήμανε πως το διυλιστήριο έχει προχωρήσει με τα 24 εκατομμύρια ευρώ όπως και τα 3 εκατομμύρια της μελέτης των δύο Λιμνοδεξαμενών που έχουν προκηρυχτεί.
«Με τη συνεργασία που υπάρχει, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι το επόμενο χρονικό διάστημα όλα αυτά τα έργα θα ξεκινήσουν και αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα και η συμπόρευση. Είμαστε ικανοποιημένοι για αυτή την εξέλιξη που έχουμε σήμερα», δήλωσε.
Παράλληλα ο περιφερειάρχης Κρήτης στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο Αμαρίου, υπογράμμισε πως η περιφέρεια Κρήτης θα σταθεί αρωγός στη δημιουργία έργων για την τοπική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας τα αιτήματα του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Παντελής Μουρτζανός, εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας σε σχετικές δηλώσεις του: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς ο υπουργός του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σταϊκούρας επισκέφτηκε τον δήμο μας σήμερα και να μας ανακοινώσει ότι έχουμε αίσιο τέλος με τη χρηματοδότηση του Φράγματος του Πλατύ και μέσα του Φλεβάρη θα γίνει η σχετική υπογραφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εμείς θέσαμε και πάλι τα αιτήματά μας στον υπουργό κατ’ ιδίαν, όπως και τα έθεσαν οι κάτοικοι εδώ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ευελπιστούμε ότι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, όπως έχουν κάνει κατά το παρελθόν και ένα από τα σοβαρά τα οποία έχουν πάρει πράγματι τον δρόμο το αντισταθμιστικό όφελος για την περιοχή, είναι η κατασκευή των δύο λιμνοδεξαμενών στην περιοχή Γερακάρι Ελενών. Αυτό που έχω να πω είναι ότι έχουν βγει 3 εκ. ευρώ για τις οριστικές μελέτες και περιμένουμε στη συνέχεια, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες, τότε να δούμε και τη χρηματοδότηση, η οποία από ό,τι γνωρίζουμε θα ξεπερνάει τα 20 εκ. ευρώ, τουλάχιστον αυτή η εκτίμηση υπάρχει τώρα. Ευχαριστώ τον υπουργό, τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον υφυπουργό κ. Ταχιάο και τον υπουργό μας κ. Κεφαλογιάννη, που στέκονται δίπλα μας και υποσχέθηκαν ότι θα μας βοηθήσουν, ώστε η περιοχή επιτέλους να κάνει ένα βήμα παραπάνω στον τομέα της ανάπτυξης».
Π. Μουρτζανός: «Η κατασκευή του φράγματος του Πλατύ Ποταμού οφείλει να συνοδευτεί με σημαντικά αντισταθμιστικά έργα και παρεμβάσεις για τον τόπο μας»
Παράλληλα χθες ο δήμαρχος Αμαρίου, κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων και παρεμβάσεων, τα οποία έχουν συζητηθεί και αποτελούν βασικές διεκδικήσεις του δήμου και τα οποία είναι τα παρακάτω:
- Συμμετοχή του Δήμου Αμαρίου στη διαχείριση των υδάτων του φράγματος, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) ως προβλεπόμενο φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου.
- Διερεύνηση, κατά τη φάση υλοποίησης του έργου, τροποποίησης της χωρητικότητας νερού του προβλεπόμενου ταμιευτήρα, με σκοπό την επίτευξη πιο ήπιων και ελεγχόμενων επιπτώσεων στο οικοσύστημα και στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.
- Εκπόνηση οριστικής μελέτης, χρηματοδότηση και υλοποίηση της κατασκευής του έργου των δύο λιμναδεξαμενών στην περιοχή Γερακαρίου – Ελενών, στην αναγνωριστική μελέτη του οποίου αποτυπώνονται επιπρόσθετα αρδευτικά δίκτυα στην περιοχή της Αμπαδιάς, καθώς και μια σειρά παρεμβάσεων στην επαρχιακή, δημοτική και αγροτική οδοποιία της ευρύτερης περιοχής.
- Κατασκευή περιφερειακού δρόμου του φράγματος, που θα επιτρέψει την εύκολη πρόσβαση στο κεντρικό δίκτυο των πέριξ οικισμών, καθώς και κατασκευή ενός συνδετήριου άξονα του Δήμου Αμαρίου με την περιοχή της Μεσσαράς. Επιπρόσθετα, πρόβλεψη πλήρους αποκατάστασης των υποδομών, οι οποίες θα πληγούν από την κατάκλιση του φράγματος (αγωγών μεταφοράς πόσιμου νερού και άλλων δικτύων κοινής ωφέλειας).
- Διατήρηση του υφιστάμενου και πλήρως λειτουργικού Τ.Ο.Ε.Β. Βιζαρίου και αποκατάσταση ενδεχόμενων ζημιών στο υφιστάμενο δίκτυο κατά την κατασκευή του έργου.
- Μέριμνα για μια σειρά αναπλάσεων που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο τον υδροβιότοπο που αναμένεται να δημιουργηθεί γύρω από το φράγμα του Πλατύ.
- Χρηματοδότηση του συνόλου των εκπονημένων, από το Δήμο Αμαρίου, μελετών για έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης λυμάτων για όλους τους οικισμούς που περιλαμβάνονται στη λεκάνη απορροής του φράγματος, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του και ταυτόχρονη διερεύνηση μεταβίβασης της διαχείρισής τους στον φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του έργου (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) λόγω αυξημένου κόστους λειτουργίας και συντήρησης.
- Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές απαιτήσεις των αντλητικών συστημάτων.
- Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία αναφορικά με το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, προκειμένου αυτές να εναρμονίζονται με τις πραγματικές αξίες, τόσο των εκτάσεων όσο και των καλλιεργειών που υφίστανται σε αυτές.
Τα αιτήματα των κατοίκων
Στη διάρκεια της σύσκεψης κάτοικοι του Πετροχωρίου εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το έργο διεκδικώντας από τον αρμόδιο υπουργό έργα που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους. Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των κατοίκων, Παύλος Νικολιδάκης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το χωριό λόγω της γεωγραφικής του θέσης θα επηρεαστεί αρνητικά από την κατασκευή του φράγματος για αυτό και ζήτησε να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για την τουριστική αξιοποίησή του.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ, Γιώργος Παντελάκης, ζήτησε διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις από το υπουργείο για την μη υποβάθμιση της περιοχής από την κατασκευή των δυο λιμνοδεξαμενών εκφράζοντας ερωτήματα αλλά και επιφυλάξεις. Ο ίδιος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για τις μελέτες που αφορούν την κατασκευή των δυο λιμνοδεξαμενών, ώστε να λυθούν οι όποιες απορίες, ενώ ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να συμβάλλει όπως μπορεί για να γίνουν παρεμβάσεις αναβάθμισης στους οικισμούς αυτούς.
Ο κ. Σταϊκούρας, αφού άκουσε τους κατοίκους διευκρίνισε ότι έργα που άπτονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου και έχουν σχέση με το έργο των λιμνοδεξαμενών και του Πλατύ θα αξιολογηθούν από το υπουργείο, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται. Για τα υπόλοιπα που αφορούν τους οικισμούς και τις παρεμβάσεις που αυτοί χρειάζονται παρέπεμψε τους κατοίκους σε περιφερειακή και δημοτική αρχή, οι οποίες με τη σειρά τους εμφανίστηκαν πρόθυμες να στηρίξουν με έργα τις περιοχές αυτές.