Σε αφανισμό οδηγούνται σταδιακά οι μελισσοκόμοι και του Ρεθύμνου, καθώς πέρα από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κυρίως στα χρόνια της κρίσης, «έρχεται» τώρα και η νέα υπουργική απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να τους βάλει «ταφόπλακα».
Η εν λόγω απόφαση -που εξεδόθη στις 24-1-2019- αφορά στη διάθεση μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στην τοπική αγορά. Συγκεκριμένα, το θέμα της απόφασης είναι η «άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή και οι απαιτήσεις για την καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας».
Το θέμα που «άναψε» κυριολεκτικά «φωτιές» στους μελισσοκόμους και του Ρεθύμνου, απασχόλησε την τελευταία γενική συνέλευση του μελισσοκομικού συλλόγου «Μελιττεύς», όπου τα μέλη του εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιβίωση του κλάδου τους.
Μιλώντας στα «.Ρ.Ν.» ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, Νίκος Αγριμάκης, εξήγησε πως η επίμαχη αυτή υπουργική απόφαση, εξεδόθη σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (852 του 2004) για την πρωτογενή παραγωγή, η οποία (ευρωπαϊκή οδηγία) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν απαιτείται άδεια ή έγκριση, αλλά μια απλή καταχώρηση ώστε να γνωρίζει η αρμόδια αρχή που διεξάγει υγειονομικούς ελέγχους, την διεύθυνση της μελισσοκομικής εγκατάστασης.
Όμως, το ελληνικό υπουργείο αντί να ακολουθήσει, όπως είπε ο κ. Αγριμάκης, την ευρωπαϊκή οδηγία, εξέδωσε μια άλλη απόφαση η οποία στην ουσία κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. «Δηλαδή με άλλα λόγια, σύμφωνα με το Νίκο Αγριμάκη, «βάζει τον απλό μελισσοκόμο σε μια διαδικασία να πιστοποιηθεί σαν να είναι συσκευαστήριο. Το κοστολόγιο για την πιστοποίηση είναι της τάξεως των 30.000 ή των 50.000 ευρώ. Άρα, είναι φύσει αδύνατον για τον μικρό μελισσοκόμο των 100 ή των 200 κυψελών, να κάνει μια τέτοια επένδυση. Οπότε στην ουσία ή τον κάνει παράνομο ή τον βγάζει από το παιχνίδι… Αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό από το υπουργείο και πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος ανάγνωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, αφού οι διατάξεις της οικοτεχνίας προστάτευαν πολύ καλύτερα τον μελισσοκόμο από ότι η υπουργική απόφαση».
Μετά από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις και την καθολική αντίδραση των μελισσοκομικών συλλόγων της χώρας, η ομοσπονδία τους προγραμματίζει να συναντηθεί με την αρμόδια υφυπουργό, Ολυμπία Τελιγιορίδου, από την οποία θα ζητήσει την ανάκληση της επίμαχης αυτής απόφασης. «Θέλουμε το θέμα να συζητηθεί από μηδενική βάση και θεωρώ ότι το υπουργείο έχει ευήκοα ώτα, όμως, εδώ έγινε κάποια παρεξήγηση. Δεν μπορεί να οδηγεί σε αφανισμό μικρούς και μεγάλους μελισσοκόμους. Δηλαδή, το υπουργείο δεν έχει κατανοήσει πλήρως τις επιπτώσεις από την απόφαση που εξέδωσε», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου.
Σημειώνεται ότι το Ρέθυμνο που χαρακτηρίζεται ως μελισσοκομικός νομός, διαθέτει χιλιάδες κυψέλες, ενώ σε αριθμό οι μελισσοκόμοι ξεπερνούν τους 300, την ίδια στιγμή που μόνο ο μελισσοκομικός σύλλογος «Μελιττεύς» (που συστάθηκε πριν από δύο χρόνια) αριθμεί πάνω από 80 μέλη.
Ο σύλλογος πάντως -πέρα από τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- προγραμματίζει και μια άλλη σειρά δράσεων, με κυριότερη την εκδήλωση που οργανώνει στις 22 Μαΐου στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μέλισσας. Η εκδήλωση στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από την αξία της μέλισσας στην καθημερινότητά μας και τις διατροφικές ιδιότητες του μελιού.
Επιπλέον, ο σύλλογος προγραμματίζει και δύο δενδροφυτεύσεις. Η πρώτη θα γίνει μετά το Πάσχα σε συνεργασία με την μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και η δεύτερη θα γίνει στην παλιά χωματερή την Πρωτομαγιά σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου και τον Σύλλογο Κατοίκων των Τριών Μοναστηριών.