Την πάγια θέση τους για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ρεθύμνου, με αφορμή τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Στις 26 Νοέμβρη 2015 η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Παιδείας εξήγγειλε ένα ακόμα «εθνικό διάλογο» για την Παιδεία. Ο «διάλογος» αυτός έχει βάση το 3ο μνημόνιο των «θεσμών» και τις επιταγές του ΟΟΣΑ. Αυτά αφορούν στο ολοήμερο σχολείο, τα οικονομικά της εκπαίδευσης, τον θεσμό της αξιολόγησης, στο πλαίσιο παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων και ζητήματα για την Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα. Επιπλέον έχει ήδη κατατεθεί ένα νομοσχέδιο για την Ειδική αγωγή, στην κατεύθυνση ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία. Πρόκειται για ζητήματα που ανοίγουν τις πύλες στο «νέο σχολείο» που εδώ και χρόνια προσπαθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να υλοποιήσουν, που δεν είναι άλλο από το σχολείο της αγοράς και της αμορφωσιάς.
Στην εφαρμογή τους σημαίνουν αλλαγή στην αναλογία μαθητή-εκπαιδευτικού ανά τάξη, νέες συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων, αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, κινητικότητα και ευελιξία. Και όλα αυτά με φόντο τα χρόνια προβλήματα της σχολικής στέγης, της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, της υποστελέχωσης όλων των δομών της εκπαίδευσης, κ.λπ.
Τονίζουμε ότι σε όλο αυτό το διάστημα -του «διαλόγου»- η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τροπολογία που επί της ουσίας καταργεί τα Τμήματα Ένταξης, την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη για τα Λύκεια, που η ίδια είχε ψηφίσει, με εγκυκλίους της καταργεί την Ενισχυτική και στα Δημοτικά.
Ο κ. Φίλης μας κοροϊδεύει ζητώντας μας επί λέξη: «Να οργανώσουν το επόμενο διάστημα συζητήσεις στο πλαίσιο των παιδαγωγικών συνεδριάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων αλλά και συζητήσεις σε επίπεδο σχολείου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, των γονέων και στην περίπτωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των μαθητών, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης σε επίπεδο σχολείου και να κατατεθούν σχετικές προτάσεις».
Οι προτάσεις τόσα χρόνια είναι πάγιες και δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό.
-Κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα!
-Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
-Αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας και στο περιεχόμενο των μαθημάτων και σπουδών, ώστε το σχολείο να καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
-Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για λειτουργικά έξοδα του σχολείου, αποκλειστική χρηματοδότηση των σχολείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τις Σχολικές Επιτροπές.
-Δίχρονο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια από 4 έως 6 ετών
-Κανένα παιδί έξω από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, Ενιαίο 12χρονο Σχολείο για όλα τα παιδιά που θα παρέχεται ως δημόσιο αγαθό σε κάθε παιδί και νέο ή νέα που ζει στη χώρα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
-Αποδέσμευση της απόκτησης του απολυτηρίου Λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια και ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.
-Να λειτουργήσουν επιτέλους τώρα και πλήρως όλες οι δομές γενικής και ειδικής αγωγής!
-Να ξεκινήσει τώρα η ΠΔΣ για το Λύκειο, ειδικά για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες, και η Ενισχυτική στα Γυμνάσια αλλά και να διευρυνθεί στα Δημοτικά, για όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη.
-Όχι στην μαθητεία.
Εμείς οι γονείς απαιτούμε να κάνετε πράξη τα οράματα της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης».