Ο Κρητικός Κίστος ή αλλιώς Αλάδανος, Λαδανιά, Κρητική Αγριοτριανταφυλιά, είναι ένας θάμνος αειθαλής με ύψος και πλάτος από 1 έως 1,5 μέτρα. Για να φτάσει σε αυτό το μέγεθος χρειάζεται 2-5 χρόνια και μετά σταματάει αυτή η ανάπτυξη.
Φύλλωμα: Το φύλλωμα είναι ελαφρώς χνουδωτό και έχει χρώμα λαδί-πράσινο. Ελαφρώς αρωματικό, με εμφάνιση βοτάνου.
Άνθη: Τα πολύ όμορφα άνθη της λαδανιάς εμφανίζονται το καλοκαίρι. Είναι πέντε μεγάλα πέταλα, σε λευκό-ροζ ή μοβ-ροζ χρώμα, που έχουν χρυσαφένιο κέντρο.
Θέση: Τις αρέσουν οι ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό. Φύεται σε μέρη προστατευμένα από παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο και σε εδάφη διαφόρων τύπων, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
Συντήρηση/φροντίδα: Η φροντίδα είναι αρκετά εύκολη. Αρκεί νωρίς την άνοιξη να αφαιρεθούν πιθανόν ξηρά τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά και να γίνει κάποια αραίωση στον εσωτερικό χώρο.
Ιστορικά δεδομένα: Πρόκειται για ένα φυτό της άγριας ορεινής πανίδας, γνωστό και δημοφιλές για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, εδώ και χιλιάδες χρόνια, καταγόμενο από την Μεσόγειο.
Ονομάζεται και Κρητικός κίστος, διότι φύεται σε δύσβατες περιοχές της Κρήτης, ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές του Μυλοποτάμου Κρήτης (Σίσες).
Ιδιότητες: Οι ιδιότητες της Λαδανιάς είναι αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενισχυτικές του ανοσοποιητικού και ανακουφιστικές σε προβλήματα στομάχου και εντέρου.
Χρήσεις: Ως βότανο χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία γαστρεντερικών προβλημάτων, λόγω της ικανότητάς του να καταπραΰνει το βλεννογόνο και να εξαλείφει τα επιβλαβή παθογόνα, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τα «τα καλά βακτήρια» του εντέρου.
Παραδοσιακά έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών προβλημάτων και είναι καλό φάρμακο για την ακμή και τις δερματικές εκδορές.
Ο Κρητικός κίστος αποδείχθηκε ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.
Συνιστώμενη δοσολογία: 1-3 κουταλάκια του γλυκού βοτάνου ή 3gr έως τρεις φορές την ημέρα. Εάν συνηθίζεται να καταναλώνονται περισσότερα από ένα μείγμα διαφορετικών βοτάνων την ίδια χρονική περίοδο, μειώνεται ανάλογα η ποσότητα του αρχικού.
Σημείωση: Να φυλάσσεται σε γυάλινα δοχεία, σε μέρος σκοτεινό, δροσερό και ξηρό.
Εάν πρόκειται να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, καλό να υπάρχει η συμβουλή ενός γιατρού ή διατροφολόγου.
Τρόπος παρασκευής:
1) Ζεσταίνετε το νερό μέχρι να βράση.
2) Προστίθεται σε σουρωτήρι τσαγιού 1 κουταλάκι του γλυκού βοτάνου ή ένα φακελάκι του βοτάνου για κάθε 180ml- 240ml νερό.
3) Ρίχνουμε το ζεστό νερό μετά το βράσιμο πάνω από το βότανο, καλύπτομε το φλιτζάνι και σκεπάζουμε για 15 λεπτά.
4) Προσθέτουμε ανάλογα με την επιθυμία μέλι ή στέβια.
Πηγές:
– Διάφορα Περιοδικά