Πέρασαν οι μήνες του καλοκαιριού και μπήκαμε στο φθινόπωρο. Η τουριστική σεζόν βαδίζει προς το τέλος της και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό ετοιμάζουν τον απολογισμό τους, υπολογίζουν τα κέρδη και τις ζημίες τους και κάνουν τα σχέδια και τις συμφωνίες τους, για το 2015.
Εγκαταστάθηκε η ανανεωμένη μετά τις εκλογές Δημοτική Αρχή, κατανεμήθηκαν οι θέσεις ευθύνης σε Αντιδημάρχους και Προέδρους Δημοτικών Επιχειρήσεων και ορίστηκαν τα μέλη των Επιτροπών του Δήμου και των Διοικητικών Συμβουλίων των Οργανισμών του. Αλλά, πάρκινγκ δεν υπάρχει στην πόλη ούτε για δείγμα, η Κουντουριώτη είναι αδιάβατη, τα προβλήματα με το νερό αυξάνονται και οι αναπλάσεις εξακολουθούν να μας ταλαιπωρούν όλους.
Η Κυβέρνηση χάνει αργά αλλά σταθερά την όποια αξιοπιστία της απομένει, ενώ προσπαθεί να ανακόψει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. Και από ό,τι φαίνεται, εκτός και αν προκύψει κάποια σημαντική ανατροπή της τελευταίας στιγμής, έχουμε πολλές πιθανότητες να δούμε την πρώτη Αριστερή, τουλάχιστον κατ’ όνομα, κυβέρνηση στη χώρα μας.
Τα κόμματα της Βουλής ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκλογές, που σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων «αναλυτών» δεν θα καθυστερήσουν. Ορισμένα από αυτά όπως το ΠΑΣΟΚ βουλιάζουν, ενώ άλλα όπως τη ΔΗΜΑΡ και ίσως τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κατά τα φαινόμενα θα τα αποχαιρετήσουμε. Αφού σύμφωνα με τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις και εκτιμήσεις, δύσκολα θα συγκεντρώσουν το απαιτούμενο 3%, για να εκλέξουν βουλευτές στη νέα Βουλή, ή θα διαλυθούν, πριν τις εκλογές. Τη θέση τους θα πάρουν, πάντα σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, νέα πρόσωπα και σχηματισμοί. Όπως το Ποτάμι, που κυλά ακάθεκτο επιλέγοντας τους εκπροσώπους και τους υποψηφίους του, σε όλους τους Νομούς της χώρας. Ενώ, η Χρυσή Αυγή, προϊόν των λαθών του Πολιτικού Συστήματος και της φτηνής προπαγάνδας που χαϊδεύει αυτιά, μένει λίγο ως πολύ ακλόνητη στα ποσοστά της. Παρά τις φυλακίσεις όλης σχεδόν της Κοινοβουλευτικής της ομάδας και τις διώξεις που έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη εναντίον πολλών στελεχών της. Γεγονός που δείχνει πόσο πολύς θυμός κατά των πάντων, υπάρχει ακόμη στην κοινωνία μας.
Η Τρόικα επέστρεψε «με άγριες διαθέσεις», ή, κατά την Κυβέρνηση, για να κάνει την τελευταία αξιολόγηση που προβλέπεται από το Μνημόνιο και να μας αποχαιρετήσει στη συνέχεια, κλείνοντας οριστικά το κεφάλαιο αυτό για τη χώρα μας.
Ο αριθμός των «φτωχών» στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επιτροπή της Βουλής, ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ άλλα 3,8 εκατομμύρια βρίσκονται σε «κίνδυνο φτώχειας». Δηλαδή, σύμφωνα με την επιτροπή, δύο στους τρεις Έλληνες είναι πια φτωχοί, «στραγγισμένοι» από την ανεργία, τα δάνεια, τη ληστρική φορολόγηση και την αναγκαστική απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας τους από το Κράτος. Στο μεταξύ, οι οφειλές των Πολιτών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπέρασαν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ και αυξάνονται με ρυθμό, πάνω από ένα δις το μήνα. Τεράστιο είναι και το ποσό των «κόκκινων δανείων», που έχουν συνάψει με τις τράπεζες και δεν εξυπηρετούν πια, ιδιώτες και επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μιλά για success story.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Cretan Ferries ψάχνει ακόμη για το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, που εκτιμά ότι χρειάζεται για να επαναδρομολογήσει το «Καράβι στο Ρέθυμνο». Παρά τη λήξη, τον Ιούλιο που μας πέρασε, της προθεσμίας που είχε το ίδιο θέσει.
Η κυρία Περιστέρη σκάβει στην Αμφίπολη τον Τύμβο Καστά με το μυστηριώδη ένοικό του. Την ίδια στιγμή η κυρία Παλαγγιά, καθηγήτρια Αρχαιολογίας και κατά ορισμένους μέλλουσα υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει από το γραφείο της ότι ο τάφος βαφτίζεται Μακεδονικός για καθαρά πολιτικούς λόγους. Λες και υπάρχει πιθανότητα να βρουν θαμμένο εκεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η Ουκρανική Κρίση μας έκανε ακόμη φτωχότερους, με τα διάφορα ατυχή εμπάργκο της Ε.Ε, αλλά και επειδή φέτος είδαμε πολύ λιγότερους Ουκρανούς και Ρώσους τουρίστες στο Νομό μας. Επίσης, δημιούργησε νέες εστίες πολέμου στην Ευρώπη, αλλά και μεγάλη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας, με τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο.
Ο ιός ‘Εμπολα, εξαπλώνεται ακάθεκτος έξω από τη Δυτική Αφρική και εκφράζονται πλέον φόβοι, ότι σύντομα θα τον δούμε και θα προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη και στη χώρα μας.
Το ισλαμικό Χαλιφάτο, γνωστό και ως ISIS, αποκεφαλίζει αδιακρίτως και εξαπλώνεται, ενώ κατά τα λεγόμενα των Αμερικάνων, «εξάγει ήδη» τρομοκράτες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον κόσμο ολόκληρο. Με αποτέλεσμα να το βομβαρδίζουν ανηλεώς, τόσο αυτοί και οι σύμμαχοι τους, όσο και τα «μοναρχικά» αραβικά κράτη, που φοβούνται τη διατάραξη του status quo σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Στην Κύπρο οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει, ενώ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ ψάχνει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο «οικόπεδο 9», με τους Τούρκους να παρακολουθούν αμήχανα και από κοντά τη γεώτρηση, χωρίς πάντως να την παρεμποδίζουν, μέχρι στιγμής.
Όλα αυτά και άλλα πολλά που δεν ανέφερα για οικονομία χώρου και χρόνου, εκτιμώ αγαπητοί μου αναγνώστες ότι απαιτούν σκέψη, μελέτη, ανάλυση και βαθύ προβληματισμό. Τους προβληματισμούς μου λοιπόν, σκοπεύω να παρουσιάζω και να μοιράζομαι μαζί σας ξανά, κάθε Τετάρτη από τη στήλη μου, στην εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας. Καλό και ήρεμο φθινόπωρο εύχομαι να έχουμε, όλοι μας. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν το βλέπω.
* Ο Ηλίας Κυριακάκης, ήταν επιχειρηματίας της Πληροφορικής. Σήμερα, ιδιωτεύει, στο Ρέθυμνο