9 °C Rethymno, GR
01/02/2023

Ζυγισμένοι – στοιχισμένοι όλοι τους για το «Μίνι ασφαλιστικό» νομοσχέδιο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή πέντε σημαντικές τροπολογίες, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα που δίνουν πραγματική ανάσα στους συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στις εργατικές οικογένειες. Τις τροπολογίες απέρριψαν όλοι μαζί.

Αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου κοκορομαχούσαν για την υπεράσπιση των συνταξιούχων και της λαϊκής στέγης από τους πλειστηριασμούς.

Στην αντιπαράθεση που είχε με τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και το γεγονός ότι ήταν αυτός που έφερε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και χαρακτήρισε «ιδιώνυμο αδίκημα» τις κινητοποιήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι βουλευτές του όπως ο Ευκλ. Τσακαλώτος επικαλέστηκαν τις ειδικές συνθήκες, που ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να τσακίσει τον λαό.

Όμως, οι μάσκες έπεσαν, όταν κλήθηκαν από τους βουλευτές του ΚΚΕ να τοποθετηθούν για τις τροπολογίες που κατέθεσε, που όπως ανέφερε ο αγορητής του Χρήστος Κατσώτης «Δίνουν πραγματική ανάσα στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, συνολικά στις εργατικές οικογένειες». Οι πέντε τροπολογίες που κατέθεσε είναι:

Η πρώτη, αφορά την παύση πλειστηριασμών, πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών στρωμάτων.

Η δεύτερη την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους (Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα).

Η τρίτη προβλέπει ρυθμίσεις για τα χρέη ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.

Η τέταρτη τροπολογία προβλέπει τη μείωση των εισφορών για την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων που από 6,67% έχει πάει στο 20% κι επίσης, την απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας.

Και η πέμπτη αφορά το εφάπαξ των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών.

«Ιδού η Ρόδος», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα και πρόσθεσε «Η απόρριψη των παραπάνω τροπολογιών είναι πράξη εχθρική και έτσι θα την αντιμετωπίσουν οι λαϊκές δυνάμεις το επόμενο διάστημα».

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων, ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένοι, με τη ΝΔ που τις απέρριψε χωρίς συζήτηση. Επιβεβαιώνοντας ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, είναι χαμένοι από χέρι με όποια κυβέρνηση και αν πρόκυψη την επόμενη μέρα.

Το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια όλης αυτής της πολιτικής που ασκείται στο ασφαλιστικό από τη σημερινή κυβέρνηση και όλες τις προηγούμενες. Η βάση είναι ο νόμος Κατρούγκαλου. Πάνω σε αυτόν οικοδομείται συνολικά το ξήλωμα του κάθε κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια όλων αυτών. Καμία λέξη δεν λέει κανείς τους για κάλυψη των απωλειών των συντάξεων, για την 13η και 14η σύνταξη που είναι δίκαιο αίτημα των συνταξιούχων.

Το απορρίπτει η κυβέρνηση, όπως βέβαια το έχουν απορρίψει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Λέξη δεν είπαν ούτε για τα εφάπαξ που τα έχουν ήδη καταργήσει στην ουσία από όλους τους εργαζόμενους. Καμία συζήτηση για τους συντελεστές αναπλήρωσης που η μεγάλη απώλεια των νόμων που ψηφίστηκαν και διατηρούνται βγάζουν συντάξεις πείνας.

Δεν υπάρχουν σωτήρες για τον λαό και όσοι παρουσιάζονται ως τέτοιοι προσπαθούν να αθωώσουν μια πολιτική και ένα σύστημα που βασίζονται στην εκμετάλλευση.

Το ΚΚΕ, λέει στον λαό «πάρε την υπόθεση στα χέρια σου».

Στέλιος Αλεξάκης μέλος του ΤΓ Ρεθύμνου του ΚΚΕ